Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kupujeme pozemek

13. 03. 2011 | Novostavba
Nastává další etapa – koupě pozemku. Ten můžeme přímo od vlastníka nebo přes realitní kancelář. Obě varianty však mají své klady i zápory.

Před samotnou koupí je vhodné vypracovat smlouvu o smlouvě budoucí (nebo také budoucí smlouvu kupní), ve které budou přesně stanoveny podmínky změny vlastníka. Lze ji následně použít při územním řízení, kde vám stavební úřad potvrdí, že pozemek lze využít jako stavební. Tato smlouva obsahuje stejné údaje jako smlouva kupní, ale navíc se v ní upravují a specifikují podmínky, za kterých bude kupní smlouva uzavřena. Pokud je však již územní rozhodnutí pro danou lokalitu vydáno, není nezbytně nutné ji sepisovat.

Tedy alespoň stručně - jaké jsou náležitosti kupní smlouvy:
- prodávající a kupující (= účastníci smlouvy) – jméno, příjmení, rodné číslo, trvalé bydliště. Pokud kupujeme pozemek od firmy, je potřeba název a sídlo firmy, její IČ a osoba, která firmu zastupuje.

 - předmět kupní smlouvy (= nemovitost, kterou kupujeme) – přesné označení, tzn. parcelní číslo, v jakém katastrálním území se parcela nachází, výměra a druh pozemku (orná půda, stavební parcela, apod.)

- prohlášení prodávajícího, že je skutečně výlučným vlastníkem prodávaného pozemku. V případě, že je vlastníků více, mohou nastat komplikace, kdy ostatní vlastníci nemusí s prodejem souhlasit! Proto je potřeba zjistit si předem, zda je vlastníkem pouze jedna osoba nebo jich je více. Nikdy toto nepodceňujte a vždy požadujte vyjádření i ostatních vlastníků. Ušetříte si tím nemalé komplikace do budoucna. Údaje o vlastníkovi/vlastnících pozemku lze zjistit za poplatek na příslušném katastrálním úřadě (musíte znát parcelní číslo).

- kupní cena prodávané nemovitosti (pozemku), kde musí být naprosto přesně stanoveno, zda bude jednorázová či ve splátkách - v jak vysokých a v jakých intervalech, na jaký účet bude složena a do jakého data. Nezbytný je i přesný popis, co vše je v ceně zahrnuto – oplocení, inženýrské sítě (přípojná místa k odběru elektřiny či zemního plynu, dále např. připojení ke kanalizačnímu řadu a vodovodnímu řadu, přípojka na telefon apod).

- úhrada nákladů spojených s převodem nemovitosti (poplatky na katastrálním úřadě, znalecké posudky, úhrada daně z převodu nemovitosti, popř. i služby právníka)

- pokuty a postihy za nedodržení smluvních podmínek (pozdní nebo neúplné zaplacení kupní částky, nedodržení termínů s předáním předmětné nemovitosti apod)

- stanovení počtu vypracovaných výtisků kupní smlouvy (přesně rozepsáno, komu který výtisk náleží)

- ostatní smluvní podmínky – způsob předání pozemku, způsobilost k právním úkonům atd.

- datum sepsání kupní smlouvy a podpisy všech účastníků (prodávající a kupující)

Zároveň s kupní smlouvou lze podepsat  návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, který musí obsahovat tyto údaje:
- účastníci řízení (prodávající a kupující)
- přesné údaje o nemovitosti (parcelní číslo, katastrální úřad, výměra)
- kupní smlouvy (musí být o 2 výtisky více než je účastníků řízení)
- popř. další písemnosti – plné moci, výpisy z obchodního rejstříku, doklad o oprávnění vlastníka nakládat s nemovitostí


Podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí je zpoplatněno.
Příslušný katastrální úřad vás v případě dodání všech potřebných písemností zapíše ve stanovené lhůtě jako vlastníka nemovitosti a pošle na vaši adresu katastrem ověřené kupní smlouvy.

Ještě několik zásadních rad:
Nikdy nepodceňujte zdánlivé a nepodstatné drobnosti! Vše uveďte do kupní smlouvy! Nikdy nevěřte slibům, že se s prodávajícím nějak domluvíte! Nezapomeňte, že co je psáno – to je dáno! Dnes vám prodávající něco slíbí, zítra o ničem nebude vědět. Pokud je to jen trošku možné, zaplaťte právníka, který vám pomůže vyhotovit nebo alespoň doplnit kupní smlouvu. Nejsme přeci neomylní, jsme jen chybující lidé a mnohdy musíme za chyby platit. Zaplaťte tedy raději právní služby, vyvarujeme se pozdějším obtížím či komplikovaným soudním tahanicím. I převod peněz svěřte raději svému právníkovi – cena uvedená v kupní smlouvě bude převedena za použití advokátní či notářské úschovy. Budete mít tak jistotu, že nepřijdete o své peníze, pokud si prodávající koupi rozmyslí.

Mnozí z vás určitě podotknou – pozemek jsme si vybrali, ale kde na něj vzít? Samozřejmě je zásadní otázkou, jak koupi pozemku financovat. Nelze toto specifikovat do jednoho článečku, protože ne každý má stejné možnosti. Pozemek nám mohou darovat rodiče či příbuzní, koupit jej můžeme v hotovosti či díky hypotéce. Tato otázka je na každém jednotlivci, protože každý disponuje jinak velkými finančními prostředky. Každopádně pokud vám nezbude nic jiného, než hypotéka, důkladně prozkoumejte všechny možnosti a bankovní ústavy, porovnejte a vyberte pro sebe jen to nejvýhodnější. A nezapomeňte – buďte ve střehu! Protože to, co se vám nyní zdá jako reálné, může být v budoucnu velkým problémem (např. pokud ztratíte zaměstnání).

Evuška
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kupujeme pozemek:

Kupujeme pozemek
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
teď nás to čeká, kupujeme od obce, tak snad všechno proběhne bez problémů
Obrázek uživatelky
profil
ceny pozemkov sú dosť vysoké
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles