Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lednová finanční kocovina. Jak nespadnout do dluhové pasti?

24. 01. 2017 | Finance
Půjčovat si peníze na vánoční výdaje je ošemetné a finanční experti před tímto rozhodnutím každý rok varují. Advent však není jediné období, kdy byznys s půjčkami od bankovních i nebankovních společností kvete více než v jiných měsících. Řada lidí se k půjčce uchyluje i v lednu, kdy tak chce řešit povánoční finanční tíseň. Tento krok byste si měli pořádně rozmyslet. Řešit přechodný nedostatek peněz půjčkou je cestou do dluhové pasti.

Z dostupných statistik vyplývá, že na vánoční dárky si někdy půjčil každý osmý Čech. Celá třetina naší populace pak půjčku na tento účel zvažuje. Lidé čím dál častěji období kolem Vánoc využívají k nákupu elektroniky, domácích spotřebičů a nábytku. Přitom půjčky by měly sloužit pouze k nákupu věcí, které nezbytně potřebujeme. Kvůli hezky strávenému Štědrému dni se neúměrně zadlužit a znepříjemnit si tak následující roky je odvrácená strana mince, která za to nestojí. Po Novém roce se tak dlužníci ocitají v tísnivé finanční situaci, kdy se z pravidelných příjmů nedostává peněz na placení nově vzniklých dluhových závazků. Varianta, kdy si lidé berou půjčku, aby splatili stávající dluh, je podstatně horší. Právě to přitom řada Čechů se začátkem roku zvažuje a domněle tak hledá řešení krizové situace. Vzít si půjčku je tím nejjednodušším, ale zároveň i nejhorším způsobem, jak řešit nedostatek prostředků.

Místo další půjčky raději peníze do zálohy


Zdánlivě snadné řešení v podobě půjčky je sice rychlé dostupné, avšak zvažte jeho dlouhodobé důsledky a existenční zatížení do budoucna. Vaši domácnost splácení půjčky ochromí na řadu let a budete si muset razantně utahovat opasky. Lepší variantou je počítat s těmto situacemi do budoucna a vytvořit si „finanční polštář“. Průzkumy dlouhodobě poukazují na skutečnost, že správa osobních financí dělá Čechům neustále problém. Kromě neefektivního nakládání s příjmy je velkým problémem i neodkládání si peněz takzvaně na horší časy. Pokud váš rozpočet nepočítá s nenadálými situacemi, protože žijete od výplaty k výplatě. V případě, že výdaje vyvstanou neočekávaně, nebudete mít žádnou zálohu a budete mít tendenci řešit výpadek financí půjčkou.

Požádejte o výpomoc blízké


Pokud se vám nyní nedaří vyjít s tím málem, kterým disponujete, zkuste o pomoc v nouzi požádat nejbližší rodinu. Ze strany rodiny alespoň nehrozí vysoké úroky a neúměrné sankce. Půjčte si nejnutnější obnos a dbejte na důsledné dodržení podmínek. Pokazit si kvůli penězům dobré rodinné vztahy za to nestojí. Proto i dobře zvažte, koho o tuto pomoc požádáte.

Pokud nastal problém, nedělejte mrtvého brouka


Uvíznutí v dluhové pasti se podle statistik týká lidí s nízkou finanční gramotností, nižším vzděláním a laxním přístupem k závažné situaci. Nenechte to dojít tak daleko, že vám bude na dveře klepat exekutor. Pokud už v exekučním řízení jste, aktivně s exekutorem komunikujte a spolupracujte. Stavět se k problému zády exekuci nevyřeší, naopak tím hrozí další pokuty a sankce. Pokud si s vaší situací nevíte rady, vyhledejte odbornou pomoc například u bezplatných právních poraden Exekutorské komory ČR. Zpřístupňují drahé právní služby i sociálně slabším obyvatelům.

Zdroj: Ferratum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !