Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto bezpečně. Uchraňte své děti od zbytečných úrazů

27. 07. 2019 | Výchova
Na prázdniny se těší snad všechny děti. Více volného času stráveného venku ale neznamená jen radost, v létě totiž dosahuje riziko dětských úrazů svého maxima. Poradíme vám, jak různým nehodám co nejúčinněji předcházet a na co si dát pozor. Kromě rad odborníka připojíme také Desatero pro bezpečné léto.

Nejvíce úrazů si děti podle statistik způsobí od května do srpna, tyto měsíce zdaleka předčí i zimu a s ní spojené pobyty na horách a pády na sjezdovkách. Ohrožení číhá na děti v každém věku, výjimkou nejsou ani ty starší, které se nejčastěji zraní při dopravě a v domácím prostředí. Roste i počet hospitalizací, lékaři denně ošetří několik set dětí, rizikovější skupinou bývají chlapci.

úrazy dětíJak vypadá nejběžnější úraz?


Nejčastěji bývají zranění chlapci ve věku od 15 do 19 let, k nehodám dochází zejména v odpoledních hodinách. Příčinou je ve velkém množství případů srážka s projíždějícím vozem či pád z výšky. Při sportování a venkovní zábavě utrpí děti nejčastěji tržné rány, odřeniny, podvrtnuté kotníky a vymknuté klouby horních končetin. Výjimkou bohužel nejsou ani vážné úrazy, ze kterých se děti léčí týdny i měsíce.

Hurá k babičce


Zraněním lze často předejít vhodnou prevencí a poučením dětí o hrozícím nebezpečí. Na vesnici u babičky se děti setkají se zcela jiným prostředím, než na jaké jsou zvyklé z domova. Vysvětlete jim proto, že není vhodné lézt na stohy slámy ani do opuštěných budov. Vyhýbat by se měly také koupání ve starých lomech či pískovnách, kde hrozí zranění při skákání do vody. Důležité je nepřeceňovat svou plaveckou kondici a dávat pozor na neznámých místech.

Doma bez rizika


Dovolené nemají rodiče neomezeně, a proto o prázdninách školáci někdy musí zůstat doma samotní. Abyste mohli v klidu opustit byt, zdůrazněte jim zásady správného používání elektrických spotřebičů. Že by se neměly vyklánět z oken či balkónů, a to ani kdyby na ně volal kamarád. Samozřejmostí je neotvírat cizím lidem.


Desatero pro bezpečné léto:

1. Vrátit se domů včas. Pokud se děti budou vymlouvat na vybitý mobil, kupte jim hodinky.
2. Na kolo jedině s cyklistickou přilbou.
3. Na silnici vždy po přechodu.
4. Neskákat do neznámé vody.
5. Nepřeceňovat své síly. Při plavání, na dětských prolézačkách i všude jinde.
6. Zapalovač a sirky nejsou na hraní.
7. Nevyklánět se z okna ani balkónu.
8. Nehladit cizí psy.
9. Nebavit se s cizími lidmi a nic si od nich nebrat.
10. Dbát všech zákazů. Ať už jde o zákaz vstupu, koupání či lezení.

Zdroj, foto: DOK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !