Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní odhalení: 5 tipů, jak udržet zdravé a krásné nohy

29. 07. 2014 | Péče o tělo
Období sandálů a žabek je po několika měsících zase zpátky. Ani nejkrásnější boty vám však nezajistí, že vaše nohy budou vypadat zdravě, a už vůbec ne, že zdravé opravdu budou. Končetiny patří mezi nejnamáhanější části těla. V důsledku vysokých teplot otékají a pokožka je velmi snadno zranitelná. V období horka je tudíž třeba věnovat jim speciální péči. Díky pár krokům budete mít nohy nejen v perfektní kondici, ale také se jimi budete moc oprávněně pyšnit.

Stříbro nejen na ozdobu


Nejčastější neduhy, které trápí naše nohy v létě, jsou nadměrné pocení a plísně. Pocení samo o sobě není nic jiného, než snaha vašeho organismu vyrovnat okolní teplotu a teplotu uvnitř vašeho těla. První krok pro zmírnění těchto negativních příznaků je výběr obuvi. Pokud nosíte populární baleríny, neměli byste zapomínat, že není vhodné v nich chodit naboso.

Ideálním doplňkem na léto jsou bavlněné ponožky s přídavkem stříbra, které zmírňuje pocení. Nadměrnému pocení, čili hyperhidróze, je možné zamezit i kosmetickým zákrokem, kdy je přímo do chodidel aplikován botulotoxin. Jako první pomoc ovšem doporučujeme používat antibakteriální spreje, které jsou speciálně určené pro nohy. Další variantou je užívání zásypových pudrů.

Letní odhalení: 5 tipů, jak udržet zdravé a krásné nohyVětrat a vysušovat


Plísně jsou často negativním důsledkem nadměrného pocení nohou. Samozřejmostí by mělo být nošení otevřené obuvi. Kromě plísně tak zabráníte dalším defektům, jako jsou například kuří oka, otlaky či kladívkové prsty. V létě by také měly být boty dostatečně široké. Čím užší jsou boty, tím více jsou k sobě prsty stlačované, plísňové bakterie se rychle množí a riziko vzniku plísně se enormně zvyšuje.

Účinnou ochranou je také vysušování bot, ideálně na přímém slunci. Neměli byste zapomínat, že je vhodné střídat několik párů obuvi denně, přičemž byste měli každý pár před i po užití vydezinfikovat vhodným prostředkem a na nohy použít protiplísňový sprej či krém.

Rozpraskané paty žízní


Dalším nepříjemným zdravotním problémem v létě je popraskaná pokožka na patách či na prstech. Příčinou vzniku bývá v první řadě špatný pitný režim a nedostatečné prokrvování končetin. V létě byste měli denně vypít alespoň 3 litry vody. Čím větší horko je, tím větší přísun tekutin byste měli svému tělu dodat.

Pocit žízně je vždy špatným signálem, který vysílá vaše tělo. Špatné prokrvování končetin lze ovlivnit promasírováním nohou, nejen chodidel, ale také lýtek. K tomu je vhodné používat hydratační krémy či chladící gely. Pokud vás trápí popraskaná kůže, buďte opatrní při užívání mýdla, které zpravidla pokožku spíše vysušuje. Při pohybu na slunci natírejte opalovacím krémem i celá chodidla a nárty.

Podcenit drobné žilky se nevyplácí


Horké měsíce
jsou bohužel častým spouštěčem vzniku křečových žil. Lékaři je označují pojmem chronická žilní nedostatečnost. Jde o často podceňovanou nemoc, která se projevuje v několika stádiích a postihuje až třetinu žen a pětinu mužů. Vše začíná drobným rozšíření žilek a končí vznikem na dotek bolestivých struktur, které brání správnému prokrvení a šíření živin do končetin.

Pro léčbu bývá doporučována pravidelná péče v kombinaci správných doplňků stravy a gelů. Několik klinických studií prokázalo zmírnění příznaků chronické žilní nedostatečnosti při pravidelném příjmu diosminu a hesperidinu. Jedná se o látky rostlinného původu, které napomáhají blokovat hromadění krve v žilách dolních končetin a přispívají ke snížení zánětů. Studie dále zmiňují jejich možný příznivý vliv na rychlejší vstřebávání otoků a rychlejší hojení bércových vředů, které jsou častou komplikací při podceněné léčbě křečových žil.

Na otoky chladem


Letní odhalení: 5 tipů, jak udržet zdravé a krásné nohyS křečovými žílami i s letními vedry souvisí také natékání nohou a pocity jejich těžkosti a unavenosti. Tomu můžeme předcházet aplikací chladivého gelu, který má oproti masti výhodu v tom, že se lépe roztírá a vstřebává. Vhodně zvolený chladivý gel pomáhá zvládat pocity těžkých a unavených nohou. Pečuje také o pokožku, která je poškozená otoky a žilními problémy. Gel je třeba jemně vetřít do pokožky dolních končetin, přičemž vrstvu nanášejte od chodidel přes kotníky ve směru k srdci.

Pokud trpíte na křečové žíly, nesmíte jejich oblast masírovat, pouze je třeba gel jemně nanést. Aplikace by se měla opakovat několikrát denně. Doporučit můžeme především gely s obsahem escinu. Tato látka je totiž velice účinná u poruch prokrvení dolních končetin a má protizánětlivý účinek i na podkoží, šlachy a klouby. Pokud navíc gel obsahuje D-panthenol, dochází k lepší hydrataci pokožky, díky čemuž se sníží svědění a rychleji se zahojí různá poranění.

Pilník jako první pomoc


Dalším bodem péče o nohy jsou také vaše nehty. I ty dostávají v létě zabrat a dochází k jejich třepení. První pomocí je správná úprava obyčejným pilníkem. Nehty je třeba zapilovat a ideálně užít kvalitní lak na nehty, který zacelí celý nehet. Na nehty také blahodárně působí peelingy nohou a masáže hydratačními krémy. Růstu zdravých nehtů také můžete docílit užíváním vitaminů. První volbou by měl být vitamin A, který je důležitý pro správný vývoj buněk, kostí a sliznic. Jeho nedostatek se projevuje šupinatěním nehtů a pokožky. Vhodný je také vitamin B7, čili biotin, který pomáhá proti roztřepení a slabým nehtům.

Zdroj: Generica

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !