Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kteří ptáci se k nám na jaře vrací?

10. 05. 2011 | Zvířátka
S jarem se pojí ptačí zpěv. Zatímco v zimě můžeme slyšet nejčastěji krákání havranovitých ptáků, s příchodem teplejšího počasí vzduch ožije čiřikáním, pískáním a trylkováním. Díky geografické poloze České republiky u nás všechny druhy ptáků nezůstávají celoročně.

Řadě z nich totiž nevyhovuje střídání ročních období, velké změny teplot a úbytek potravy v zimě a proto na podzim odlétají do teplejších krajin a vracejí se až na jaře. Na které navrátilce se tedy můžeme na jaře těšit?

Z jižní Evropy se domů vracejí například lyska černá, špaček obecný, holub hřivnáč a konipas bílý. Ze západu Evropy přilétá drozd zpěvný. Tyto spíše drobnější druhy nemigrují daleko a tak je i na jejich zimovištích může zastihnout sníh. Nevyžadují až natolik teplé podnebí jako jiné druhy, které jsou nuceny letět za teplem mnohem dále.

Nejvíce navrátilců cestuje z Afriky. Ze severu Afriky jsou to například husa velká, slavík obecný, dudek chocholatý a čáp bílý. Posledně jmenovaný zimuje na severu i na jihu Afriky, výhradně jižní je pak vlaštovka obecná. Volavka popelavá a racek chechtavý si na zimu oblíbili západní Afriku.  
Stěhovavé druhy se většinou vracejí na stejná místa nebo alespoň do stejných oblastí a to jak v letních tak v zimních destinacích. Za „domovské“ území se počítá to, kde přivádějí na svět mláďata, tedy letní hnízdiště.
Existují ale také druhy, které na naše území přilétají v zimě ze severu a na léto se zase vrací domů, Česká republika je tedy pro ně „teplou krajinou“. Mezi tyto zimní návštěvníky patří například čížek lesní, hýl obecný, brkoslav severní nebo havran polní.

Trošku specifické jsou pak labutě, které u nás tráví jak zimu tak léto, ale nemusí se jednat o stejné jedince. Labutě ze severu Evropy u nás tráví zimu a jiné zase na léto odlétají jižněji.

Migrace ptáků je velmi zajímavá, živočichové během jediné cesty urazí mnohdy tisíce kilometrů. Jedná se o vyčerpávající strategii přežití a my, jako obyvatelé střední Evropy, máme velké štěstí, že se můžeme kochat jak druhy stálými, tak zimními i letními migranty.



agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj