Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuřákům se líbí vrásky

2. 05. 2009 | Krása
Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč by si dobrovolně zapalovali den co den cigaretu za cigaretou. Kromě takzvaného kuřáckého ranního kašle a krátkého dechu jsou totiž právě vrásky jakýmsi poznávacím znamením dlouholetého a vášnivého milovníka nikotinu.

Cigareta bere mládí
Kouření nás může obelhávat i v tom, jak starý dotyčný je. Cigarety kuřákům přidávají léta nejen v období dospívání (kdy je to pro mladé lidi velmi vítané), ale bohužel i později v dospělosti. Vědci nyní už znají i onen mechanismus, jakým mohou cigarety stárnutí urychlit.

Profesor William MacNee z Edinburské university vyšetřoval pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí. Ta je zpravidla způsobena kouřením a znečištěním ovzduší. Nemoc nevratně poškozuje plíce, jen ve Velké Británii má na svědomí 30 000 životů ročně. Je typická zhoršující se dušností, která je způsobena zúžením dýchacích cest. Při vzniku tohoto onemocnění se také uplatňuje zánětlivý proces.

Podle profesora MacNee existuje vztah mezi stárnutím a zánětem, který při chronické obstrukční plicní nemoci probíhá. Urychlené stárnutí také může být důvodem, proč je kouření obvykle spojeno s dalšími, zejména kardiovaskulárními onemocněními. Přirozené stárnutí i smrt buněk jsou u kuřáků narušeny, a tento proces je důvodem, proč se rozvíjí chronická obstrukční plicní nemoc.

Chcete více vrásek? Hodně kuřte!
Funkce plic s věkem klesá, stejně tak jako činnost buněk naší kůže, kostí i cév. V průběhu života se buňky dělí, aby udržely svůj počet a nahradily ty, které průběžně odumírají. Části lidského genomu zvané telomery chrání chromozomy a hrají důležitou roli v buněčném dělení. Telomery se při každém buněčném dělení zkracují. Když jsou příliš krátké, může dojít k poškození DNA (dědičné informace) a výsledkem je stárnutí. Podobný proces urychlování stárnutí se pravděpodobně uplatňuje i u nemocí srdce a cév, které se často u kuřáků s chronickou obstrukční plicní nemocí objevují.

Pokud se podaří nalézt způsob, jakým do tohoto procesu zasáhnout, bylo by možné urychlenému stárnutí předejít. Zatím jsou na to ale vědci krátcí. Není proto lepší vzít zdraví konečně do svých rukou a uhasit poslední cigaretu?

Zdroj: Odvykání kouření

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
stále jedno a totéž. Závisláci.
Obrázek uživatelky
profil
Kouření je zlozvyk, pití alkoholu je zlozvyk, přejídání,... Tady už je těch zlozvyků. A co třeba solárko. Chtějí krásně opálené ženy vrásčitou pleť? Také nechtějí. Některé už mají závislost. Tak co teď???
Obrázek uživatelky
profil
Kouření je zlozvyk , kterému se těžko odvyká. Nejen, že škodí pleti a člověk stárne rychleji
ale je z něj plno nemocí. Nejlepší je, vůbec nezačínat s kouřením!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles