Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Lidový svátek Halloween, léčivá dýně aneb Jak ji správně vydlabat

31. 10. 2016 | Svátky
Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat - Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích, a „koledují“ o sladkosti.

Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. V České republice nejde o tradiční svátek, ale vydlabané dýně i ozdoby u domů se u nás stále více rozmáhají.

Halloween - dýněPřestože dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou.

V lidovém léčitelství se odnepaměti používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným přírodním zdrojem většího množství zinku. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a další. Naši jižní sousedé v Rakousku vyrábí vyhlášený dýňový olej. Bylo by proto beze sporu škoda obsah vydlabané dýně vyhodit. Nechte se tedy inspirovat nejen pro dobrou zábavu při jejím vydlabávání, ale použijte dýni celou na přípravu lahodného, a přitom zdravého pokrmu.

dýňová polévka


Dýňová polévka

Použité suroviny
1 ks dýně Hokkaido
1 l vývaru
2 stroužky česneku
trochu šťávy z čerstvého zázvoru
sůl dle potřeby
čerstvě mletý pepř
Na dochucení kysaná smetana


Postup: Nejprve zpracujeme dýni tak, že vybereme semínka. Na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Poté si připravíme vývar, který přivedeme k varu. Do něj pak vložíme dýni a vaříme do změknutí. Jakmile je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek. Nakonec polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru, solí a pepřem. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou.


Jak správně vydlabat dýni

Nejprve se musí provést řez kolem stonku dýně, tak aby byl dostatečně velký pro pozdější vkládání svíčky. Pokud máte k dispozici velkou dýni, můžete ji jednoduše přeříznout na půl. Při vydlabávání dejte pozor, aby se slupka dýně příliš neztenčila, potom by nemusela být dostatečně pevná. Poté si lihovým popisovačem či tužkou můžeme nakreslit obličej dýně a vyřezat. Do vydlabané dýně vkládejte svíčky v ochranných skleněných kelímcích.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vyřezat dyni zatím nezvládám, ale pokrmy z dýně mám moc ráda, především dýňový krém.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vyrezávané dyne sa mi páčia,tekvicovú polievku varíme tiež,ale halloweenské šialenstvo nechávame tým u ktorých vznikloSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles