Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá sílá stromů - dub

14. 07. 2011 | Zahrádka
Dub patří mezi nejkrásnější a nejušlechtilejší strom našich lesů. Dorůstá do velkých rozměrů. Máme dub letní a dub zimní.  Tento krásný strom, jehož plodem je žalud, patří mezi dlouhověké a pomalu rostoucí stromy s tvrdým dřevem. Jeho dřevo patří k nejužitečnějším, protože je pevné a trvanlivé.

Používá se hlavně ve stavebnictví, nábytkářství, řezbářství a je velmi oblíbené ve vodním stavitelství. Spousta českých dubů patří mezi památné stromy. Nacházejí se především v zámeckých zahradách a parcích, kde rostou několik stovek let. Dub patří tradičně mezi léčivé stromy. Z celého stromu se nejvíce používá dubová kůra, která obsahuje nejvíce účinných látek. Dub byl odjakživa symbolem síly a dlouhověkosti. Poskytoval člověku dřevo pro dům a oheň a léky pro jeho zdraví. V dávných dobách byl výborným lékem na mnohé zdravotní potíže. Dříve se kromě dubové kůry používaly k léčbě i dubové listy, ale ty mají nižší obsah účinných látek než kůra.
 Z žaludů se vařila tzv. káva, posilující nápoj na pročištění organismu.  

Léčivé účinky

Dubová kůra se sbírá na jaře z mladých dubových větví. V lesích se sbírá se souhlasem lesní správy. Kůru podélně nařízneme a postupně odlupujeme. Sušíme ji v tenké vrstvě. Po usušení uložíme do vzduchotěsných uzavíratelných nádob.

Používá se hodně ve formě odvaru pro vnější použití. Léčí kožní záněty, ekzémy, rány, které se dlouho hojí, působí protizánětlivě. Tlumí krvácení. Můžeme ji používat jako koupel nebo ve formě obkladů. Je vhodná jako sedací koupel při hemeroidech a poševních výtocích. Přísada do koupele  -  dvě hrsti dubové kůry necháme 15 minut povařit v 1 l vody. V odvaru se rozpustí léčivé třísloviny.

Čerstvé listy se přikládají na špatně se hojící rány. Pro vnitřní použití se připravuje čaj z dubové kůry. Jedna čajová lžička dubové kůry na 2 dl vody. Pití odvaru pomáhá při průjmech a zánětech trávicího ústrojí. Užívá se také jako protijed při otravách rostlinnými jedy. Při různých zánětech v krku můžete použít kromě odvaru z dubové kůry také kloktadlo ze žaludů. Hrst žaludů se povaří 15 minut v 1 l vody. Necháme vychladnout a přecedíme.

Dub je krásný léčivý strom, který je vyšlechtěn do okrasných zahradních forem. Můžete si ho nasadit  na zahrádku a bude vás provázet po celý život.  

Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já znala jen dubovou kůru na hemeroidy... máš hezkou zálibu ....
Obrázek uživatelky
profil
Hezky jsi to napsala.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlíkTakových ,co nejvíce ,ráda se něco dozvímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. Zase jsem o něco chytřejší,znala jsem jen tu kůru na hemeroidy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice