Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kurzy tance a společenské výchovy

25. 07. 2015 | Vaše příběhy

Já jsem chodila do tanečních ještě za starého režimu. Tehdy se mi moc nechtělo, ale chodili všichni okolo, tak jsem také musela. Utěšovala jsem se tím, že když tam nebudu mít žádného tanečníka, tak budu tancovat s bratrem. Dříve chodila děvčata do tanečních v šestnácti letech a chlapci v sedmnácti. Bratr je o rok starší, tak jsme taneční absolvovali společně  v jeden rok.  Za celou dobu kurzu jsme spolu tancovali jen jednou a to jen proto, aby nás vyfotografovali. Babička si totiž přála vidět nás tančit spolu. Tak proč bychom jí nevyhověli.

Moc si průběh tanečních nepamatuji. Tanečníků jsem měla dost a bavilo mne to. Neměla jsem ale ráda přednášky o společenském chování. Stáli jsme v kruhu okolo sálu a taneční mistr nám přednášel o tom, jak se správně chovat na veřejnosti a při různých společenských událostech. Jako nevýhodu jsem brala jen to, že jsme museli vyrábět všechny dárečky na prodloužené. Bratr se do toho moc nehrnul, tak jsme s mamkou vymýšlely vše společně. Děvčata připravovala pro chlapce dudáky, knížečky a kapesníčky. Chlapci děvčatům dávali korále, ořechy a vějíř. Dovedete si tedy představit, že u nás doma vznikla úplná dílna. Každý dárek jsme vyráběly v pěti provedeních. Vše jsme opravdu poctivě vyrobily, koupily jen základ, který bychom nezvládly.  Nejvíce jsme si vyhrály se šatičkami do oříšků a s kapesníčky. Pracné byly i vějíře. První výrobek byl vždy na zkoušku, druhý už podle představy a teprve ten třetí už byl perfektní. Někteří chlapci dávali do oříšků místo šatiček třeba prstýnek. Já jsem v jednom oříšku měla zabalenou rumovou pralinku.

kurzy tanceKe konci kurzu se občas konaly nějaké soutěže pro zpestření. Jednou měli chlapci vzít dívku do náruče a tančit s ní valčík. Postupně páry nastupovaly a odtančily daný úsek. Téměř poslední pár byl dost netradiční – chlapec drobný, menší a dívka vyšší a trochu při těle. Chvíli postávali u startovní čáry a nakonec dívka popadla chlapce do náruče a odtančila to. Nedovedete si představit ten potlesk. V cíli si chlapec oddychl, chudák by to nezvládl, a dal dívce pusu. Taneční mistr se na něho za to mračil, ale nakonec je vyhlásil vítězi soutěže.

Rychle to uteklo a taneční končily. Poslední hodinu jsme měli kolem Mikuláše. V sále byl ozdobený vánoční stromeček a mohli jsme se zde vzájemně obdarovat. Dárků tu bylo mnoho a než byly rozdány, uplynula dost dlouhá doba. Najednou jsem si uvědomila, že vše končí. Docela mi bylo smutno. Dohodla jsem se s kamarádkou, že příští rok půjdeme do tanečních znovu. A tak jsme v září opět nastoupily na taneční parket. Dokonce přišlo i několik chlapců z loňských kurzů. A protože jsme se už znali, vytvořili jsme tady páry „mazáků“. Vše už pro nás bylo známé, ale užívali jsme si to více, než před rokem.

Příště napíši článek o dceřiných tanečních - můžete se na něj těšit už zítra. V dnešní době už je to trochu jiná záležitost.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kurzy tance a společenské výchovy:

Kurzy tance a společenské výchovy
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !