Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Látky z reklam na kloubní výživu: Které opravdu pomáhají?

6. 12. 2019 | Péče o tělo
Nemoci pohybové soustavy jsou druhý nejčastější důvod neschopenek a suverénně s nimi zůstáváme doma nejdelší dobu (přes dva měsíce). Trápí nás zejména páteř a pak samozřejmě klouby. Artróza je problém ubývající chrupavky a opotřebení kloubů, přičemž se na nás ze všech stran sypou reklamy na různé kloubní výživy.

Po padesátce je potřebuje 80 % populace a v sedmdesáti je to již 90 %. V této souvislosti je také často skloňováno několik různých účinných látek, které by měly pomoci s obnovou chrupavky, snížením bolesti a zlepšením hybnosti kloubů. Abyste se v tom moři názvů lépe orientovali, připravili jsme pro vás malý přehled.

Kolagen jen ve formě peptidů

Protože je tělo složitý stroj a skládá se z více než 100 kloubů přes ty kolenní až po ty, o kterých v běžném životě ani nevíme, je třeba se o něj dobře starat. Látka, která je pro vaše klouby zásadní, je kolagen. Ten zajištuje, že naše těla, která jsou ze 70 procent tvořená vodou, nejsou kapalná. Kolagenu je vícero druhů, nicméně regeneraci kloubní chrupavky podle kvalitních lékařských studií pomáhá jen v enzymy naštěpené podobě, tedy ve formě kolagenních peptidů a to v množství minimálně 3000 mg na den.

nohyGlukosaminsulfát a chondroitin sulfát ruku v ruce

V literatuře se uvádí, že kombinace glukosaminsulfátu a chondroitinsulfátu je výhodnější než podání samotné látky.  První z obou,  glukosaminsulfát, je součástí kloubních chrupavek a plní funkci kloubní výživy. Má příznivé účinky, snižuje bolest a ztuhlost, kterou osteoartróza způsobuje. Velikost tohoto účinku je však menší až střední. Při konzumaci buďte trpěliví, účinek glukosaminu se dostavuje až po několika týdnech.

Chondroitinsulfát je u lidí fyziologickou součástí kloubní chrupavky a vyskytuje se také v kostech, rohovce, kůži a arteriální stěně. Surovinovým zdrojem bývají výlučně živočišné tkáně, jako jsou chrupavčité kroužky z hovězí průdušnice, vepřové uši, rypák a také žraločí či velrybí chrupavka.  

Glukosaminsulfát a chondroitinsulfát jsou zdrojem organicky vázané síry, která může způsobovat nadýmání. Jejich užívání je nejvhodnější po snídani, v případě nadýmání pak po večerním jídle. Jejich společné podávání se ukázalo v řadě studií jako významně účinnější. Může pomoci k úlevě od příznaků osteoartrózy, ale pokud po šestiměsíční aplikace se efekt neprojeví, podávání by mělo být přerušeno. Chondroitinsulfát a glukosaminsulfát může mít nejen symptomatický, ale i strukturu chrupavky modifikující účinek.

Hyaluronan sodný – další látka tělu vlastní

Hyaluronan  je známý tím, že tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je součástí hned několika tkání. Ve velkém množství se tato látka nachází třeba v očním sklivci, kůži, játrech nebo ve slinivce. Ovlivňuje například vlastnosti kloubní tekutiny nebo hydratuje kůži. Doteď se hyaluronan aplikoval jen injekčně do kloubu, aby zlepšil pohyblivost kloubů. Nyní je také díky medicínským studiím možné ho podávat perorálně a léčba je podobně účinná. Je to vychytávka, kterou byste rozhodně neměli přehlédnout. Toto řešení se jeví jako skvělý doplněk k běžné léčbě.

Nezbytný je notoricky známý vitamín C

Bez jeho dostatku, ještě lépe nadbytku, neprobíhá řada metabolických pochodů uspokojivě. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu chrupavek, kostí, kůže, cév a dalších tkání a orgánů. Podle velkého množství vědeckých lékařských studií je účinnost vitamínu C z přírodních zdrojů srovnatelná s vitamínem C chemicky vyrobeným. Jedná se o stejnou látku se stejným účinkem, který je však naprosto famózní a náš organizmus bez dostatku vitamínu C strádá. Svůj příjem kolagenních peptidů podpoříte dostatečným příjmem vitamínu C, který pomáhá regenerovat a omlazovat tělní kolagen a redukovat bolesti kloubů.   

Lepší životospráva a „vše v jednom“

Výše uvedené látky nejsou samospasitelné, preventivní péče o klouby spočívá v prvé řadě v rozumném životním stylu, pohybu, vhodné obuvi a udržování rozumných kil vzhledem ke své postavě. Prodlužující se délka života a civilizační vlivy nicméně způsobují, že tento boj často prohráváme a vhodné doplňky stravy mohou při včasném nasazení s podporou obnovy chrupavky pomoci. Dřív, než však podlehnete lákavé reklamě, akci 2+1 či vánočnímu balíčku s teploměrem navíc, poraďte se svým lékařem či lékárníkem, prostudujte si obsah přípravků na internetu – prostě učiňte veškeré kroky, abyste do sebe investovali správně.  Ideální jsou přípravky, které všechny výše uvedené látky obsahují zároveň, a to ve smysluplném a ne jen stopovém „reklamním“ množství, případně v nich jsou ještě další látky.


Zdroj: Geladring



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !