Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto je tu – jak na bradavice?

19. 07. 2014 | Nemoci
Horké letní počasí láká do bazénů a na veřejná koupaliště. Pokud si ale ze společných prostor odnesete památku v podobě bradavice, měli byste ji začít včas léčit a podobným místům se nějakou dobu vyhýbat. Jde totiž o vysoce přenosnou záležitost.

Odkud se berou?


Bradavice jsou výrůstky na kůži způsobené lidským HPV papilomavirem (HPV 1,2,4,7). Bývají velmi nakažlivé, častěji se rozvíjejí při oslabení imunitního systému organismu a při místních predisponujících faktorech (poranění kůže, ekzémy, potem macerovaná kůže plosek atd.). Inkubační doba je individuální a pohybuje se řádově v týdnech a měsících.

Léto je tu – jak na bradavice?Bradavice se přenáší buď z člověka na člověka, nebo u téže osoby z jednoho místa na druhé, vždy přímým kontaktem s infikovanou oblastí. Znamená to, že mezi obvyklá místa jejich přenosu patří koupaliště, veřejné sprchy, ale i prostory, kde se střídají různé bosé nohy, tedy šatny nebo koberce. Bradavicemi trpí 5 až 7 % populace. Nejčastěji se vyskytují u dětí a dospívajících, a to v podobě tzv. bradavic pravých.

Bradavice pravé jsou na povrchu drsné a vyvinuté připomínají vzhledem květák. Obvykle se vyskytují na rukou, kolenech a loktech. Naopak na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice, poddruh bradavic pravých. Vlivem tělesné hmotnosti se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže, takže mohou při chůzi bolet.

Co vás čeká u lékaře


Prakticky existují dva druhy boje proti bradavicím: pod lékařským dohledem, nebo samoléčbou. U většiny pacientů se kombinuje domácí léčba (v lékárně volně prodejné přípravky nebo přípravky na recept) s kryoterapií  v ordinaci kožního lékaře. Kryoterapie neboli zmrazení bradavice tekutým dusíkem je jednou z nejznámějších metod. Používá se na oba druhy bradavic, tzn. pravé i plantární.

Chirurgický zákrok
je méně častý a spočívá ve vyříznutí či seškrábnutí. Některé typy bradavic se odstraňují v místním znecitlivění, a to např. laserem či excochleací ostrou lžičkou. Klasické vyříznutí se zašitím zanechá jizvu, která může být stejně bolestivá jako původní bradavice.

Hojné jsou i recidivy po zákroku, proto se od tohoto typu léčby ustupuje. Konzervativní způsob sází na kyselinu salicylovou, eventuálně v kombinaci s dalšími látkami (kyselina mléčná, výtažek z vlaštovičníku, thuje, borová pryskyřice atd.), po jejíž aplikaci zrohovatělé útvary postupně změknou, aby šly následně lépe mechanicky oddělit.

Čáry máry fuk a bradavice jsou pryč


Než se s bradavicí vypravíte k doktorovi, můžete vyzkoušet samoléčbu. Pozor však na různé domácí rady a neodborné manipulace (vymačkávání, vykousávání, vyškrabávání, řezání), kterými můžete daný stav naopak ještě zhoršit. Vhodnější způsob, jak se zbavit bradavic, rozhodně představují samoléčebné prostředky z lékáren. Na trhu existuje řada produktů – zkuste například ty, které fungují na principu kryoterapie neboli zmrazení. Čím nižší teplotu používají, tím lépe. Aplikace výrobků bývá jednoduchá a efekt značný.

Další možností je svěřit se do rukou přírody. Léčivé účinky vlaštovičníku jsou známé – vždyť je to jedna z nejstarších metod, jak nevzhledné výrůstky na kůži odčarovat. Bradavice stačí opakovaně potírat prýštícím mlékem z čerstvě utržené léčivky.

V žádném případě ale rostlinu nepožívejte, protože je jedovatá. Na celkovou podporu imunity lze brát imunoglukan, což je výtažek z hlívy ústřičné, či homeopatické produkty. Doba podávání této doplňkové léčby se pohybuje v řádu několika měsíců. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob boje s bradavicemi, pamatujte, že do úplného vyléčení byste se měli vyhýbat rizikovým veřejným prostorům. Předejdete tak dalšímu přenosu.

Zdroj: Wartner

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem v životě jednu,na kožním vypálily dusíkem a byl klid....naštěstí na ně netrpím a snad nikdy nebudu-ale manžel má jednu na palci zkoušel lecos a nic,jen u dr.nebyl
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu zbavit se bradavic je problém.Nedoporučuji operaci z vlastní zkušenosti.Měla jsem bradavice na obou patách a po chirurgickém zákroku mi na jedné noze zbyla jizva a na druhé se to nepodařilo odstranit.Tak tam mám nejen bradavici,ale i jizvu.Dost mě to při chůzi dělá problémy.A co jsem zkusila za bolesti při léčbě,ani nechci vzpomínat.Potom jsem byla ještě na tekutým dusíku,ale to už bohužel nepomohlo.Teď to mažu roztokem na bradavice,který mi poradil kožní lékař.Obrušuji to,ale si se těch problémů nezbavím.Kožní lékař mi řekl,že jsem to s tou operací neudělala dobře.
Obrázek uživatelky
profil
Bradavice jsou zákeřné, ale platí na ně tekutý dusík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles