Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lhaní u dětí

23. 01. 2011 | Výchova

Asi by se mezi námi těžko hledal člověk, který nikdy nikomu a o ničem nezalhal. A pokud někdo tvrdí, že skutečně ne, pak lže pravděpodobně právě teď. Lhaní je pro nás do jisté míry přirozené, dokonce nám může pomoci vyhnout se nepříjemným situacím ve společenském životě. Existují různé stupně a způsoby lhaní a stejně tak i odlišné motivy, a to jak u dospělých, tak u dětí.

 

Proč děti (a potažmo i dospělí) lžou? Důvody jsou různé a liší se také dle věku. Člověk se rodí bez schopnosti lhát nebo předstírat, to se učí až v průběhu svého života jako každou jinou dovednost. U malých dětí můžeme dokonce lež považovat za známku inteligence, protože dítě musí nejprve pochopit, že může před okolím pravdu ukrýt. I ve zvířecím světě je schopnost přetvářky jedním z hodnotících kritérií inteligence.

 

Miminka nelžou, protože to prostě neumějí. Malé děti si často vymýšlejí – lžou neúmyslně – například se natolik zaberou do hry, že ztratí pojem o realitě. Lhát mohou samozřejmě také proto, aby se vyhnuly trestu za něco, co provedly, nebo aby na sebe upoutaly pozornost (úmyslné vymýšlení si), ze škodolibosti, za účelem zisku... Postupem času přijdou na to, že není vždy možné říct celou pravdu a v rámci udržení sociálních vztahů je snazší zalhat. („Ano, tvůj nový svetr se mi líbí.“) Toto chování se někdy označuje jako tzv. „bílá lež“, protože nikomu neubližuje. Dalším stupněm je pak dezinformace – doslovně vzato se nejedná o lež, ale o zavádějící informaci. („Já ten pokoj uklízel od rána do večera!“ Ano, ráno 2 minuty a večer 2 minuty, mezitím jsem si dělal, co jsem chtěl.)

 

Naše děti lžou a lhát (pravděpodobně) budou. Důležité je pohlídat, aby toto chování nepřekročilo únosnou mez. Děti totiž mohou odhalit, že tímto prostředkem dokáží manipulovat se svým okolím. A to už opravdu není legrace! V extrémních případech mohou svým lžím začít i skutečně věřit. Když budete se svým dítětem o lhaní hovořit, zdůrazněte, že se vám nelíbí lhaní jako takové, ne, že Pepík je špatný, protože lže. Děti tento rozdíl vnímají velmi citlivě.

 

Samozřejmě bychom své děli ve lhaní neměli podporovat, (i když u těch hodně malých si v duchu můžeme zajásat, že je náš potomek šikulka, protože na to přišel). Důležité je dát dítěti najevo, že jsme lež odhalili a že se nám to nelíbí. A samozřejmě bychom měli jít dobrým příkladem a vyvarovat se lhaní také my sami! (Nebo se při lži alespoň nenechat přistihnout...) Říkáte, že svým dětem NIKDY nelžete? Ale no tak... Už jste někdy pochválili Míšu za krásný obrázek, i když jste vůbec netušili, co to vlastně nakreslil? Použili jste větu „já tě poslouchám“, ačkoliv jste neměli ponětí, o čem dítě mluví? Nebo nyní před Vánocemi – kdopak to u vás nosí dárečky??? :-)

 

agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
lhát se nemá,ale u malých dětí bych toho Ježiška asi nechala.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
treba by ť v tom aj primerane prísny
Obrázek uživatelky
profil
A ten konec byl nejlepší, jako bych se vidělaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to opravdu složité.Nemá se lhát,ale neznám nikoho,kdo by nelhal.Občas si nalhávám i sama sobě.Ještě mi nikdo neporadil co s tím a nebo jak na to.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jste mě trochu uklidnili a poradili jak na to.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles