Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krušnohořím za Raplem

5. 11. 2020 | Česká republika
Možná to znáte. Máte oblíbený kriminální seriál, není dokonalý, ale máte ho oblíbený z určitého důvodu. Třeba proto, že se natáčel v místech, kam často jezdíte a která máte rádi, a tak tolerujete zbytečné a nezáživné dialogy (něco si přece říci musí), slabé herecké výkony (když je scénář plochý, ani dobrý herec s tím moc neudělá) a nevěrohodnost vyšetřovacích postupů a kompetencí (vždyť nejde o dokument, že). Kocháte se krásnou přírodou a usmíváte se nad záběry známých míst.

Když jsme sledovali první řadu seriálu Rapl, bylo to podobné. Trochu banální zápletky přebila účast oblíbeného herce v roli majora Kuneše a sarkastické hlášky, ale místo idylické prosluněné krajiny byla v tomto případě největší devizou dokonalá pochmurná atmosféra Krušnohoří. A právě sem, do některých lokalit, kde se seriál Rapl natáčel, se tentokrát vydáme. Samozřejmě nelze obsáhnout vše, tak vyberu ty nejdůležitější nebo nejzajímavější.

První zastávkou je Jáchymov. Policejní oddělení se v této řadě seriálu nacházelo v budově, která ve skutečnosti slouží jako radnice a infocentrum; návštěvníci lázní jistě identifikovali i další objekty - kostel, kulturní dům, hotel Radium Palace, mihne se zde i těžní věž dolu Svornost.
Ale nám jde hlavně o místa méně civilizovaná, o onu syrovost krušnohorských rašelinišť a močálů, drsnou krajinu rozlehlých lesů ukrývajících stará důlní díla. Sice v létě působí jinak, než za mlhy a plískanic, ale i tak si člověk s fantazií dovede představit, jak se za takových okolností na opuštěných samotách snadno zblbne nebo sáhne po alkoholu.

A když začne pršet, je atmosféra dokonalá - procházíte pustým lesem, nikde človíčka, v haldě kamení prorostlé kapradím lze jen tušit bývalý statek, vyvrácené pařezy vám kynou svými kořeny, závan větru zaševelí v korunách a rozčísne mlhavé cáry, začnete mít pocit, že na oněch zkazkách o skřítcích a démonech by - snad - něco - mohlo - být? 
Přesně to je chvíle na návštěvu jednoho z tajemných míst, které se zalíbilo nejen filmařům. Jde o bývalý důl Rolava (Sauersack) v bažinatých příhraničních lesích severně od Přebuzi.
Cín se v oblasti sice těžil už v 16. století, ale tenhle důlní závod je na zdejší poměry opravdu mladíček. S jeho výstavbou začala karlovarská firma Pittel-Brausewetter v roce 1940. 
Byly tu dvě šachty, strojní zařízení na úpravu a zpracování rudy, trafostanice, kompresorovny, úpravna vody, dílny, sklady ap. Kruhový bazén sloužil na zahušťování kalů.

Současně začal blízko továrny vyrůstat i zajatecký tábor. Na konci války se přes důl přesouvala demarkační linie. Nejprve tudy prošli Američané, následně Rusové. V nastalém chaosu došlo k masivnímu útěku dozorců  i zajatců. Po válce, respektive odsunu německého obyvatelstva, těžba ustala.

Právě díky filmařům se místo hodně zpopularizovalo, což přináší i mnohá negativa. Je třeba si uvědomit, že nejde o turistickou atrakci, ani kulisu pro hraní paintballu a sprejování, ale o místo s určitou historií. A tak bychom k němu měli přistupovat a podle toho se chovat.
Stejně tak k okolním lesům, kde se rozprostírá národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště s řadou chráněných rostlin a živočichů. Vstup a vjezd mimo vyznačené cesty je zde tedy zákonem zakázán.

Dalším filmovým místem, které jsme chtěli vidět, je Raplova chalupa. Nachází se u osady Rýžovna mezi Božím Darem a Horní Blatnou (viz přiložené fotografie). 
V osadě Rýžovna, jak název napovídá, se v minulosti těžila ruda povrchovým rýžováním - promýváním rudy vodou. Po útlumu hornické činnosti se obyvatelstvo živilo převážně chovem dobytka a různou domácí výrobou. Přestože zde byly těžké podmínky, rozvíjel se kulturní život, vznikl kostel, před II. světovou válkou zde žilo cca 460 obyvatel. Po odsunu byl jen malý zájem o obydlení (drsné klimatické podmínky, špatná dopravní obslužnost, nedostatek pracovních příležitostí) a tak domy chátraly a z původních 70 najdeme jen devět. I kostel a hřbitov srovnaly v 60. letech buldozery. 
Na tichém palouku dnes najdeme ojedinělé náhrobky, u silnice pomník a model zbořeného kostela.

Naše krušnohorské filmové toulky zakončíme v místě, kde se natáčela závěrečná scéna první řady seriálu. Kantorstein se nachází na pastvinách blízko Raplovy chalupy. Skupinku rozervaných skal obklopuje několik vzrostlých stromů, v louce vypadá toto uskupení jako ostrov. Nechybí křivolaké větve bříz a jeřabin. Je odtud hezký výhled do kraje. Není lepší místo na rozloučení se seriálem i s putováním po jeho stopách. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krušnohořím za Raplem:

Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
Krušnohořím za Raplem
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, pěkně nafocené, měla byste být reportérka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ZAJÍMAVÝ ČLÁNEK, ŠKODA, ŽE JSME TAM NEBYLI (BOHUŽEL, ANI UŽ NEBUDEME). KRUŠNOHORSKÉ RAŠELINIŠTĚ JSME ALE VIDĚLI, JENŽE JINÉ. OCEŇUJI I FOTKY, HLAVNĚ S PĚKNOU POVĚSTÍ O RUDOVŘESOVI.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles