Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kvalita vzduchu v místnosti závisí na správném větrání

8. 07. 2015 | Domácnost

Odborník radí, jak při větrání ušetřit


Čistý vzduch je základem hygieny v obývacích místnostech. Záleží však na správném a účinném větrání. Odborníci radí, že větrat je třeba intenzivně a krátce, aby docházelo k co nejmenším energetickým ztrátám. Uniklé teplo totiž musíme co nejdříve dostat zpět do bytu, kvůli tepelné pohodě.

Proč je nutné větrat

Faktorem, který přímo ovlivňuje kvalitu vzduchu v obývaných místnostech, je především člověk. Jeho dýcháním vzniká oxid uhličitý a vodní páry. Znečišťování ovzduší však přímo podporují různé činnosti jako je vaření, praní, používání chemikálií.

větráníKvalitu ovzduší v interiéru ovlivňují také stavební materiály. Omítka není jen vápno a cement, ale i chemie, která urychluje procesy ve stavebnictví. Odklon od přírodních materiálů způsobuje zvýšení volných těkavých látek (VOC) v místnostech. Kromě par a oxidu uhličitého se do ovzduší dostávají takto nejen dusíkaté sloučeniny a volné těkavé látky, ale také škodliviny, které nás přímo nutí otevřít okna a vyvětrat. Zdrojem tohoto znečištění vzduchu může být i zařízení domu nebo bytu. Nejhůře jsou na tom krytiny podlahy PVC. Cílem větrání je tedy tyto pachy a vydýchaný vzduch odvádět ven a nahradit čistým vzduchem.

V minulosti se používala netěsná okna, větralo se sice průběžně, ale evidentně za cenu vysokých energetických ztrát. V současnosti, po výměně oken za moderní, k takovému větrání nedochází. Při nedostatečném větrání potom dochází k orosení oken, ke srážení  vodních par na stěnách a k možnému vzniku plísní. Největší nebezpečí vzniku plísní bývá u novostaveb, kdy omítka ještě není dostatečně vyschlá. Anebo naopak, ve starších obydlích při výměně oken a stavebních úpravách s novými materiály, protože majitelé neměli ve zvyku větrat.

Jaké je dostatečné větrání?

Cílem větrání je výměna opotřebovaného vzduchu ve všech obytných místnostech tak, aby bylo dosaženo příjemného vnitřního klima a zdravého a kvalitního vzduchu. Nejjednodušší je větrání okny.

Větrací poloha léto - zima umožní přizpůsobit větrací štěrbinu sklopeného okna přiměřeně  podle ročního období a individuálních potřeb větrání. Zmenšená větrací štěrbina v poloze pro zimní větrání zajistí nejen zredukování hluku, ale i snížení nebezpečí přímého deště na spodní část okenního rámu. Integrovaná pojistka proti průvanu zamezí samovolnému zavření křídla průvanem.

Výměna vzduchu v celém bytě nejrychleji probíhá příčným otevřením oken. Do úvahy je třeba vzít  také skutečnost, že nejsilnější hnací silou pro větrání je termika. Čím je větší rozdíl teploty vzduchu mezi interiérem a exteriérem, tedy čím je venku chladněji, tím rychleji se snaží teplý vzduch uniknout otevřenými okny. Proto je čas potřebný pro úplnou výměnu vzduchu v zimě podstatně kratší než v létě. V zimě na to postačí 4 až 6 minut. Na jaře nebo na podzim vyvětráme za 10 20 minut a v létě je to 25 30 minut. Čas potřebný na větrání ovlivňuje i rychlost větru.

Zdroj, foto: MAKROWIN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !