Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kultovní broadwayský muzikál Rent

16. 04. 2014 | Kultura
Americký přelomový muzikál Rent od Jonathana Larsona přepsal dějiny tohoto žánru. Pro svou hudební kvalitu i sílu výpovědi je často srovnáván s nejslavnějšími tituly newyorské Broadwaye. Kritika ho dokonce označila za „nejlepší původní muzikál od roku 1950“. Autentickým jazykem a moderní rockovou hudbou volně vypráví příběh slavné Pucciniho Bohémy. Její děj přenesl do umělecké čtvrti současného New Yorku, kde žije parta kamarádů, snažících se nepromarnit své životy, které mají jen v dočasném pronájmu.

Libreto, hudba, texty:
Jonathan Larson
Režie: Steve Josephson
Choreografie: Tod A. Kubo
Hudební nastudování: Aleš Háva
Kostýmy: Laco Hudec
Producent: Mirjam Landa, Steve Josephson
Překlad: Milan Malinovský

Muzikál Rent"Českého" nastudování se ujal americký režisér, scénárista, producent a choreograf Steve Josephson, který např. spolupracoval s Rayem Bradburrym nebo s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. O choreografii se postaral také Američan, Tod A. Kubo, jenž má za sebou bezpočet světových muzikálových projektů. Jeho choreografie mohli vidět diváci v Americe, Evropě, Asii a Austrálii. (Musical.cz)

Vystudovaný herec Jonathan Larson pracoval na svém nejslavnějším dílu celých sedm let. První repríza muzikálu Rent byla naplánována na 25. ledna 1996 na off-Broadwayi. Autor se jí ani následného fenomenálního úspěchu ovšem nedožil. V noci z 24. na 25. ledna 1996 zemřel ve svém bytě na disekci aorty.

Na Broadway Rent vstoupil 29. května 1996 po nadšených ohlasech z off-broadwayské scény a po ocenění Pulitzerovou cenou za drama. Tak oslnivý nástup newyorská Broadway nezažila od Fantoma opery. Inscenace odehrála rekordních 5 124 repríz, čímž se Rent stal devátým nejdéle nepřetržitě uváděným muzikálem v broadwayské historii. V roce 1998 měl premiéru také v londýnském West Endu a od té doby jsou uváděny národní produkce v nejrůznějších zemích světa.

Larsonův muzikál přinesl na Broadway rockové osvěžení. Po celých desetiletích přišel titul, s nímž se identifikovalo i mladší publikum, zbořil propast mezi pop-music a muzikálem. Stal se oslavou života a lásky – lásky, která přesahuje limity rasy, náboženství, sexuální orientace… i smrti.

OSOBY A OBSAZENÍ MUZIKÁLU RENT

Mark Cohen - Tomáš Vaněk, Jay DeYonker
Roger David - Roman Tomeš, Michael Kluch
Mimi Marquez - Markéta Procházková, Michaela Doubravová
Tom Collins - Zbyněk Fric, Oldřich Smysl, Martin Šemík
Angel - Lukáš Pečenka, Laco Hudec, Oldřich Anton Vojta
Maureen Johnson - Barbara Chybová, Kateřina Nováková
Joanne Jefferson - Lucie Bakešová, Vendula Příhodová
Benjamin Coffin III - Milan Malinovsky, Josef Guruncz
Company - Veronika Bošjaková, Kateřina Herčíková, Lukáš Jedlička, Jamie King, Karel Korsa, Filip Kotek, Jiří Kůdela, Petr Ryšavý, Bára Smejkalová, Nikoleta Spalasová, Lindsay Taylor, Hedvika Tůmová, Milan Zítka


Mirjam Landa, producentka českého nastudování muzikálu Rent:

Muzikál RentBylo to skoro přesně před rokem, v lednu 2013, kdy mi Steve Josephson sdělil, že by rád nazkoušel americký muzikál Rent, a hned se mě zeptal, jestli bych s ním do toho šla jako producent. O Rentu jsem předtím už slyšela, ale nevybavila jsem si žádnou konkrétní písničku, takže jsem v dalších dnech začala dílo vyhledávat na internetu a koupila si album. S velkým překvapením jsem zjistila, že několik písniček znám, aniž bych věděla, že jsou z tohoto muzikálu.

Hudba, melodie a texty mě opravdu bavily. Příběhy postav mi byly blízké. Skupina mladých umělců bojuje o to být vyslyšená, chtějí něčeho dosáhnout a začínají chápat, že svět na ně nečeká. Naučí se, že život je boj, který se někdy prohraje. Ale prohry se na konci nepočítají. Počítají se momenty, v nichž člověk prožíval lásku (jak se zpívá v písni Seasons of Love).
Od momentu, kdy jsem se rozhodla, že Rent chci určitě dělat, nastala spousta otázek. V jaké řeči ho budeme hrát? V jakém divadle? Kdy? Pro koho? A kdo dokáže ztvárnit jeho postavy? Některé z těch otazníků jsme řešili celé měsíce. Otázka divadla byla pro mě coby producenta jedna z nejdůležitějších. Chtěla jsem Rent hrát v Divadle Kalich. Zdálo se mi od začátku ideální.

Steve chtěl co nejdřív začít zkoušet, a v Divadle Kalich nám dali volné termíny až na březen 2014. Co teď? Cítila jsem, že je ten správný čas Rent rozjet, ale nebylo divadlo. Dohodli jsme se se Stevem, že zprvu pronajmeme menší Divadlo Na prádle v pár letních termínech a budeme Rent hrát jako workshop. To znamená, že režie není úplně dokončena, ale vyvíjí se podle pocitů režiséra i diváků. Představení byla vyprodána a neuvěřitelně úspěšná!



Zdroj, foto: Divadlo Kalich


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kultovní broadwayský muzikál Rent:

Kultovní broadwayský muzikál Rent
Kultovní broadwayský muzikál Rent
Kultovní broadwayský muzikál Rent
Kultovní broadwayský muzikál Rent
Kultovní broadwayský muzikál Rent
Kultovní broadwayský muzikál Rent
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !