Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letošní počasí způsobuje lidem únavu, která zapříčiňuje až třetinu dopravních nehod

28. 08. 2016 | Praktické rady
Letošní léto se vyznačuje teplotními výkyvy a rychle se měnícím tlakem i vlhkostí. To se negativně podepisuje na zdravotním a psychickém stavu jedinců. Mnoho lidí proto v těchto dnech pociťuje únavu, což je omezuje i v běžném životě. Bránit se jí dá například otužováním, doplňky stravy či relaxací v jakékoliv podobě.

Únava má negativní dopad na lidské zdraví a psychickou pohodu - jedinci mají zpomalené reakce, problémy se soustředěním i s běžnými činnostmi, jako je například řízení auta. Průzkum Evropské spánkové společnosti odhalil, že únava zapříčiňuje až třetinu dopravních nehod a je pro řidiče stejně nebezpečná jako alkohol.

cestováníÚnavě nezabrání ani klimatizace

Změny počasí, kterým jsme letošní léto vystavováni, zapříčiňují vznik únavy i vyčerpání organismu. Technologie, které nám usnadňují výkyvy počasí zvládat, jako například klimatizace nebo zvlhčovače vzduchu, můžou nástup únavy pouze oddálit, ale nikoliv zcela vymýtit. Přístroje pouze upravují podmínky vevnitř místnosti. "Jakmile se ale jedinec ocitne v přirozeném prostředí venku, organismus zažije šok. Právě to je spouštěčem různých nemocí a nepříjemných symptomů, k nimž se řadí také rostoucí únava,” uvedl  doktor Tomáš Kampe. Viníkem malátnosti a únavy však bývá mnohdy také nemoc – počínající chřipka, nachlazení nebo virová infekce, jindy příčina tkví v onemocněních dlouhodobějšího charakteru jako alergická rýma, anémie, nebo chronická únava.

Proti únavě bojujte otužováním nebo aloe verou

Jedním z přirozených léků proti dlouhodobé únavě může být klasické otužování. Odborníci doporučují častý pohyb venku, a to i za nepříznivého počasí, byť jen na krátkou dobu. Pomáhá také saunování nebo pro otužilejší jedince ledová sprcha. Chybějící energii mohou dodat některé vitamíny, a to především C, A, E, B5, železo nebo hořčík. Velkým pomocníkem při doplňování živin jsou doplňky stravy – řada z nich v sobě obsahuje kombinaci vitaminů a výtažky z léčivých rostlin. Například aloe vera působí jako přírodní čistič a z organismu pomáhá odplavovat toxické látky. Řadí se proto k nejúčinnějším přírodním detoxikačním prostředkům současnosti. „Při výběru potravinových doplňků vsaďte na takové, které obsahují směs vitaminů, aloe vera, zelených čajů a popřípadě dalších antioxidačních látek. Tento mix totiž podporuje aktivitu a povzbuzuje organismus, což je v boji proti únavě stěžejní,” popsal Kampe a dodal, že zejména vitamin B12 a železo přispívají ke snížení míry únavy a podporují kognitivní funkce.

Vsaďte na kvalitní stravu a pravidelnost

Pomoci může rovněž složení stravy nebo pohyb. Základem úspěchu je pravidelnost ve stravování, není dobré zapomínat na svačiny a pečlivě si vybírat. Odborníci doporučují vyvarovat se potravinám s vysokým glykemickým indexem, mezi ně se řadí například čokoládové tyčinky. Naopak do jídelníčku by měli unavení lidé zařadit především takové potraviny, které uvolňují energii postupně. Je to především ovoce nebo hrstka ořechů. V dlouhodobém horizontu dodají tělu více energie, obzvlášť pokud si jedinec dopřeje takovou svačinu zhruba každé tři hodiny.

Organismu pozitivně přispívá rovněž dostatečný pitný režim – ideálně bylinné a zelené čaje nebo čistá neperlivá voda. V boji proti únavě pomáhá pravidelnost denního režimu, který musí zahrnovat také dostatek prostoru k odpočinku. Do každého dne by se měl vejít pravidelný čas pro relaxační aktivity – někdo rád odpočívá aktivně sportem, jiný zase u skleničky s přáteli anebo sledováním filmu. Příjemná únava před spaním dodá spánku na kvalitě a pravidelný režim ustálí psychické rozpoložení.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !