Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lípa s medovou vůní

11. 06. 2011 | Zahrádka
Lípa je mohutný strom, jehož košatá rozvětvená koruna hostí v době květu tisíce včel. Medová vůně květů okouzlí každého a line se široko daleko. Květenství lípy tvoří 5 až 10 kvítků srůstajících se světle zeleným listenem. Známe dva druhy lípy, lípu srdčitou a lípu velkolistou. Lípa srdčitá má na rozdíl od lípy velkolisté menší listy ve tvaru srdce a kvete dříve, vykvétá v  červnu.

Má své osobité kouzlo, je naším národním stromem, zejména starší lípy jsou vyhlášeny jako památné stromy. Jedná se o ty, které rostou v parcích, zámeckých zahradách a jsou také součástí příměstské zeleně. Můžeme je vidět také na některých zahradách. Ve volné přírodě je můžete spatřit ve smíšených a listnatých lesích.

Lipový květ, krásně voňavá bylinka

Lipový květ patří u nás k nejoblíbenějším bylinám. Květy lípy mají medovou vůni a nasládlou chuť. Lípu sbíráme jen v čistém prostředí. K léčebným účelům si vybere květ lípy, který vykvétá v červnu. Čerstvě rozvité květy s přirostlými listeny sbíráme za suchého a slunečného počasí. Nasbíraný lipový květ sušíme v tenkých vrstvách na suchém a stinném místě. Bylinku nesušíme na přímém slunci, pak ztrácí svou barvu a vůni. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků, někde do temnější části místnosti.

Léčivé účinky lípy

Lipový čaj je velmi oblíbenou bylinkou. Bylinka nemá žádné vedlejší účinky.  Pomáhá při onemocnění dýchacích cest, při zvýšených teplotách, chřipce a také angíně. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí dobře na zažívání.  Působí také protizánětlivě, používáme ho také při onemocnění ledvin a močového měchýře. Je výbornou bylinkou na bolest hlavy, zklidňuje nervový systém a působí při nespavosti. Lipový květ se také výborně hodí k inhalacím, při nachlazení. Dále si můžeme z lípy udělat voňavou koupel, která zvýší obranyschopnost organismu. Lípa má pozitivní účinek na pleť i vlasy. Výborný je také bylinkový med, který se výborně hodí při nachlazení. Při použití lipového květu si dávejte pozor, může vyvolat alergickou reakci, tak jako jiný druh bylinek.

Příprava čaje

Jednu lžičku lipového květu zalijeme ¼ litrem vroucí vody, necháme chvíli vylouhovat pod pokličkou a scedíme. Čaj si můžeme osladit medem a citrónem. Lipový květ můžeme přidávat  do bylinných směsí.

Lípa je krásně voňavá bylinka, která je velice oblíbená. Neměla by chybět v žádné bylinkové lékárničce.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak napiš druhý díl Lípy...pro ty co neznají více než dva druhy lípySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to mě fakt pobavilo: "Známe dva druhy lípy, lípu srdčitou (Tilia cordata) a lípu velkolistou (Tilia platyphyllos)." Já znám teda i další. Tilia vulgaris - lípa obecná, Tilia x euchlora - lípa zelená, Tilia tomentosa - lípa stříbrná - chloupkaté letorosty,vespod šedobíle plstnaté s kratším řapíkem, kvete ve druhé polovině července a silně voní, sucho a znečištěné ovzduší snáší ze všech lip nejlépe, proto se vysazuje hodně do měst; Tilia petiolaris - lípa řapíkatá, Tilia americana - lípa americká ... a mnoho dalších.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Marti jako vždy to máš hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný tvůj článek...jen proč je ve složce bydlení?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles