Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní slavnosti staré hudby 2014 nabídnou nápaditý program

15. 07. 2014 | Kultura
Unikátními místy s neopakovatelnou atmosférou, jež snoubí světskou krásu, pohnutou historii i duchovní tradice, se od 14.7. 2014 do 6.8. 2014 rozeznějí podmanivé tóny již patnáctého mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby 2014.

V tradičně bohatém a dramaturgicky objevném programu, jehož motto letos zní Slasti a milosti, mohou posluchači najít dva základní prvky, ze kterých hudba po staletí čerpá: svět duchovní tvorby a koloběh pozemských radostí i strastí. Druhou zřetelnou dramaturgickou linií, korespondující s letošními oslavami Roku české hudby, je uvedení řady děl autorů českého původu, kteří se proslavili v cizině, a naopak německých autorů narozených v Českých zemích.

Letní slavnosti staré hudby 2014 – program:


Letní slavnosti staré hudby 2014 nabídnou nápaditý programMimořádné hudební zážitky slibuje například vystoupení renomovaného souboru Echo du Danube, který v zámku Troja představí skladby psané pro kdysi populární drnkací nástroj pantaleon, v podání virtuózní hráčky Elisabeth Seitzové. V kostele Panny Marie Sněžné vystoupí světoznámé skandinávské pěvecké Trio Mediæval, které má na repertoáru středověké balady, vokální polyfonii evropských zemí i současné skladby.

Rudolfovu galerii na Pražském hradě roztančí španělská Accademia del Piacere s programem Barroco y flamenco a závěrečný večer ve Španělském sále Pražského hradu bude patřit velkolepému česko-francouzskému projektu Grácie a majestát, jenž na pódium jako hosty domovského Collegia Marianum přivede vynikající francouzské pěvce Isabelle Druetovou a Alaina Bueta.

V průběhu sedmi hudebních večerů se obecenstvo Letních slavností staré hudby 2014 může nechat unášet výjimečnou hudbou, komponovanou s úmyslem dopřát posluchači pocit slasti, v němž se estetický princip elegance pojí s duchovním rozměrem milosti. Slavnostní zahájení proběhne 14.7. 2014 v krásném prostředí zámku Troja. Německý soubor Echo du Danube, který na Letních slavnostech s úspěchem vystoupil již v roce 2009, představí barokní raritu – rozměrné psaltérium pojmenované po svém výrobci a slavném dobovém hráči Pantaleonu Hebenstreitovi.

Psalterium  bylo v minulosti velice oblíbeným nástrojem, obdivoval ho mimo jiné i francouzský král Ludvík XIV. Jeho popularita v 18. století vzrostla dokonce natolik, že můžeme mluvit o jakési evropské 'pantaleon-mánii'. I díky tomu vznikalo pro tento nástroj po celé Evropě množství skladeb, z nichž ty nejlepší představíme našim posluchačům,“ vysvětluje Markéta Semerádová, ředitelka Letních slavností staré hudby 2014. V průběhu večera zazní skladby německých, francouzských a italských autorů, jako jsou Antonio Caldara, Georg Philipp Telemann a Marin Marais, z nichž mnohé nebyly v České republice dosud uvedeny.

Druhý festivalový koncert, Nocturne, se uskuteční 16.7. 2014 v kostele Panny Marie Sněžné a jehož program je věnován tradici jednohlasých a vícehlasých zpěvů v nočních modlitbách církve ve 13. století. Renomované norské vokální Trio Mediæval představí program vystavěný na polyfonickém repertoáru souvisejícím s dobovou hudební produkcí v katedrále Notre-Dame v Paříži. Doplní jej i modlitby, žalmy, antifony a hymny ze slavné rukopisné sbírky Speciálník královehradecký.

Honosné prostředí Rudolfovy galerie Pražského hradu rozezvučí 22.7. 2014 temperamentní Accademia del Piacere. Soubor pod vedením gambisty Fahmi Alqhaie vystoupí s pulsujícím tanečním repertoárem, který posluchače na pár hodin přenese na jih vášnivého Španělska. Program s názvem Barroco y flamenco sleduje neprobádanou oblast vzájemných vlivů mezi historickou podobou španělského flamenca a vývojem barokní hudby na iberském poloostrově.

Na hudební výpravu na jih Evropy zavede návštěvníky i další z koncertů. 28.7. 2014 se v zámku Troja představí portugalský soubor Sete Lágrimas. V programu s hravým názvem Tururu farara ožije mapa světa hudebními střípky, jež jsou zachycením lidských osudů a emocí a výrazem lásky, víry, veselí i smutku. Tenoristé a umělečtí vedoucí souboru Filipe Faria a Sérgio Peixoto poukáží na provázanost hudby 17. století s lidovou tradicí, ať už v domácím prostředí či v zámoří.

24.7. 2014 vystoupí v Tereziánském sále Břevnovského kláštera trio v neotřelém složení soprán, kladívkový klavír a klasicistní harfa ve hvězdném obsazení Bauwien van der Meer, Richard Egarr a Masumi Nagasawa. Program s názvem Milostný struny hlas dá nahlédnout do hudebního salonu počátku 19. století. Interpreti provedou posluchače dílem vrcholného představitele českého hudebního klasicismu a raného romantismu J. L. Dusíka, jež staví do spojení se skladbami J. Haydna.

Vystoupení polského barokního souboru Orkiestra Historyczna představí hudbu významného raně-barokního skladatele H. I. F. Bibera, rodáka ze Stráže pod Ralskem, který před odchodem do Salcburku působil ve službách kroměřížského arcibiskupa Karla Liechtensteina Castelcorna. 30.7. 2014 v kostele sv. Šimona a Judy zazní program složený z Biberových sonát pro různé příležitosti, doslova Od krčmy k oltáři.

Svou třítýdenní pouť za historií české a evropské hudby zakončí Letní slavnosti staré hudby 2014 v honosném stylu. 6.8. 2014 ožije ve Španělském sále Pražského hradu velkolepě koncipovaný francouzsko-český projekt Grácie a majestát, který připomene 250. výročí úmrtí francouzského skladatele Jeana-Philippa Rameaua, ale také významnou tuzemskou hudební událost, jíž byla pražská korunovace Karla VI. českým králem. V podání špičkových francouzských sólistů Isabelle Druetové a Alaina Bueta a barokního orchestru Collegium Marianum zazní vedle Rameauovy tvorby i orchestrální skladby a árie z oper slavných barokních skladatelů J. J. Fuxe, J. D. Zelenky či J. C. F. Fischera.

Letní slavnosti staré hudby 2014 oslavily v tomto roce vedle 15. výročí ještě jednu významnou událost. Ředitelka a zakladatelka Letních slavností Markéta Semerádová byla v březnu oceněna francouzským Řádem umění a literatury (Ordre des Arts et des Lettres) v hodnosti Rytíř za šíření francouzské barokní hudby a kulturního dědictví Francie. V průběhu posledních 15 let se v Praze díky jejímu úsilí představily hvězdy jako Philippe Jaroussky, Claire Lefilliâtre, Jean-François Novelli, Arnaud Marzorati, Bruno Cocset, Damien Guillon a Bertrand Cuiller. Ve spolupráci s renomovaným Festivalem v Sablé byla uvedena celá řada jedinečných koncertních i divadelních projektů, například v podání La compagnie l’eventail, La fabrique à théâtre, Stradivaria či Le poême harmonique.

Vstupenky je možné je rezervovat a zakoupit online na www.letnislavnosti.cz. Ve festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27 a v síti Ticketpro bude předprodej zahájen od 21. května. Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky.  Pořadatelé nabízejí také slevy ve výši 10 % studentům a seniorům.

Letní slavnosti staré hudby 2014 nabídnou ve dnech
14.7. 2014 až 6.8. 2014 opravdu zajímavý program


Zdroj, foto: Letní slavnosti staré hudby 2014

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !