Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ledvinové kameny - léčba, příznaky, předcházení

31. 07. 2012 | Nemoci
Ledvinové kameny jsou tvořeny nahromaděním minerálních solí, které se mohou usazovat kdekoliv v močových cestách. Mají různou velikost od drobounkých k velkým kamenům, které mohou zablokovat močové cesty.
Ledvinových kamenů je více druhů. Nejčastějším druhem kamenů jsou kaménky ze šťavelanu vápníku. Další druhy se vytvářejí z kyseliny močové, cystinu a fosfátů.

Jak poznáme ledvinové kameny?

Ledvinové kameny se projevují ledvinovou kolikou, která vzniká při průchodu kamene močovým ústrojím. Projevuje se nepříjemnou bolestí, může se dostavit nevolnost nebo zvracení a ztrátou chuti k jídlu.

Hlavní příčinou tvroby ledvinových kamenů

Hlavní příčinou ledvinových kamenů je špatná strava a způsob života. Pracovní vypětí, rozčilování a strach a jiné stavy vedou ke sníženému vylučování moči, a tím napomáhají vzniku infekce močových cest i tvorbě močových kamenů. Nedostatečným příjmem tekutin. A také sedavým způsobem života u otylých lidí.

ledvinové kameny

Potraviny, které mohou přispívat ke vzniku ledvinových kamenů

Potraviny s vysokým obsahem proteinů, zejména tmavá masa a vnitřnosti, která jsou smažená nebo pečená.  Nadbytek soli a pikantních přísad. Potraviny s vysokým obsahem šťavelanů jako je špenát, reveň, řepa, arašídy, jahody, angrešt, chřest, kakao, čokoláda, ostružiny, sladké brambory, pórek, rebarbora, hroznové víno a  coca-cola. Rafinované cukry živočišné tuky. Káva, alkohol a také ledový čaj.

Potravinové doplňky, které pomáhají v boji s ledvinovými kameny

Při nedostatku hořčíku odchází z těla močí mnoho vápníku, což má vliv i na tvorbu ledvinových kamenů. Nejvíce hořčíku obsahuje listová zelenina, pitná voda a minerální vody. Důležitý je také B komplex vitamínů.
Bohatým zdrojem jsou ořechy, semínka, obilné klíčky, droždí, zelenina, ovoce, maso, ryby, mléko aj. Zinek pomáhá v boji s ledvinovými kameny. Zinek obsahují hlavně ryby, játra, vajíčka aj. Hodně zinku obsahují především ústřice.
Dalším potravinovým doplňkem je Aloe Vera (čtěte náš článek o aloe). Pravidelné pití šťávy z celých listů výrazně zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Z bylinek pomáhá kopřivový odvar, šípkový, brusinkový, jeřabinový, brusinkový a lípový čaj.

Potraviny, které mohou pomoci zabránit vzniku ledvinových kamenů

Dostatek ovoce a zeleniny. Vláknité obiloviny. Dostatečný příjem tekutin. Můžeme pít čistou vodu, nejlépe s citrónem nebo jablečným octem. Pomáhají rozpustit ledvinové kameny. Potraviny bohaté na vitamín A, tlumí tvorbu močových kamenů. Patří tady meruňky, ananasový meloun, mrkev. Brusinky a borůvky obsahují látky, které zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a jsou užitečné při jejich léčbě.
Základ představuje dostatečný příjem tekutin. Denně bychom měli vypít alespoň dva litry vody. Nejlepší je čistá voda. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citrónové šťávy. Pokud jste již jednou močové kameny měli a víte, jakého druhu byly, doporučuje se jako prevence opakovaného výskytu kamenů držet speciální diety. Návštěva lékaře je vždy na prvním místě.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
je potřeba vědět, co dělat pro prevenci.
Obrázek uživatelky
profil
a velice poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nepříjemnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hodně jsem toho nevěděla...třeba o vitamínu Bkomplex..díkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj