Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuna lesní

27. 03. 2014 | Zvířátka

Byl horký letní podvečer. Vypravila jsem se na hřbitov, abych na rodinném hrobě vyměnila květinám vodu ve vázách. Náš hřbitůvek leží doslova uprostřed lesa. Vede k němu krátká cesta.

Pomalu, zamyšleně kráčím k místům, kde odpočívají moji milí. Najednou se mi zdálo, že se přede mnou něco pohnulo.

Zbystřím. Na cestě, několik metrů přede mnou, leží nějaké zvířátko. Je to kočka? Nebo menší pes? Nemohu to poznat. Udělám pár kroků a vidím: hnědá srst, větší ouška a hlavně – huňatý ocásek. S obavou přicházím blíž. Tu se hlavička vztyčila a já viděla zvířátko vyplašené tak, jako jsem byla já. Říkám si: „Vždyť je to mládě kuny a je poraněné.“ Snažilo se utéci, ale nešlo to. Tu mi blesklo hlavou, že poraněné zvíře může být člověku nebezpečné.

Už jsem se viděla, jak se mi drobné, ostré zoubky zakusují do nohy! Rychle jsem se vzpamatovala a velkým obloukem kunu obešla. Ke hřbitovní brance mi chybělo asi 20 metrů.

kuna lesníVběhla jsem na hřbitov, zavřela branku a pozorovala zraněné zvířátko. Pak jsem se rozhodla. Mobilem jsem zavolala na nejbližší policii, vysvětlila jim můj zážitek a požádala o telefonní číslo na Český svaz ochránců přírody v Rokycanech. Ochotně mi číslo našli a já pak zavolala předsedovi záchranné stanice živočichů panu Moulisovi, kde jsem mu vylíčila moji příhodu s kunou a požádala ho o radu, co mám dělat.

Řekl, abych zůstala na hřbitově, že během krátké doby ke mně dorazí. Ke hřbitovu přicházelo několik lidí, ale nikdo si netroufal kunu obejít.  Během asi 15 minut přijel předseda záchranné stanice vyzbrojen koženými rukavicemi, v jedné ruce drátěnou klec a ve druhé ruce jakýsi pohrabáč. Snažil se mládě dostat do klece, ale vůbec se mu to nedařilo. Zvířátko bylo tak vyděšené, že i přes bolest se mu podařilo doplazit za nejbližší strom. Zápas trval ještě pár minut, ale pan Moulis byl nakonec vítězem. Konečně jsem mohla opustit nedobrovolné „vězení“. Opustila jsem hřbitov a snažila se od záchranáře získat nějaké informace o kuně lesní. Nejdříve mě zajímalo, co se jí stalo. Prý ji zřejmě srazilo auto, ale více budou  vědět, až ji pořádně v útulku prohlédnou.

Říkala jsem, že znám několik lidí, kteří mají velké trápení s kunou na půdě chaty, ale i rodinného domku a nevím, zda jsem udělala dobře, že jsem se snažila tomuto zvířátku pomoci. Jelikož se však jedná o živého tvora, nedokázala bych ho nechat trpět.

Byla jsem vyvedena z omylu. Kuna lesní žije v jehličnatých nebo smíšených lesích. Přes den se ukrývá v dutých stromech nebo v opuštěných veverčích či ptačích hnízdech. Má ostré drápy a zuby. Umí dobře šplhat po stromech a po zemi rychle běhat. Živí se malými savci, ptáky, hmyzem, žábami, ale někdy uloví i zajíce nebo veverku. Na lov se vydává  večer nebo v noci. Mláďata se rodí v březnu nebo dubnu v počtu 2-6 kusů.Poraněné zvířátko je tudíž kuna lesní.

Kromě kuny lesní  existuje ještě kuna skalní a ta žije převážně v lidských obydlích na půdách, ve stodolách nebo chatách. V noci způsobuje na půdě veliký hluk a její výkaly často protékají stropem do obytných místností domů. Je velice obtížné ji odtamtud vypudit. Je ale užitečná.

V místech, kde se kuna skalní  vyskytuje, neobjevují se myši, hraboši ani jiní škůdci. Ještě jsem se dozvěděla, že se kuna skalní usadila v osobním autě, kde majiteli překousala všechny kabely.

Nakonec mi pan Moulis poděkoval za to, že jsem mu zavolala a věřil, že se mládě kuny podaří zachránit.

Jak to s ní doopravdy dopadlo, nevím.

 
Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kuna lesní:

Kuna lesní
Kuna lesní
Kuna lesní
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já kunu asi tu skalní viděla tady u domečku.. koukala na mne oknem mezi květináči, jako by chtěla dovnitř.. dost mi nahnala strach... to byl vedle ještě opuštěný domek..tak tam měly klid... myslím, že nyní už tu kuny nemáme..Smajlík

Dobře jsi udělala...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článekSmajlík, já také mám ráda všechny zvířátka, i když mám respekt před nimi jako ty. Moc hezky psané a udělala jsi moc užitečnou věc. Jinak by tě to mrzelo...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, moc krásně napsáno, udělala jsi dobře, že jsi volala pomoc a nesnažila se ke kuně přiblížit, mohla tě zle pokousat, mamince chodí kuna na půdu na chatě, nic s ní nezmůže, nic nepomohlo. Jak říká moje kámoška - dejte jí jméno a smiřte se s ní. Říkáme jí Šuperka.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné,tak já mám ten zážitek s kunou co mi překousala kablíky v autě, v novém autě,najeto jsem měla teprve 60 km,ale prý si vyhledávají jen ty korejské, "voní jim!.
Chomutovští opraváři z toho měli "podívanou" a mě to, přestože je v záruce a pojištěné stálo nějakou korunu.Teď na to místo chodí spát naše kočka a kuna už tu nebyla. On je totiž ze spodu
do Kii pohodlný přístup.
Taky jsem přemýšlela jestli to ta kuna přežila a nesežrala nějakou hmotu,která by jí ublížila.ale ani já se to nedozvím.
Ještě jednou - pěkné.
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, krásně napsaný příběh.Smajlík
Tak my si myslíme,že máme na chalupě kunu /jak píšes asi skalní/. V noci ji vůbec neslyším, výkaly na půdě také míváme, ale jsou tuhé /normální hovínka/. Teď podvakráte, jak jsme přijeli na chalupu, měli jsme hovínka přímo přede dveřmi. Pořád přemýšlíme, jestli je to kuna nebo jiné zvíře, třeba lasička, prostě nevíme.Smajlík
Krásné fotky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles