Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Léčivá síla stromů - vrba

12. 07. 2011 | Zahrádka
Vrba - známá jako jíva - je hustě větvený keř nebo strom dorůstající  do výšky 10 m. Roste hojně na březích řek, potoků, stráních a lesích, všude tam, kde je dostatečně vlhká půda. U nás roste přes 20 druhů jívy. Jsou často pěstovány na sběr proutí. Tento hustě větvený keř má šedou kůru a podlouhlé listy. Kvete od března do května.

Nejdříve se na jívě vyvíjejí dvoudomé jehnědy a pak se teprve objeví listy, které voní a chutnají jak mandle. Jsou dobrou potravou pro domácí zvířectvo, zejména pro kozy a ovce. Vrba patří mezi léčivé stromy. K léčivým účinkům se používá zejména jíva bílá. Z kůry této vrby se vyrábí acylpyrin. Velmi vzácná je vrba bylinná, která se vzácně vyskytuje na našich horách v oblasti Krkonoš a Nízkého Jeseníku.

Vrba bylinná patří mezi nejmenší dřeviny u nás, můžete ji vidět jen v nejvyšších horách. Tento nízký plazivý keřík kvete v červenci až srpnu maličkými červenými jehnědami. Patří mezi jedinou vrbu, chráněnou na našem území.

Léčivé účinky vrby

Vrba bílá je léčivý strom a pro své léčivé účinky se využívá zejména  kůra a listí ve formě nálevů a odvarů. Vrbová kůra je výborným prostředkem na snížení teploty.  Dále podporuje pocení a zahání chronické bolesti hlavy. Uplatní se dobře při nachlazení i různých zánětech, včetně zánětů kůže. Má uklidňující účinky a podporuje spánek. Pomáhá při chorobách zažívacího ústrojí a močových cest. Nálev z vrbové kůry se používá na záněty kůže, při revmatických potížích a také pocení nohou. Bylinku si můžete sami nasbírat. Vrbovou kůru sbíráme na jaře v březnu nebo v dubnu z mladých větví, kdy v nich proudí nejvíce mízy. Větvičky se naříznou po obvodu a pěkně sloupnou. Kůru a listí po nasbírání usušíme a rozdrtíme. Tato bylinka je zdraví prospěšná, ale ve velkých dávkách vyvolává otravu. Než začnete tuto bylinku používat, tak se předem poraďte s odborníkem.  Při špatném dávkování a účinky této bylinky při jiných onemocněních vám můžou vážně uškodit.

Tato bylinka je už od dob našich babiček používána jako lék proti mnoha nemocem.  Pomáhá nám zůstat v dobré kondici.    

Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nevěděla, že má tolik léčivých účinkůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkto jsem nevěděla, že vrba má léčivé účinky, tak jsu zas o něco chytřejšíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles