Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá síla stromů - Modřín opadavý

20. 07. 2011 | Zahrádka
Modřín patří mezi statné jehličnaté stromy. Dožívá se až 500 let. Roste hojně v jehličnatých a listnatých lesích. Vysazuje se v zámeckých zahradách a parcích. Je  vyšlechtěn do různých okrasných odrůd, které jsou krásnou ozdobou našich zahrad.

Modřín patří mezi opadavý strom, který na zimu shazuje jehličí. Dorůstá do výšky až 50 m. Koruna stromu je štíhlá kuželovitá. Větve modřínu vodorovně odstávají. Listy jsou jehlicovité světlé zeleného zabarvení. Na podzim mívají žluté zabarvení a postupně opadávají. Šišky raší od března do dubna. Mají zelenou barvu, dozrávají na podzim, barva se mění v hnědou a na stromě zůstávají dva až tři roky. Modřín má rád mírně vlhké půdy a slunné stanoviště, ale i polostín. Dřevo modřínu je pružné a trvanlivé. Používá se ve stavebnictví, k výrobě nábytku a obkladům stěn. Modřín patří mezi léčivé stromy.

Léčivá síla modřínu

Výtažky z modřínu mají pro náš organismus blahodárné účinky. Obsahují enzymy, stopové prvky a další cenné látky. Šťáva z jehličí, pryskyřice i kůra pomáhají při dýchacích potížích, mírní kašel a uvolňuje hleny. Všechny tyto prvky zlepšují činnost nervové soustavy, posilují organismus a zvyšují jeho obranyschopnost. Odvary z modřínu mají příznivé účinky na pokožku. Velmi ceněná je pryskyřice modřínu, které říkáme benátský terpentýn. Terpentýn získaný z pryskyřice je účinný při léčbě ledvin, močového ústrojí a revmatických chorob. Kůru z modřínu sbíráme na jaře z konců mladých větviček. Užívají se hlavně k inhalacím dýchacích cest a průdušek.

Čerstvé mladé větvičky k inhalacím a do koupelí

Čerstvé větvičky a jejich konce se vloží do horké vody a inhalují se. Tato kůra výborně protáhne a pročistí dýchací cesty. Mladou kůru i mladé nasekané větvičky používáme také k odvarům do koupelí. Kůru chvíli povaříme a necháme 15 minut odstát. Pomáhají při revmatismu a bolestech kloubů.

Modřín patří mezi léčivé stromy, které nám pomohou zůstat v kondici.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
a zase užitečný...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
treď jenom musím najít modřín na oškubání. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
teda to je fakt krásný článek modřín jako strom mám moc rádaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
před věkem stromů se skláním, modřín je navíc strom krásný a jeho léčivé účinky na přírodní bázi moc užitečnéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles