Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčebná péče o duši

12. 12. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Léčebná péče o duši
Autor: Thomas Moore
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2010
Počet stran: 240 str.
Cena: 305 Kč

Průvodce procesem uzdravení celé osobnosti. Málokterá zkušenost dokáže pohnout našimi emocemi a uvrhnout nás do krize tak jako zkušenost nemoci, která se týká ve stejné míře těla i duše.


lecebna-pece-o-dusiKniha je autorovou vizí o zlepšení lékařské péče o duši. Moore se jednoznačně zasazuje spíše o péči o celou osobu než jen o léčbu těla. Na pozadí řady příkladů z osobního života a z profesní praxe nabízí profesionálům v oblasti zdravotnictví i jejich pacientům podněty k péči o důstojnost lidské osoby a vybízí k zamyšlení, jak poskytnout duchovní doprovázení těm, kteří čelí pocitům ohrožení a smrtelnosti. Současně povzbuzuje pacienty, aby se aktivně podíleli nejen na procesu svého uzdravení, ale také aby vnímali nemoc jako přechod k novému uvědomění. Knihu ocení pacienti v lékařské péči, jejich rodinní příslušníci, ale i zdravotnický personál a příslušníci pomáhajících profesí.

Ukázka z knihy Léčebná péče o duši:

Úcta k tělu
Když se západní kultura v 17. století začala posunovat od náboženství a tajemství směrem k vědě, začala duše opouštět západní tělo a po ztrátě duše se tělo stalo spíše objektem než osobností. Postupně jsme ztratili úctu k tělu, protože už neposkytovalo kontakt s duší. Stalo se bezduchým, a jeho hodnota se tudíž snížila. Neúcta, o níž zde hovoříme, má své kořeny v historii lékařství, kdy důraz na anatomii, na mrtvé tělo a jeho rozdělení na soustavy a části oslabil pojetí těla jako součásti osobnosti. Z pohledu lékařské historie se to může jevit jako pokrok, dívat se na tělo a vidět jeho anatomii, ale z pohledu duše se něco podstatného ztratilo. Považujete-li tělo za věc, budete k němu mít menší úctu, než když se na ně budete dívat jako na projev člověka v kontextu a ve vztahu. Bernd Jager, profesor hlubinné psychologie, kterého jsem poznal již před mnoha lety, tento jev zkoumal a hovoří o ,,situovaném těle“. Když se tělo zakreslí do grafu nebo převede na soubor plastikových součástí, tak zmizí situace, v níž se každé lidské tělo nachází. Nežijeme v abstraktním prostoru. Nejsme lidé na stránce knihy. Žijeme na určitém místě a pracujeme v konkrétní budově nebo městě a s určitými lidmi. Avšak medicína zobrazuje tělo mimo situaci, tj. mimo kontext, jako přístupné grafům a modelům s odstranitelnými částmi.

Zatemňující jazyk medicíny
Zatemňovat je jedním z těch slov, která dělají přesně to, co znamenají – dělají problémy. Doufáme, že jazyk nás a lidi, s nimiž mluvíme, osvítí, ale on často naopak ,,zatemňuje“. Lékařská mluva určitě komplikuje mnohé pokusy o komunikaci. Mnoho slov používaných v lékařství je buď latinských, nebo odvozených z latiny, nebo někdy z řečtiny – demence, delirium, bakterie, angina pectoris, schizofrenie a hypoglykémie. Pro průměrného člověka je téměř nemožné správně vyslovit názvy některých léků. Zkuste třeba alfa-methylthiofentanyl nebo piperidinocyklohexankarbonitril. ,,Akutní virová rhinofaryngitida neboli akutní koryza … je nakažlivá virová infekční choroba horních dýchacích cest, primárně vyvolávaná picornaviry (včetně rhinovirů) nebo coronaviry“ – toto je úvodní věta článku z Wikipedie o běžné rýmě.   Lidé často přemítají, jestli tajemný jazyk medicíny slouží jako tajný kód, který vyděluje a chrání kastu doktorů. Určitě stěžuje komunikaci mezi pacienty a lékaři a udržuje je rozdělené do dvou cizích světů. Zdravotníci by se mohli snažit mluvit s pacienty srozumitelněji.
Jednou v únoru jsem se připojil ke skupině lékařů v Jackson Hole ve Wyomingu, kde teplota dosahovala 25 stupňů pod nulou, abychom se bavili o něčem, čemu se říká ,,zdravotní gramotnost“. Myslel jsem si, že by se mohlo jednat o snahu zrušit bariéry mezi lékaři a pacienty tím, že se najdou nové způsoby vzdělávání a komunikace. Avšak jako součást programu jsme sledovali film, který ukazoval, jak je laická veřejnost nevzdělaná v lékařských otázkách. Vyplynulo z toho, že lékaři musí laiky tepat ještě více než dosud.

O autorovi:

Thomas Moore je v USA i Evropě jedním z nejčtenějších autorů z oblasti hlubinné psychologie a spirituality. Je pozoruhodně vybaven pro roli průvodce na duchovní cestě – dvanáct let žil jako řeholník v klášteře, dvacet sedm let působí jako psychoterapeut. Žije se ženou a dvěma dětmi v USA, ve státě Massachusetts. V nakladatelství Portál vyšly jeho knihy Kniha o duši, Kniha o lásce a přátelství, Temný eros, Temné noci duše.


Tuto knihu Léčebná péče o duši koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles