Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Les Království

1. 08. 2019 | Česká republika

Ne že bych byla nějakou velkou milovnicí přehrad (většina z nich přece jen připomíná nevzhledná betonová monstra), ale existují minimálně dvě přehrady, kam se již léta v rámci některých našich výletů vracíme moc rádi. Labská přehrada ve Špindlerově Mlýně je k tomu předurčena asi i svou polohou, ale přehrada Les Království patří k našim oblíbeným nejen pro svou poměrně nedalekou vzdálenost od našeho bydliště. Je to prostě opravdu pohádková přehrada. Patří k nejkrásnějším u nás a mnozí ji označují jako tu opravdu NEJ… Však také jejímu kouzlu podléhá rok od roku větší počet turistů, i když nádrž není vhodná ke koupání.

Z přehrady na Labi bude co nevidět stoletá dáma, ale roky jí na eleganci vůbec neubraly. Je vystavěná v úzkém zalesněném údolí nedaleko Dvora Králové nad Labem a své jméno získala podle lesního komplexu Království, který se rozkládá na jejím levém břehu. Dříve byla známější jako přehrada Tešnovská (případně Těšnovská) nebo také Bílá Třemešná. Myšlenka na její výstavbu pochází z roku 1897, kdy obrovská povodeň napáchala škody od Vrchlabí před Dvůr Králové až po Pardubice. Tehdy se rozhodlo o přehrazení řeky Labe dvěma přehradami: Labskou pod Špindlerovým Mlýnem a touto nad Dvorem Králové. Přehradní nádrže měly sloužit především v období jarního tání v Krkonoších. Se stavebními pracemi se začalo v roce 1910, ale kvůli první světové válce se práce protáhly a kolaudace proběhla teprve v roce 1919 - proto se již letos mluví o stoletém výročí stavby. Po svém dokončení se stala největší vodní nádrží v tehdejší Československé republice.

Les královstvíPřehradní oblouková hráz má maximální výšku 41,1 metru a délku 218 metrů. Je vystavěná v romantizujícím pseudogotickém slohu a dokonale se v ní snoubí technické řešení s estetickým hlediskem. Asi nejvíce tu budete obdivovat dvě brány s věžemi, které působí skutečně pohádkově. Domek hrázného, který stojí nedaleko na pravém břehu, je vystavěn jako malý kamenný hrádek s věží s cimbuřím. Pod hrází je postavena průběžná vodní elektrárna.

Přehrada je samozřejmě volně přístupná po celý rok, my sem ale jezdíme nejraději na jaře a na podzim, kdy má pro nás díky okolním stromům největší kouzlo. Zaparkovat můžete na obou stranách hráze (přímo přes hráz vede místní silnice) a vzrůstající počet návštěvníků přispěl k tomu, že už se tu dá také zajít na příjemné občerstvení, o kterém jste si mohli do nedávné doby nechat jen zdát. Les Království je od roku 1964 národní technickou památkou a od roku 2010 národní kulturní památkou. S touto pohádkovou stavbou se můžete od března letošního roku setkat i na známkách České pošty a fanoušci přehrady si mohou dokonce zakoupit krásný nástěnný kalendář ke stoletému výročí přehrady – je vydán na rok 2020 a ke koupi bude mimo jiné například přímo nad přehradou ve Štěrbově vile (bývalá vila stavitelů přehrady, bratrů Štěrbových), které dnes slouží jako místo k příjemnému posezení s dobrým občerstvením a pro letní kulturní vyžití) nebo v infocentru ve Dvoře Králové.

Neváhejte a vydejte se na toto romantické místo, určitě nebudete litovat. Pokud sem zavítáte, nezapomeňte navštívit další zajímavá místa: třeba nedaleké proslulé safari – ZOO ve Dvoře Králové nad Labem., v bližším i vzdálenějším okolí stojí za návštěvu přírodní památka (skalní útvary) Čertovy hrady, hrad Pecka nebo Hostinné. Vyplatí se vám každopádně také pokračovat dál do nedávno zrekonstruovaného hospitálu Kuks (považovaného za perlu českého baroka) a nedalekého lesního Braunova Betlému. Podkrkonoší má rozhodně svým návštěvníkům co nabídnout, tak se o tom přesvědčte sami a užijte si naplno třeba jeden z krásných letních dní.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Les Království:

Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
Les Království
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásná přehrada, také jsme se byli před lety podívat..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek, krásné fotky. Přehrada musí být kouzelná.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles