Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kresba není jenom zábava

22. 08. 2015 | Zajímavosti
Pestrobarevné pastelky a bílý papír – výzva, které žádné dítě neodolá. Všechny dětské nápady a fantazie mohou najednou nabrat reálné kontury. Červené sluníčko, modrá tráva, zelený dům… svět plný fantazie na papíře rázem ožije. Kreslení zůstává po celé dětství oblíbenou formou zábavy i důležitým způsobem sebevyjádření se dítěte a jeho komunikace s okolím.

Skrze papír a tužku dává bez zábran vědět o svém vidění reality, zážitcích, snech, představách, obavách, přáních… Ne náhodou používá dětská psychologie obrázky jako jeden z nejautentičtějších zdrojů informací o dítěti. Klasické kreslení rukou je navíc velmi důležité pro rozvoj dětského mozku. Právě pohyby prstů při psaní či kreslení aktivují mozkové oblasti spojené s myšlením, vyjadřováním a krátkodobou pamětí, rozvíjí jemnou motoriku.

Kresba není jenom zábavaZodpovědní rodiče by však měli věnovat náležitou pozornost nejen tomu, co se dítě prostřednictvím prvních malůvek snaží sdělit, ale také tomu, co a jak bere při této příležitosti do ruky. Kvalitu a ergonomii tužky či pastelky a správný úchop se nevyplácí podceňovat ani v raném věku. Správný úchop vypadá tak, že tužka je zespodu podepřena prvním článkem prostředníčku, špička palce ji přidržuje ze strany a ukazováček je položen volně shora. Dítě by mělo být schopno psát i bez ukazováčku.

A jak poznat dobrou pastelku nebo tužku? Vyzkoušejte nejsvětlejší barvu z celé sady. Pokud příliš netlačíte a vidíte barevnou stopu na papíře, držíte v ruce kvalitní pastelku s tuhou, v níž je kvalitní pigment. Musíte-li na tužku tlačit, abyste viděli, co kreslíte, je to špatně.

Dítě pak totiž vyvíjí příliš velkou námahu na psaní či kreslení a přestává to pro něj být zábavou. Pokud se vám tužky lámou při ořezávání, je to tím, že tuha není lepena po celé délce a je již pravděpodobně zlámaná uvnitř. Pokud je psací potřeba krátká tak, že si ji dítě nemůže opřít o místo mezi palcem a ukazováčkem, už mu ji nedávejte. Vyvarujete se křečím a bolesti rukou u svých ratolestí.

Zdroj, foto: Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !