Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krušná hora není v Krušných horách

24. 09. 2015 | Česká republika
Úvodem musím uvést na pravou míru onen trochu zvláštní název článku. Krušná hora, na kterou jsme se tentokrát vypravili, opravdu neleží v Krušných horách, ale na Křivoklátsku. Jde o táhlý zalesněný hřeben mezi Hudlicemi a Novým Jáchymovem s nejvyšší kótou 609 metrů. Na ní v minulosti stávala dřevěná triangulační věž, ale jinak se dá říct, že se donedávna jednalo o kout poněkud opuštěný, stranou hlavních turistických cest. To ale od června letošního roku neplatí, neboť v rámci programu zatraktivnění této oblasti zde byla vybudována naučná stezka, korunovaná půvabnou dřevěnou rozhlednou.

Název Krušná hora celkem logicky nabízí srovnání s Krušnými horami, v obou destinacích se v minulosti „krušilo“, což je staročeský výraz pro rozbíjení kamenů, drcení, rozmačkávání. Úlomku či hroudě (nejen) železné rudy se říkalo „krušina“ nebo „krušec“.

Hornická činnost na Krušné hoře byla ukončena v srpnu roku 1967. 
Více detailů se dozvíte na některé ze zastávek naučné stezky. Má celkem 30 informačních tabulí, 25 se nachází okolo Krušné hory, další v Hudlicích. Seznámíte se s bohatou historií zdejšího okolí, krásnou přírodou i nabídkou dalších výletních cílů v CHKO Křivoklátsko. Stezka vede po zpevněných cestách, dá se projet na kole i s kočárkem. Na řadě míst jsou odpočívadla s lavičkami a stojany na kola. Zároveň byla vybudována i parkoviště (Na Vartě, Na Úmrlčí a Pod Chvojinkou - viz přiložený plánek) a tak je jen na vás, jakou trasu si vyberete. Určitě však nevynechejte celou hřebenovou část po modré turistické značce, abyste se neochudili o krásné rozhledy a úžasné partie bukového lesa. Zpět pak můžete po žluté značce buď po severním nebo jižním úbočí hory.

Krušná horaJak už bylo zmíněno, nejdůležitějším cílem na Krušné hoře i naučné stezce je nová rozhledna. Nese název Máminka a důvod je následující: Před 10 lety obyvatelé Hudlic vysadili na cestě z obce lipovou alej s názvem Tátovka. Stromy se dožívají vyššího věku než lidé, a tak je nová alej vzpomínkou na předchozí generaci, vysazená tou současnou pro ty, kteří teprve přijdou.

A aby to nebylo maminkám líto, byl příští projekt pojmenován zase po nich.
Rozhledna Máminka je trojboký dřevěný jehlan, v jehož středu po točitém schodišti vystoupáme po 98 schodech na vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 metrů. 
Navštívila jsem hezkou řádku rozhleden a v případě těch novodobých mě málokterá tak nadchne. Nejspíš pro svou zdánlivou jednoduchost a použitý materiál - dubové dřevo. A co teprve ten výhled! Zvlněné zalesněné Křivoklátsko a hřebeny Brd, místa, která dobře známe, hrad Točník, kraj Oty Pavla, na dosah je vrch Velíz a další.

Dnes trochu v oparu je České středohoří, při dobré viditelnosti může být vidět i Ještěd.
Při putování kolem Krušné hory se nabízí zastávka v Hudlicích, známých jako rodiště národního buditele Josefa Jungmanna. Jeho rodný domek je hned vedle kostela. I z Hudlic se můžete hezky rozhlédnout do kraje, pokud vystoupáte na buližníkovou skálu na jihozápadním okraji obce.
Váže se k ní pověst o panně v bílém rouše, která jednou za rok, o slunovratu, přichází ke kamennému oltáři ve zdejší jeskyni, a každý rok ušije zlatou jehlou a nití v jemném plátně jeden steh. Až došije celou košili, bude konec světa.

Rovněž se vypráví, že se ve zdejších hlubokých lesích ztratil při lovu kníže Oldřich. Našel ho uhlíř Matěj a poskytl mu nocleh. Na oplátku byl pozván ke knížeti do Prahy. Nejspíš je vám příběh povědomý, neboť byl často prezentován loutkáři jako Posvícení v Hudlicích a bylo podle něj napsáno libreto opery Král a uhlíř Antonína Dvořáka.

Pokud se při toulkách tímto krásným krajem dostanete až do Nového Jáchymova, naleznete tady hezký rekreační rybník a na severním okraji obce lesní hřbitov. Mnozí z těch, kteří se věnovali těžbě železné rudy na Krušné hoře, zde nalezlo místo posledního odpočinku. Za pozornost stojí četné litinové kříže a pomníky zhotovené ve zdejších železárnách. Svatý klid ve stínu vzrostlých stromů je hezkou tečkou za vydařeným výletem.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krušná hora není v Krušných horách:

Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
Krušná hora není v Krušných horách
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, na rozhledně jsem byla, jen jsme museli čekat, bylo moc lidí a nahoru může jen určitý počet lidí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek, který je doplněn pěknými fotkami. Dozvěděla jsem se zase něco nového. Děkuji.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za další pěkný článek, tyhle končiny moc nebrázdíme, tak se ráda dozvím něco nového Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět hezké a poučné. Kde získáváte nápady na tak zajímavé výlety ?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles