Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lázně doma? Ale ano, jde to!

8. 11. 2012 | Krása
Nemáte čas chodit pravidelně na masáže, kosmetiku, zkrátka na to, udělat si čas jen sama pro sebe a nechat se hýčkat? Dopřejte si hýčkání doma, ve vaší koupelně! Jak na to? Vyzkoušejte třeba kouzlo aromaterapie!

Základní pravidlo = jen přirozeně čistá pleť může být zdravá a krásná


Než začneme s lázněmi, připomeňme si nejdůležitější zásady správné a šetrné péče o pleť a pokožku celého těla. Základem je šetrné čištění, a to poctivě každý den, nevyplácí se ho odbývat. Pokožka má přirozený ochranný povrch, který mohou syntetická mýdla, mycí nebo sprchové gely narušovat. K šetrnému omývání, odličování a ošetřování jsou ideální hydrofilní mycí oleje, které pokožku nevysušují a chrání přirozený kožní film.
lázně domaSmícháním hydrofilního oleje s vodou vznikne řídká emulze podobná odličovacímu mléku, která pohltí nečistoty rozpustné ve vodě i v oleji. Poté se směs buď opláchne, nebo setře kosmetickým tamponem. Pro dočištění pleti je pak možné zvolit pleťovou vodu.

Pro běžné mytí pokožky celého těla jsou ideální sprchové gely bez obsahu syntetických látek, jako jsou SLS, SLES a PEG, které způsobují odmašťování pokožky a narušení přirozeného ochranného filmu pokožky. Vhodnější je tedy volit takové výrobky, které podobné látky neobsahují. Nezbývá než podrobně studovat etikety výrobků a také se spoléhat na prověřené certifikáty, které označují přírodní kosmetiku nebo biokosmetiku.

Lázně ve sprše nebo ve vaně….

Na trhu najdete sprchové gely, ale také koupelové nebo hydrofilní oleje s obsahem různých směsí éterických olejů, díky nimž si můžete dopřát blahodárné aromaterapeutické účinky. Vhodně zvolené směsi éterických olejů obsažených v koupelových či hydrofilních olejích nebo ve sprchových gelech podle svých účinků pomáhají ulevit od stresu, únavy, příznaků nachlazení, podporují imunitu, vitalitu a pozitivní náladu.

Aromaterapeutickou lázeň si můžete ale připravit i sami, z domácích surovin. Budete k tomu potřebovat éterický olej (nebo více druhů) nebo směs éterických olejů a plnotučnou smetanu nebo med. „Do zhruba jedné deci smetany nebo do lžíce medu nakapejte 8 kapek jednoho či více éterických olejů (nebo jejich směs), důkladně promíchejte a následně rozmíchejte v připravené teplé vodě, v níž už ležíte,“ popisuje jednoduchý recept Adéla Zrubecká, přední česká aromaterapeutka.  A tím vaše domácí lázně mohou začít!

lázně domaPamatujte, že voda pro koupel by neměla být o mnoho teplejší než je vaše tělesná teplota. „Pokud se totiž teplota koupele pohybuje v rozmezí 37 – 40 °C, tělo nemusí vynakládat žádnou energii na vyrovnávání teplot a může se nerušeně věnovat regeneraci a relaxaci. Příliš horká lázeň navíc tělo oslabuje a způsobuje stárnutí pokožky,“ říká Adéla Zrubecká. Koupel by měla trvat zhruba 15 až 20 minut. Během této doby dochází k vyloučení toxických látek, nečistot a přebytečné mastnoty do vody. Proto by naopak nebylo dobré dobu koupele prodlužovat. „Po koupeli se osušte jen lehkým dotykem měkkého ručníku a následně alespoň 20 minut odpočívejte v teple. Působení éterických olejů si můžete prodloužit tím, že je ještě aplikujete do aromalampy nebo difuzéru,“ dodává Adéla Zrubecká.

Pro hloubkové čištění pleti jsou ideální jemné peelingy. I zde platí – bez chemie jsou vhodnější. Jemné peelingové částečky šetrně obrušují odumřelé kožní buňky a účinné látky pronikají hluboko do pokožky, kde ji regenerují. Přírodní peelingy jsou navíc ideální i pro peelingovou masáž. Funkci peelingových částic, které šetrně odstraňují odumřelé buňky, mohou převzít například částečky lávové země, nadrobno rozemletá semena různých rostlin či plodů.

Koupelí končit nemusíte

Po aromaterapeutické koupeli či sprše mohou vaše domácí lázně pokračovat. Můžete si dopřát některý z tělových a masážních olejů pro péči o celé tělo – navíc opět podle zvolené směsi éterických olejů s konkrétním účinkem – proti celulitidě, na podporu funkce lymfy či pro stimulaci svalů, specifická je pak péče při striích, pro zklidnění, pro radost ze života, při nachlazení nebo třeba na posílení imunity.

Sáhnout také můžete po některém ze speciálních balzámů, které pokožku zjemňují, vyživují a dodávají sametově hebký pocit. Pokud chcete pokožce navíc dopřát velkou porci výživy a ochrany, volte takový balzám, který obsahuje bambucké a kakaové máslo, jsou velmi bohatá na živiny, pokožku zvláčňují, zjemňují a přitom účinně chrání. Všestranné použití pak má kokosový tuk, který je ideální jak pro pěstění pleti a pokožky, vhodný je i jako regenerační prostředek na vysušené či poničené vlasy. Ovšem pozor, ten samý kokosový tuk najde bohaté uplatnění i v kuchyni – obsahuje totiž vysoké procento nenasycených mastných kyselin a díky tomu je tepelně stabilní, takže je skvělý pro pečení a smažení. „Éterické oleje nebo jejich směsi, které jsou v některých výrobcích dostupných na našem trhu obsažené, tak péči o pokožku promění v příjemný voňavý rituál,“ uzavírá Adéla Zrubecká.

Tak už víte, jak si dopřát lázně i doma?




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za přírodní kosmetiku...tělíčko odpočinek potřebujeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles