Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor Martin

6. 09. 2015 | Televizní tipy

Lída je milá a spravedlivá bytost

Pohledná, nezadaná černovláska, která učí na místní základní škole. Hrdá beskydská rodačka, srdečná a energická žena, která svoje městečko i hory kolem miluje a nikdy by odtud neodešla. Doktor Elinger jí po prvním setkání zrovna nepadne do oka. Lída ho považuje za arogantního podivína, který nemá rád lidi a do Protějova se nehodí.

To se změní v momentě, kdy pozná jeho vynikající profesní schopnosti. Lída postupně nachází v osobě doktora Elingera zalíbení a ani ona není Martinovi lhostejná.

A tak se mezi Lídou a Elingerem postupně buduje zvláštní a kvůli doktorovi i značně komplikovaný vztah. Vždycky, když už to vypadá, že by se ti dva mohli opravdu sblížit, zachová se starý mládenec Elinger jako slon v porcelánu a všechno zhatí. Naštěstí to ale ani jeden z nich nevzdává a pokusy o sblížení pokračují. Čím více se Elinger zabydluje v Protějově, tím jsou jeho snahy o sblížení s Lídou úspěšnější. Zkrátka stejně jako postupně zjišťuje, že Protějov je nejlepší místo pro život, dochází mu, že Lída je jeho osudovou ženou.

Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor MartinKdyž jste si poprvé přečetla scénář, co se Vám líbilo na Vaší roli, co Vás na ni štvalo nebo proč jste se rozhodla do toho seriálu zapojit?
Mě baví celý ten seriál, jeho britská předloha je velmi úspěšná a dobrá. Navíc v Británii oblíbená už po několik let.

Dívala jste se na ni?
Viděla jsem první díl, abych věděla, jaký má seriál charakter a humor, do jakého žánru je hozený. Ale samozřejmě se to nedá dělat stejně. Britové mají jiný humor než my. Bereme to jako jakousi předlohu, která je milá a vtipná.

V čem myslíte, že se Doktor Martin liší od ostatních seriálů?
Ten seriál je ucelený, což je výhoda, protože každá role ví, kam směřuje, kde končí, co se s ní stane. Pak herec ví, kam svou postavu má vést. Velkou roli tady hraje malebné, valašské, specifické, zcela nezaměnitelné prostředí. Nám v seriálu hrají i místní lidé, neherci, jsou mile autentičtí. Já jsem do Velkých Karlovic, kde točíme, kdysi jezdila s dětmi na tábor, takže jsem
se sem vrátila po x letech. Mam to tady hrozně ráda. Ty scenerie jsou jedinečné a opravdu lahodí oku, myslím, že divák bude nadšen, protože už jen obrazově to zpříjemňuje momentální divákovu náladu. Máme tu už spoustu přátel, a myslím, že se sem ještě budeme vracet.

Dokážete si představit, že byste se sem přestěhovala natrvalo?
Když mluvíte s místními lidmi, zjistíte, že je tady těžký život. Už v tom, že jak je tady zima, málo se tu toho vypěstuje, nic neuzraje. Je tu málo práce, opravdu to místní nemají jednoduché.

Mohla byste popsat Vaší postavu a vůbec jak se vyvíjí od setkání s doktorem Elingerem?
Lída je taková přátelská bytost. Spravedlivá, tmelící... Je to místní učitelka, která se po čase stane ředitelkou. Má ráda děti, snaží se jim jít příkladem i svým životem. Je to taková typicky kladná postava. Doktor Elinger je velmi složitý charakter, samotářský, obsedantní a je těžké mu rozumět. Ale Lída velmi brzo zjistí, že za tou nepříjemnou a arogantní slupkou je skvělý a kvalitní člověk, ať už profesně nebo lidsky. Takže, ač na začátku vypadá, že bude jeho protihráčem, nakonec ho před ostatními obhajuje a snaží se mu pomáhat, neb místní lidé ho odmítají přijmout.

Právě ti místní v Protějově spolu silně drží. Co na druhou stranu doktor Elinger přináší jim?
On je opravdu profesně velmi zdatný, skvělý lékař, vynikající diagnostik, který trpí strachem z krve, jenž získal v jisté fázi svého života, a proto musel odejít z vysoké medicíny. Takže už jen ta profesní stránka věci, mít na venkově tak dobrého lékaře, je pro všechny velmi přínosná. Ovšem jeho chování je objektivně zcela nepřijatelné, neb je natolik vyhraněné, že to v místních rozpoutá velké vášně. Na tomto základě vzniká spoustu humorných i nehumorných situací. V místních se to pere: je sice dobrý doktor, ale pro ně nepřijatelný jako člověk. A tak mu Lída pořád domlouvá, aby byl sdílnější, že s pacienty to není jen o medicíně, o tom těle, ale je
třeba léčit i duši.

Hodně se mluvilo o zobrazování Moraváků v seriálech tak, aby se z toho nestala karikatura…
Má postava je místní, rozená Valaška, takže mluví spisovně. A je to učitelka, takže na to musím často myslet, když mluvím. S mou pražštinou se to úplně neslučuje. Myslím, že celý seriál docela přesně vystihuje slovo vlídný. Vlídný, laskavý, přátelský.

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor Martin:

Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor Martin
Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor Martin
Lída Klasnová - Jitka Čvančarová v seriálu Doktor Martin
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !