Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Které matrace jsou opravdu zdravotní a co musí splňovat?

20. 07. 2015 | Péče o tělo
Většina z nás pochopila, že zdraví máme jen jedno. Kupujeme potraviny, u kterých čteme etikety a nálepka 0% tuku či fit už nás nedokáží oklamat. I v kosmetice se snažíme vybírat takové produkty, aby nebyly zdraví škodlivé. Tak proč je nám stále jedno, na čem spíme? A to strávíme v posteli až třetinu svého života. Pokud je pro nás jediným aspektem při koupi matrace cena, tak si opravdu moc nepomůžeme. Nebo pokud nám stačí reklamní triky, vidíme nálepku klinicky testováno a hned kupujeme, ale víme vůbec, co to znamená?

Chybu při výběru matrace neuděláme, sáhneme-li po zdravotní matraci. Matrace, která nese označení ZDRAVOTNÍ, prošla celou řadou testování, o kterých je výrobce schopen předložit klinická hodnocení, atesty použitých materiálů, včetně příslušných certifikátů. Navíc je cena takové matrace zatížena sníženým DPH. Zdravotní matrace zaručuje optimální oporu pro odpočívající lidskou kostru. Umožňuje správnou polohu páteře a tím spontánní relaxaci všech svalů na ní upnutých.

Jako "zdravotní" je potřeba matrace vnímat ve smyslu použití kvalitních materiálů a ortopedického působení na tělo spáče. Mohou být navrženy tak, aby předcházely bolestem zad nebo je mírnily a poskytovaly co nejkvalitnější spánek. Tyto vlastnosti a kvalita materiálů jsou doloženy patřičnými certifikáty.

matraceKterá matrace je opravdu zdravotní?

Mnoho výrobců matrací se chlubí, že právě ta jejich je zdravotní. Jak to ale poznat, pokud už do takové chcete investovat? Prozradíme vám, na co se při nákupu zaměřit.

Rada první - nic nenahradí osobní zkušenost. Matraci si nekupujete na týden ani na jeden rok, proto doporučujeme si ji rozhodně vyzkoušet.

Pokud budete hledat zdravotní matraci, nedejte se zlákat nereálnými sliby – žádná matrace vám nevydrží celý život, žádná není z materiálů, který nevyžaduje údržbu a také žádná nezpůsobí, že vaše letité problémy a bolesti, na které berete léky, se okamžitě vyřeší. Označení zdravotní matrace znamená ale jistotu, že její kvalita a benefity pro zdraví, které výrobce deklaruje, prověřili odborníci a garantují je. 

Kvalitní zdravotní matrace podpoří léčbu bolestí páteře, nebude je zhoršovat a napomůže tomu, aby nevznikly. Výrobce takové matrace se jistě bude snažit i o to, aby byla nezávadná z hlediska alergií. Výborné anatomické i ortopedické vlastnosti dokladuje i certifikáty – ideálně mezinárodními, které předcházely testy. Vodítkem je také to, že zdravotní matrace má nižší sazbu DPH. Kvalitní matrace je anatomická – zajišťuje optimální podporu anatomické stavby těla.

Vývoj, mechanické a klinické testování

Matrace jsou výsledkem dlouhého vývoje od myšlenky, přes počítačový model až po vlastní konstrukci a testování prototypu. K dosažení nejlepších možných vlastností matrace přispívá testování všechny prototypů nových matrací. Vždy se zkouší různé typy postav a váhové kategorie. Výstup měření je vyhodnocován počítačovým programem za přítomnosti zkušeného technologa a konstruktéra. Každý typ matrace je před uvedením na trh podroben zátěžovým testům, které věrně simulují dobu užívání. Tímto testem je zaručena vysoká kvalita matrací a spokojenost jejich uživatelů. Zárukou vysoké kvality, maximálních ortopedických a také antialergických vlastností matrací je jejich klinické testování.

Co musí splňovat zdravotní matrace?zdravotní matrace

- Měla by udržet páteř během spánku v přirozeném zakřivení tzv. dvojitého S, a to jak při spaní na boku, tak na zádech. Jen pak může tělo dokonale regenerovat a nehrozí svalové, kloubní ani jiné bolesti.
- Měla by deklarovat delší životnost, protože je vyrobena ze skutečně kvalitních matriálů, které vydrží – a to platí pro samotnou matraci i potah.
- Měla by být prodyšná, tvarově stálá a dobře udržovatelná.
- Měla by mít důvěryhodné certifikáty na všechny zdravotní benefity, které výrobce uvádí.
- Výrobce by měl mít tradici výroby a vlastní výzkum a vývoj, ideálně i vlastní patenty
- Nejlépe když bude certifikovaná jako zdravotní produkt

Životnost matrace a její obměna - průměrná životnost matrace se pohybuje v rozmezí 8 – 10 let. Především s ohledem na hygienické hledisko doporučujeme omezit dobu užívání matrace a po uplynutí její životnosti ji vyměnit za novou.

Vyzkoušení matrace - matraci si před nákupem dobře vyzkoušejte. Jde přece jen o individuální záležitost a každému člověku vyhovuje jiná. Je proto důležité, abyste si otestovali několik matrací, než se rozhodnete, která Vám vyhovuje nejlépe. Vyzkoušejte si také různé polohy, ale pozornost věnujte zejména té, v níž spíte nejčastěji. Dejte na svůj dojem a osobní pocit při zkoušení matrace. Naslouchejte a věřte tomu, co říká Vaše tělo!
Snímatelný a pratelný potah - potah matrace by měl být snímatelný a pratelný. Hygienu lůžka totiž ovlivňuje také potahová textilie, která leží mezi Vaším tělem a jádrem matrace. Textilie musí mít odpovídající pevnost, pružnost a celkově poskytovat dostatečnou ochranu matrace. Její speciální úpravy zamezí růstu mikroorganismů (roztoči, bakterie a houby) a usnadní užívání, údržbu i čištění potahu.

Nejlevnější neznamená nejlepší - srovnávejte srovnatelné – cenu matrace ovlivňuje typ použitého materiálu a jeho objemová hmotnost, ale také celkové konstrukční řešení. Nejlevnější matrace nemusí být zároveň tou, která vám prokáže nejlepší službu, splní vaše nároky a zaručí nejdelší životnost. 

Podle čeho poznám na první pohled nekvalitní matraci?  - nekvalitní matrace je měkká, nízká nebo jsou v ní při doteku cítit pružiny (pružinová, taštičková matrace). Tyto matrace jsou levné.

Zdroj, foto: Magniflex.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !