Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kunštát s psím hřbitovem

14. 04. 2010 | Česká republika

V severní části Brněnského kraje leží okres Blansko a v něm, v krásném prostředí přírodního parku, se nachází město Kunštát. Oblast Kunštátska leží na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí východních svahů Českomoravské Vysočiny. V roce 1980 byl zřízen přírodní park Halasovo Kunštátsko.

 

Město Kunštát

Obec Kunštát byla 1. července 1994 povýšena na město.

Zakladateli Kunštátu byli páni z Kunštátu. Z tohoto rodu pocházel i slavný český panovník Jiří z Kunštátu a Poděbrad, majitel kunštátského zámku od r. 1448. Tuto skutečnost Kunštát připomíná sochou krále, která zdobí náměstí města. Dále ve městě najdete 2 kostely - farní kostel sv. Stanislava ze 17. stol. a hřbitovní - ten je zasvěcen sv. Duchu.

Na náměstí jsou tři domy, na kterých jsou umístěny pamětní desky připomínající úzké spojení některých osobností s Kunštátem: historik a spisovatel Jan Tenora, básník Klement Bochořák - oba kunštátští rodáci - a básník František Halas. Na náměstí také bydlí a žije známý český spisovatel, básník a překladatel, pan Ludvík Kundera - kdysi blízký přítel Františka Halase.

Centrem současného života v Kunštátě je náměstí Krále Jiřího.

 

Na náměstí se nachází

barokní fara ze 2. pol. 18. století 

barokní dům z roku 1756

socha krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad z roku 1885

dům, kde pobýval František Halas

dům básníka, překladatele a spisovatele Ludvíka Kundery 

 

Zámek Kunštát

Jeden z nejstarších moravských hradů, postupně přestavěn na renesanční a barokní zámek.

Původně středověký hrad získal svoji současnou podobu přestavbami v polovině 16. století a dále v letech 1678-1680. První písemná zmínka o hradu na místě dnešního Kunštátského zámku pochází z roku 1280, avšak unikátní objev nádvorního průčelí původního pozdně románského hradního paláce dokládá založení hradu již v 1. polovině 13. století. Jeho stavebníkem byl Kuno, po němž sídlo i městečko založené v podhradí získalo své pojmenování. 

Dnešní podoba Kunštátského zámku je dána složitou stavební historií. Dnes můžete na zámku vidět stavební dějiny šlechtického sídla od doby pozdně románského slohu až po klasicismus. Stavitelem zámku a majitelem panství byl pan Kuna, po něm se sídlo i městečko nazývalo - Kunovo město. Posledními držiteli panství byla hrabata Kudnhof-Honrichsové. Dnes je uživatelem státního zámku Kunštát Moravský zemský archiv v Brně. Od roku 2000 byl zámek prohlášen kulturní památkou. 

 

Prohlídka zámku

Prohlídková trasa prochází interiéry, které jsou zařízené původním vybavením. Seznamuje návštěvníky s kulturou bydlení posledních šlechtických majitelů. Součástí zámeckého komplexu je i zámecká Květná zahrada a kvelb Dřevník, které jsou volně přístupné bez průvodce v rámci otevírací doby objektu. Pod jižními zdmi zámku je jeden z mála dochovaných psích hřbitovů, který je ojedinělou zvláštností v Evropě.

Hodnotný komplex zámeckých budov je obklopen parkem, zařízeným v 17. století a ve století následujícím rozšířeným na celé zámecké návrší.

V zámeckém dřevníku se konají sezónní výstavy. V rámci otvírací doby je volně přístupná květná zahrada. Neomezený přístup nabízí zámecký areál - psí hřbitov, terasy pod zámkem, Habrůvka, zámecká obora, zámecká střelnice, Jiříkova lípa.

 

Psí hřbitov u zámku

Pod jižními zdmi zámku se mohou turisté zastavit u jednoho z mála dochovaných psích hřbitovů - ojedinělou zvláštností v Evropě. 

Psí hřbitov se nachází před branou Kunštátského zámku, je tedy celoročně volně přístupný. Jedná se o místo se zajímavou atmosférou. Kolem roku 1890 jej založili tehdejší majitelé Kunštátského panství, svobodní pánové Honrichsové z Wolfswarffenu. Právě letopočet 1890 nese nejstarší čitelný pomníček, určený psovi jménem Lux.

Celkem se zde nachází 16 pomníčků, z nichž dvanáct nese čitelné jméno a letopočet. Čtyři další pomníčky jsou dnes již nečitelné. Většina pomníčků s čitelnými nápisy nese německá jména, jeden z nich, z roku 1921, pak nese české psí jméno - Žolička. Mezi další jména, která se na pomníčcích nacházejí, patří Issi, Zuppi, Flott nebo Mopsi.

 

Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kunštát s psím hřbitovem:

Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
Kunštát s psím hřbitovem
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok krásne fotečky super.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc moc děkuji za pochvalu, to potěšíSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i obrázkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já tě obdivuju jak jsi šikovná, další krásně napsaný článek. Každý den se těším na to, jestli tady bude zase něco hezkého tebou napsané.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané...a že Poděbrady znám jak své boty pač sem tam jeden čas bydlela-historii Jiříka z Poděbrad znám,věřím,že se mi Kunštát též zalíbí...proto do Kunštátu se v nejblišší době zajdu podívat...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles