Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letničky pro naši zahrádku

3. 06. 2011 | Zahrádka
Letničky slouží k oživení okrasných záhonů. Vytvářejí na zahradách krásnou barevnou kompozici květů a vůní. Můžeme je nasadit na záhon, do truhlíků, květinových mís a podobných nádob, kde krásně kvetou po celé léto. K tomu, aby byl okrasný záhon po celou dobu sezóny v plném květu, nabízí se nám široký sortiment různých letniček, záleží jen na vás, které si vyberete.

Letničky jsou květiny, kterým se daří dobře na výsluní. Jsou poměrně nenáročné na půdu. Nesnášejí půdu trvaleji přemokřenou a málo propustnou. Klíčící semena letniček vyžadují teplo. Když nemáte pařeniště nebo skleník, stačí umístit výsevní nádoby v bytě. Také si můžete koupit předpěstované rostlinky, které přesadíte na záhon.

Choulostivější rostliny vysazujeme až ve druhé polovině května. Některá semena letniček můžeme nasít přímo na záhon.  Jsou to obvykle druhy s většími semeny. Letničky se vysévají od konce března až do června, záleží jaký druh si vyberete. Čím dříve letní záhon osázíte, tím dříve bude vaše zahrada hýřit krásnými barvami.

Některé druhy letniček

Nestařec je rostlinka nízkého bohatě větveného vzrůstu. Kvete modře, ale některé odrůdy mají květy růžové nebo bílé. Bohatě kvetou od května až do příchodů prvních mrazíků. Na záhon je vysazujeme až v druhé polovině května.

Hledík je poměrně otužilá letnička. Přezdívá se jí také „lví tlamička“. Původní druh kvete v červené barvě. Jsou vyšlechtěny  odrůdy bílé, žluté, oranžové, růžové, fialové nebo vícebarevné. Předpěstované vysazujeme na záhon během měsíce dubna.

Begónie patří mezi oblíbené rostliny.Má kožovité listy světle zelené až tmavě hnědé. Kvete krásně od května do října bílými, růžovými, červenými  a žlutými květy. Je to vlastně trvalka, kterou můžeme nechat přezimovat  v teplejším  skleníku. Begónii se dobře daří v polostínu.
Letní astra je velmi oblíbená a poměrně otužilá letnička. Převažuje v barvách modrých, růžových, bílých, červených, fialkových i žlutých, bílé. Nejčastěji bývají astry 20 až 60 cm vysoké, ale existují i astry zakrslé nebo dorůstající výšky 1 m.

Nevadlec kvete od července do září. Na záhon ho vysazujeme, když skončí poslední mrazíky. Má hřebenovité květenství. Zbarvené podle odrůdy červené, fialové, růžové, oranžové, žluté nebo smetanově bílé.
Kleome je statná, vzpřímeně rostoucí letnička, která má velmi zajímavý květ, z každého kvítku vystupuje šest dlouhých prašníků. Barva květů je růžovobílá. Na záhon ji přesadíme v polovině května.
Krásenka vytváří bohatě větvenou rostlinku s jemně stříhanými listy. Široké květní úbory kvetou v barvách růžových, červených, fialových, bílých, žlutých nebo oranžových. Kvetou hlavně od července do září. Můžeme je vysévat koncem dubna přímo na stanoviště.

Dvoutvárka  má asi 10 cm široké oranžové, žluté nebo smetanové květní úbory. Kvete od června do září. Vyséváme ji od konce dubna přímo na záhon.
Kosmatec je nizoučká tučnolistá rostlinka s poléhavými  lodyhami. Květy jsou asi 5 cm široké a vykvétají od června do srpna v různých pastelových barvách. V polovině května vysadíme rostlinky na záhon.

Lobelka - 15 cm vysoká letnička. Má drobné modré, červené, fialové nebo bílé květy. Kvete od května do srpna. V polovině května je vysadíme na záhon.
Afrikán patří mezi hojně pěstovanou letničku. Kvetou od července do října, oranžově, žlutě a některé z nich mají navíc hnědočervené skvrny na květních plátcích. Ven je vysazujeme, až když skončí poslední mrazíky.
Sporýš - pěkná letnička pro okrasnou zahradu. Rozkvétá od června do října. Má příjemně vonící kvítky ve všech barvách, kromě žluté. Ven vysazujeme až v druhé polovině května.

Cínie - jedna z nejkrásnějších letniček, i když vykvétá poměrně pozdě. Kvete v pastelových barvách. Normální odrůdy bývají asi 60 cm vysoké, zakrslé pouze 30 cm. Květní úbory mohou být široké 12 cm a kvetou v pastelových barvách.
Petúnie jsou  velmi oblíbené i hodně pěstované letničky. Květy jsou různě veliké a kvetou v různých pastelových barvách. Nepostradatelné jsou hlavně v okenních a balkonových truhlících. Kvetou obvykle od června do září. Na záhon je vysadíme až po odchodu posledních mrazíků.

Muškáty - používají se k výzdobě okenních i balkónových truhlíků. Za chladného a deštivého léta vytvářejí hodně listů, ale méně kvetou. Všechny druhy muškátů se hodí pro venkovní výsadbu. Kvetou nejčastěji v červené, růžové a  bílé barvě.

Otočník je  znám pod názvem vanilkový keř. Má poměrně velké listy s modrofialovými kvítky. Tvořící husté vijany. Velmi intenzivní a sladká vůně připomíná vanilku. Můžeme ho nasadit na záhon a také do truhlíku. Na venkovní stanoviště ho vysazujeme nejdříve v polovině května. Kvete po celé léto až do příchodu prvních mrazů.

Ostrožka v době květu je rostlina 120 cm vysoká a nese hrozen krásných květů v barvě bílé, různých odstínů modré, fialkové, červené a růžové. Kvete hlavně v červnu a v červenci.

Netýkavka  kvete v rozmanitých barvách od června do října. Patří mezi oblíbené letničky. Rostlinku vysazujeme na záhon v květnu.
Slunečnice nejsou náročné na pěstování, zlatá sluníčka nesmějí chybět na žádné zahrádce. Semena vyséváme v polovině dubna přímo na záhon. Můžeme si koupit také předpěstované sazeničky, které jenom na záhon přesadíme.  Rostlinky potřebují závětří a oporu, aby se mladé hned nepolámaly.

Cinerárie - rostlinka,  která je v létě obsypaná množstvím květů různých barev podobných sedmikrásce, vysazujeme  od května do podzimu, nesnášejí sebemenší mráz.

Ošetřování letniček

Květiny pravidelně okopáváme, odplevelujeme, zaléváme a přihnojujeme.  Věnujeme také velkou pozornost odstraňování odkvétajících květů či květenství.


Kobercové záhony z krásných letniček patří k tomu nejkrásnějšímu, co nám léto nabízí. Správnou péčí a ošetřováním si zajistíte na zahrádce pestrobarevnou nádheru, o níž sní každý zahrádkář.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Letničky pro naši zahrádku:

Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
Letničky pro naši zahrádku
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám také ráda letničky, hledíky,afrikány, astry i zinie si předpěstovávám sama. Jen mám letos dost zpoždění oproti těm co prodávají na trhu. Ale ony to určitě dohoní. Také jsem si koupila gazanie,mám na slunném místě, jen nevím zda mi je dnešní kroupy a déšť neponičil. Jedu se na chalupu teprve podívat.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok - vidieť,že máš vzťah ku kvetom Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to pěkně napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nepřeberné množství letniček různých druhů i barev každého potěšíSmajlík

Marti, pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles