Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky proti bolesti vybírejte důkladně

15. 04. 2008 | Nemoci
Bolesti zad, kloubů, hlavy, jsou časté stesky mnoha lidí. Někdy jsou tyto bolesti tak velké, že hledáme lék, který by bolest utlumil.

Mezi léky, po kterých můžeme sáhnout i bez lékařského předpisu jsou některá nesteroidní antirevmatika a paracetamol. Tyto léky řadíme mezi neopioidní analgetika. Jejich hlavní místo působení je na periferii, tedy ve svalech, kostech, kloubech.

Řada studií však prokázala jejich účinek i v centrálním nervovém systému, v mozku a míše. Dobře je znám jejich účinek na teplotu. Občasné užívání nesteroidních antirevmatik nemá většinou velké riziko nežádoucích účinků. Pravidelné a dlouhodobé užívání, ale může být spojeno s nežádoucími účinky, proto je nutné aby bylo pod kontrolou lékaře. Nebezpečné může být jejich užívání v kombinaci s jinými léky, které jsou užívány pro jiné choroby. Patří sem například léky proti srážlivosti krve nebo kortikoidy.

léky proti bolestiVýběr analgetika

Nesteroidní antirevmatika představují velkou skupinu látek působících proti zánětu a bolesti a  jak název říká, užívají se nejčastěji u revmatických onemocnění. U akutních bolestí mohou mít dokonce stejně silný účinek jako analgetika opioidního typu.
Ne všechny tyto léky působí stejným způsobem. Podle způsobu působení je dělíme do tří skupin. Neselektivní, preferenční a selektivní. Liší více v nežádoucích účincích než v působení proti bolesti nebo zánětu. Nejvíce nežádoucích účinků můžeme očekávat u první skupiny neselektivních nesteroidních antirevmatik, nejméně by se očekávalo u poslední skupiny, ale při dlouhodobém sledování byl zjištěn vyšší výskyt infarktů a cévních příhod. Při častějším užívání NSA vznikají paradoxně bolesti hlavy i když jsou proti bolestem hlavy většinou dobře účinné. Mezi nebezpečné nežádoucí účinky patří krvácení do trávicího traktu. Působením NSA se snižuje tvorba ochranných faktorů sliznice trávicího traktu a vznikají vřídky a vředy, které mohou krvácet. Někdy je krvácení nenápadné a projeví se až anemií (chudokrevností) nebo vřed může prasknout a pacient se octne na operačním sále. Nejvíce těchto komplikací se objeví v prvních 3 měsících pravidelného užívání. Velmi opatrní by měli být i nemocní ve věku nad 65 let a ti, kteří mají další chronické nemoci. Ke vzniku nežádoucích účinků přispívá kouření a pití alkoholu. Dobrou prevencí těchto nežádoucích účinků je užívání léků typu omeprazolu, lanzoprazolu, pantoprazolu. V každém případě, by dlouhodobé užívání těchto léků mělo probíhat pod kontrolou lékaře.

Přes tato rizika jsou nesteroidní antirevmatika cennými a nenahraditelnými léky proti bolesti. Volně prodejné jsou k disposici, když nás náhle přepadne bolest zad, hlavy, ale také při bolestivé menstruaci, bolesti zubu, nebo přeceníme fyzickou zátěž našich artrotických kolen nebo kyčelních kloubů.


Jak bezpečně užívat nesteroidní antirevmatika.
Krátkodobé a občasné užívání minimalizuje nežádoucí účinky.
To znamená, že léky neužíváme denně, vhodné je užívat po jídle a zapít dostatečným množstvím vody. Mylný je názor, že čípky zabrání žaludečním obtížím a nevolnosti, či případnému krvácení ze zažívacího traktu. Příčinou těchto komplikací není přímý kontakt se sliznicí, ale působení na ochranný faktor, jak bylo dříve vysvětleno.

Nemá význam kombinovat několik NSA během dne. Bolest nebude mírnější, zato se významně zvýší riziko nežádoucích účinků. To však neznamená, že náš organismus bude reagovat na všechny léky stejně. Některé budou působit více, jiné méně, přestože se jedná o stejnou skupinu. Pokud nám vyhovuje některý z těchto léků, pak není důvod zkoušet jiný. Např. mladá žena se silnými bolestmi při menstruaci, trvajícími celý den má dobré zkušenosti s Nalgesinem S, protože jí začne působit rychle a vydrží téměř celý den, nemusí brát další analgetika. Naopak stará paní s artrózou kolen si bere vždy když přijde z nákupu diklofenac, na hodinku si sedne odpočine. Bolesti ustanou a pokud nebude mít větší námahu, tak budou bolesti snesitelné. Jiná analgetika jí tolik nepomohou. Další pacientka však nemá s diklofenakem dobré zkušenosti a raději si koupí ibuprofen, který jí vždy pomůže.
Pokud bolesti trvají dlouho a jsou pravidelné a vznikla by potřeba užívat tyto léky několikrát denně 7 dní v týdnu, tak je třeba navštívit lékaře, který doporučí nejvhodnější léčbu.

Mezi volně prodejné léky této skupiny patří známé léky jako ibuprofen, diklofenak  a také Nalgesin, tedy naproxen. První dva léky, ibuprofen a diklofenak působí přibližně 4 – 6 hodin a pokud bolest neustoupí, je třeba dávku opakovat.  Naproxen (Nalgesin S) má účinnost delší, přibližně 8 až 12 hodin.

Každé léky mají kromě léčebného efektu nežádoucí účinky.  Je třeba je znát a vědět, jak se s nimi vypořádat, jak jim předcházet. Nesteroidní analgetika patří k lékům běžně užívaným bez doporučení lékaře i s doporučením lékaře. Pokud víme jak je užívat, tak budou pomocí v našich chvílích bolesti.


Autorka: MUDr. Dana Vondráčková,
Centrum léčby bolesti,
Výukové pracoviště paliativní medicíny a léčby bolesti IPVZ
Fakultní nemocnice Na Bulovce, Praha





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je fajn nezvykať si na najsilnejšie...
Obrázek uživatelky
profil
zadna analgetika, vim, ze cim driv si na uzivani clovek zvykne, tim je vyzaduje bolest casteji. Pri viroze Paralen tbl.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkKdyž mne něco bolí tak používám APO-IBUPROFEN nebo IBALGIN (APO je Kanada a Ibal. je ČR)Opravdu pomáhají na všechny bolestiSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ibuprofen nemůžu, brala jsem ho často a doplatila na to, resp. můj žaludek. Můžu jen paralen, jenže ten mi pořádně na bolest nezabere, tak beru Ataralgin a jsem spokojená. Ale přírodní produkty mají asi něco do sebe, ale sama jsem je ještě nezkoušelaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles