Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Labradorský retriever

5. 01. 2011 | Zvířátka

Labrador patří i dnes mezi velmi oblíbená plemena. Jeho předkové byli vyšlechtěni v Kanadě, ale hlavní šlechtění probíhalo v Anglii. Byl vyšlechtěn jako sportovní plemeno – k lovu - aby přinášel zvěř. Řadí se do 8. FCI skupiny - slídiči, retrieveři a vodní psi.

Podmínky na uchovnění se v ČR mírně liší dle klubu, ale nutné jsou alespoň 2 výstavy, dobrý rentgen kyčelního kloubu, zkouška výkonu (aport) a téměř kompletní chrup (požadavky se liší  dle klubu). Dle standardu plemene je labrador pes vysoký 56-57 cm a váží 27-26 kg, fena pak měří 54-56 cm a váží 25-32 kg. Váha v poměru k výšce. Toto plemeno se vyskytuje v černé, krémové a čokoládové barvě. Má krátkou hustou srst.

Labradorský retriever je v dospělosti velmi klidné, vyrovnané a neagresivní plemeno. I když samozřejmě můžeme narazit na výjimku potvrzující pravidlo. Používá se i na výcvik asistenčních psů a canisterapii (léčebný kontakt psa a člověka).

Bohužel ani tomuto milému plemenu se nevyhýbají nemoci. Nejvíce labradory pronásleduje dysplazie kyčelního kloubu. To je dědičně podmíněný chybný vývoj kyčelních kloubů. Při tomto onemocnění nastává nejdříve volnost kyčelních kloubů vedoucí k částečnému vykloubení hlavice stehenní kosti, pro kterou se pak jamka kyčelní kosti nestává dostatečnou oporou při zatížení končetiny. Na psovi toto onemocnění poznáme, když ho zjevně bolí chůze, obtížně vstává, odmítá pohyb atd. Přesně určení diagnózy je s pomocí rentgenu.

Výskyt ovlivňuje tělesná výška, váha a rychlost růstu. Právě proto se u psů s PP při uchovnění vyžaduje rentgen – aby se od této nemoci plemeno co nejvíce odprostilo. Další onemocnění jsou oční nemoci (oddělení sítnice, šedý zákal, vchlípení očního víčka, dysplazie sítnice). Tato onemocnění vyřazují psa z chovu a postižení můžou přejít až v úplnou slepotu. Je proto lepší nechat zrak psa kontrolovat.

Další onemocnění pohybového aparátu je osteochondroza - onemocnění chrupavek na kloubních plochách dlouhých kostí. I toto onemocnění ovlivňuje dědičnost, plemenná predispozice, rychlost růstu i výživa. Odumřelá část chrupavky se může vlivem pohybu kloubu a nárazu při skocích apod. odloučit v podobě šupiny do kloubní dutiny, kde působí jako cizí těleso a způsobuje bolestivost, nestabilitu kloubu a časem vznik artrózy. Většinou se řeší operativně a výskyt jde omezit kvalitní výživou (a jejím množstvím) ve štěněcím věku. Také se může objevit hluchota, epilepsie a paralýza hrtanu (ve starším věku hlasité dýchání, kašlání a zastřené štěkání – léčba operativně). I přes tento výčet onemocnění se labradoři při správné péči dožívají průměrně 12-14 šťastných let.



Autor:Thais

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Labradorský retriever:

Labradorský retriever
Labradorský retriever
Labradorský retriever
Labradorský retriever
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
máme doma štěnátko labradora a je to super. Je děsně hodná, učenlivá.. Otěchto nemocí vím, snad se nám vyhnou..Jsem četla, že labrador, který je obézní tak má větší sklony k problémům s klouby.Naše malá je na krmivu Brit a už ted děti učím, že to není popelnice, i když dokáže suprově vysát pod stolem, když se děti najedí:-D..
Obrázek uživatelky
profil
tak to mě moc mrzíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ajša už bohužel není, byla nemocná a už to nezvládla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale jen trošičku malinko silnější, ona je mohutnější postavy, byla největší z vrhuSmajlíkno nic , budeme víc sportovat, v létě k vám budu s girou jezdit na kole každý den, aby se proběhlaSmajlíknebo radši jen občas, jak doteďSmajlík
Thais , to máš pravdu, většina labradorů je silnějších, rádi papajíSmajlíka jinak , tvoje labradorka Ajša je moc pěkná
Obrázek uživatelky
profil
On je problém v tom že naprostá většina labradorů je obézní Smajlík tohle je váha která se uvádí ve standardu plemene, už jsem viděla i o dvě kila méně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles