Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Láká vás léto k běhu nebo rybaření? Pozor na klouby!

7. 06. 2015 | Fitness
Hezké počasí láká a lidé si často neuvědomují, že náhlá přemíra pohybu může škodit jejich kloubům. Opatrní by měli být například při populárním běhu. Pobolívání kolene nebo kyčle totiž může mít i závažné následky.

Někdy jde o první příznak artrózy, která je nejčastějším kloubním onemocněním a může skončit až nepohyblivostí pacienta. Krajním řešením je pak implantace umělého kloubu, přičemž tuto operaci ročně prodělá více než 10 000 Čechů. Není ale nutné nechat zajít problémy tak daleko. Proto přinášíme přehled tipů, na co si dát v souvislosti s klouby v létě pozor.

Hubnete do plavek? Sportujte s mírou

Lidé odloží zimní kabáty, a náhle si řada z nich uvědomí, že pokud se chtějí v létě předvést na pláži v plavkách, musejí rychle začít něco dělat. Bohužel, někteří se do sportu vrhnou s takovou vervou, že si spíše ublíží. Masivní zátěž totiž opotřebovává kloubní chrupavku.
pozor na kloubyJde o tkáň, kterou jsou pokryty konce kostí, které se v kloubech spojují. Chrupavka funguje na principu houby. Při pohybu kloubu se mírně stlačí a pryč se tak dostanou zplodiny látkové výměny. Při uvolnění pak chrupavka nasaje výživné látky. Pokud je však zátěž kladená na chrupavku větší než její regenerační schopnost, případně když se regenerace z nějakého důvodu zhorší, dochází ke ztenčení a porušení vrstvy chrupavky. Nebezpečí je o to větší, pokud lidé celou zimu strávili doma na gauči. Proto není vhodné začínat hned během na 10 kilometrů, který může klouby příliš zatížit. Než se tělo dostane do formy, je vhodné volit například indiánský běh, kdy člověk běh prokládá úseky svižné chůze. Při potížích, ale i preventivně, je vhodné klouby posilovat speciální výživou.

Někdo by si mohl říct, že než aby riskoval přetížení, raději se nebude hýbat vůbec. To však také není dobré řešení, klouby jsou k pohybu přirozeně uzpůsobené a při nečinnosti se jejich pohyblivost snižuje.

Pozor na běh na asfaltu

Venku je déle světlo a spousta rekreačních sportovců si proto ráda vyjde ven zaběhat ještě ráno před prací, případně večer po návratu domů. Pohybují se na čerstvém vzduchu, vstřebávají sluneční paprsky a ještě ušetří za vstupné do posilovny. Není to však bez rizika, pozor by si měli dát zejména na kolenní klouby, které patří k nejvíce namáhaným v celém těle. Pokud to jde, je vždy lepší volit lesní a nezpevněné cesty. Asfaltové chodníky ve městě nejsou příliš vhodné, protože náraz je o to tvrdší. Zatížení na 1 centimetr čtvereční je až několik set kilogramů. Pokud však lidé nemají na výběr, rozhodně by měli vyrážet ve speciálních běžeckých botách. Oproti běžným teniskám více tlumí nárazy a pomáhají tak chránit klouby. Výrobce vždy uvádí, kolik kilometrů je v botách možné odběhat. I když se po uplynutí této doby zdají boty na první pohled v pořádku, je vhodné nahradit je novými. Opotřebení mezipodešve, která má zásadní vliv na tlumicí funkci, nebývá vidět. Odborníci z americké Tulane University výzkumem potvrdili, že po uběhnutí 80 kilometrů kleslo tlumení o 25 %. Poté, co stroj nasimuloval uběhnutých 800 kilometrů, zůstalo botě jen 40% tlumicí funkce.

Dobře se oblečte, prochladnutí kloubům nedělá dobře


Někteří rybáři se už zjara nemohou dočkat, až zase vyrazí na své oblíbené místo u rybníka a zkusí štěstí s udicí.  Měli by se však dobře obléct, protože místo s rybou k obědu by mohli odejít se zdravotními potížemi. Od vody často táhne vlhkost a rybáři prosedí i dlouhé hodiny bez pohybu. Vedle případné rýmy a nachlazení jim tak hrozí též problémy s klouby.
Lidé by tyto příznaky neměli podceňovat, obvykle jde o první signál, že s klouby není něco v pořádku. V tomto raném stádiu se dá trvalému poškození zabránit vhodnou kloubní výživou. Další prevencí je nosit vhodné oblečení a udržet tak klouby v teple.

Bolí vás kyčelní kloub? Může jít o artrózu


To, že vás najednou začnou bolet všechny klouby, nemusí znamenat, že je tělo pouze ztuhlé po zimě. Často jde o příznak mnohem vážnějšího problému, kterým je artróza. Nemoc může být dědičná, ale způsobuje ji i cukrovka nebo nadměrné zatěžování kloubů způsobené například obezitou. Pokud mají lidé podezření na artrózu, měli by co nejdříve zajít za svým lékařem. Zpočátku se chrupavka kvůli nižšímu obsahu glykosaminoglykanů stává méně pružnou a tvoří se v ní štěrbiny. Úlomky chrupavky následně poškozují vazy a později se vytvoří kostěné výrůstky. Pohyb je proto velice bolestivý. Jde o nejčastější kloubní onemocnění, které postihuje až 50 % lidí nad 70 let. Nemoc nejvíce postihuje velké klouby jako například kyčel. Pokud nemoc už příliš pokročila, lékaři přikračují k operaci a k nahrazení kloubu umělým. Tyto operace jsou tak časté, že v březnu 2015 dokonce stát vytvořil Národní registr kloubních náhrad.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles