Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kůže je naší ochranou proti okolním vlivům

31. 05. 2008 | Nemoci
Kůže je vlastně samostatný orgán lidského těla, který tvoří bariéru mezi zevním a vnitřním prostředím. Kůže má hned několik funkcí – od regulace teploty, přes metabolickou funkci až třeba po imunitní mechanizmy.

Plocha kůže je 1,5 – 2 m2, což je asi 5-9% celkové hmotnosti člověka.
Váží asi 20 kg, z čehož 1,5 kg představuje vrchní vrstva kůže – pokožka. Ta zaujímá asi 0,03 mm z celkové 2 mm tlusté vrstvy kůže. A právě tato část kůže je první ve styku s okolím a tedy nejvíce exponovanou kožní složkou. Proto si zaslouží zvýšenou pozornost a péči.

Kůže je naší ochranouPokožka je velmi tenká vrstva kůže, která se neustále obnovuje buněčným dělením v zárodečné (bazální) vrstvě buněk na hranici pokožky a škáry (hlubší kožní vrstva). Pokožka je složená z několika vrstev buněk výstelky (epitelu). Buňky postupují od spodní vrstvy k povrchu, kde se odlučují. Pokožka neobsahuje cévy. Její výživa probíhá z krve z hlubších vrstev a cirkulací mízy (lymfy) v mezibuněčných prostorech.



Odlišujeme celkem pět vrstev pokožky ve směru od spodní vrstvy ku povrchu:


   1. Základní vrstva - je jedna řada buněk vedle sebe, kde se neustále dělí nové a nové buňky pro plynulé doplňování těch směrem k povrchu. Pigmentové buňky zde tvoří kožní pigment, melanin.
   2. Ostnitá vrstva - má asi 4-8 vrstev. Buňky jsou spojeny mezi sebou můstky, což tvoří dojem ostnů. Mezi buňkami koluje míza, která zajišťuje jejich výživu na cestě k povrchu. V této vrstvě jsem také buňky zajišťující obranu – imunitu.
   3. Granulózní vrstva - je to asi 1-2 řadá vrstva, ve které probíhá intenzivní proces rohovatění (keratinizace). Čím je tato vrstva aktivnější, tím větší je vrstva rohoviny na povrchu těla (nejvíce na ploskách nohou a dlaních).
   4. Jasná vrstva - v této vrstvě již buňky pomalu zanikají a protože již téměř neobsahují buněčné součásti, tato vrstva se jeví v mikroskopu jako průhledná. Funkčně vytváří elastickou vrstvu, po které se při mechanickém tlaku nebo tahu posunuje poslední vrstva pokožky. Opět je vyvinuta zejména na ploskách nohou a dlaních.
   5. Rohová vrstva - je poslední a nesvrchnější vrstvou pokožky. Je to vlastně navrstvení zbytků původních buněk, které se postupně zcela z povrchu odlučují.

Celý proces rohovatění probíhá asi měsíc (26-28 dní). Tolik tedy máte času na to, abyste poskytli buňkám své pokožky nejlepší možnou výživu. Odměnou za to bude dokonalá pokožka s perfektní obranou funkcí. A nejde o to, starat se o pokožku jenom přes den. Víte, že se nové buňky tvoří zejména v noci? Správné ošetření pokožky má tedy probíhat celodenně i přes noc, každý den v měsíci, tedy vlastně 365 dní v roce. Kůže je leckdy zrcadlem našeho zdraví. Tak ho mějte „naleštěné“.



Zdroj: Indulona

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
koža si to najviac odnesie
Obrázek uživatelky
profil
Je pravdou, že bez kvalitního krému se dnes asi málokterá obejde. Prostředí, ve kterém žijeme, dokáže na naší pleti pěkně "zapracovat".
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles