Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lipová-lázně

15. 08. 2020 | Česká republika

Obec Lipová-lázně, do roku 1960 známá jako Dolní Lipová je menším městečkem, v němž trvale žije něco málo nad 2000 obyvatel. Nachází se v Olomouckém kraji, blíže pak v okrese Jeseník, od kterého se nachází ve vzdálenosti pouhých čtyř kilometrů. Od krajského města Olomouc leží ve vzdálenosti 41 kilometrů. Sousedí s obcemi Česká ves, Vápenná, Skorošice, Ostružná, Bělá pod Pradědem a na východě se samotným okresním městem Jeseník. Na západě se bodově dotýká Polska.

Polohově pak město zapadá k České vysočině, chceme-li jít hlouběji, zařadíme ji do geomorfologického celku Hrubý Jeseník a také Rychlebské hory. Nejvyššími vrcholy zde jsou Smrk patřící k Rychlebským horám a Šerák spadající pod hrubojesenickou část. Více než 75 % celkového území obce pokrývá les, necelých 14 % louky a pastviny, pouhé 3 % zaujímá orná půda, zastavěná část čítá necelých 18 % celkové rozlohy. Obec je rozdělena na tři části, mimo Lipové-lázně to jsou ještě Bobrovník a Horní Lipová.

Lipová - lázněObec spadá do povodí řeky Odry, hlavním tokem je potok Stařič, který pramení pod výše jmenovanou horou Smrk. Do tohoto toku patří další menší toky protékající zdejší krajinou – hlavně Ramzovský a Vražedný potok. Oba tyto toky vytváří v lese velmi malebný obraz nedotčené přírody.

Počet obyvatel ve srovnání s minulými lety mírně klesá, k dnešnímu dni čítá něco kolem 2 500 obyvatel. Obec čítá 593 domů, z nichž je 527 trvale obydlených, z evidovaných adres je pak více než sto sloužících pro dočasné a rekreační účely.

Obcí vede železniční trať, která se místy tyčí nad městem, takže se nabízí úžasný pohled na projíždějící vlak obklopený lesem. Nalezneme zde zastávky s názvy Horní Lipová a Lipová Lázně, odkud se pak dá dostat k Jeskyni Na Pomezí.

Přesné datum či rok vzniku není úplně dané, protože existují spory o tom, kdy se o obci objevila první zmínka. Nicméně nepochybně zmíněna byla ve spisu vratislavských biskupů z doby kolem roku 1290, do jejichž vlastnictví tehdy spadala. Od roku 1420 se z ní stává součást frývaldovského panství, až nakonec zmínky o ní mizí a objevují se až s kolonizací vratislavských biskupů v polovině 16. století, už pod názvem Lipová. Okolí i samotná vesnice byly v té době zpustlé, protože je možné, že vesnice byla opuštěna. Přívlastek Dolní pak obec získala v 17. století se vznikem Horní Lipové.

V Lipové-lázni nalezneme velké množství památek a přírodních zajímavostí. Začněme s kulturními památkami:

·První jmenovanou musí být jak jinak než soubor staveb Lázně Dolní Lipová, jejichž současná podoba pochází z období kolem roku 1900. Lázně byly založeny již v roce 1829 Johannem Schrothem k léčbě poruch metabolismu a obezity. Právě tomuto tématu se věnující Schrothova kúra lázně proslavila po celé Evropě a dokonce i z Ameriky. Mimo to se zde léčí také onemocnění kožní, štítné žlázy, poruch cukru (diabetes), chronická bolest kloubů a také lupenka. V komplexu nalezneme sochu zakladatele a bustu Emanuela Schrotha (následující vlastník) lázní.

·Další zajímavostí je římskokatolický kostel sv. Václava, pomník obětem frývaldovské stávky (1961), hrob a pomník jednoho z padlých v této stávce Rudolfa Haukeho z roku 1931 nacházejícího se na místním hřbitově. Na hřbitově pak najdeme i hrob Johanna Schrotta a jeho rodiny. V parku pak můžeme vidět také pomník J. W. Goetha a J. Haydna pocházejících z roku 1932.

Z přírodních památek pak vyčnívá krasová Jeskyně Na Pomezí s krápníkovou výzdobou, která je od roku 1965 národní přírodní památkou. Celková délka chodeb čítá přes 1700 metrů, návštěvní trasa je dlouhá 390 metrů, což časově zabere asi 45 minut. Teplota ovzduší se pohybuje kolem      8 °C. Kromě krápníkové výzdoby zde nalezneme také jezírka s jeskynními perlami, z rostlin pak například sleziník zelený, vstavač mužský či třeba hořec brvitý. Mezi faunou pak musíme jmenovat hlavně ohroženého vrápence malého a netopýra velkého, úkryt zde má také pavouk meta temnostní. Na území obce nalezneme také několik památných stromů: Frývaldovská lípa, jasan ztepilý za kostelem, jírovec maďal a smrk ztepilý u cesty do Miroslavi.

Trasa po turistické cestě vedoucí z Horní Lipové směrem k vrcholu Smrk vás po dvou kilometrech zavede k Lesnímu baru, což je samoobslužný bar sloužící jako zpříjemnění cesty turistům i cyklistům. Cesta vede do kopce, na trase proto najdeme hned dva takové bary – kromě Lesního ještě výše položeného Horního baru vzdáleného dalších 800 metrů cesty do prudkého kopce. Výšlap vás ale odmění úžasným výhledem na Ramzovou, Obří skály, Šerák či Keprník. Základní Lesní bar nabízí dostatečné posezení, ohniště a srub, v němž nalezneme ohřívač na přípravu kávy či čaje, občerstvení a dalších drobných pochutin. V okolí pak ve speciálních žlabech, jimiž protéká studená voda, najdete nejrůznější druhy nápojů. K dispozici jsou i regionální Staroměstské trubičky, které se vyrábí v nedaleké obci Branná (z důvodu čerstvosti ale zásobení těmito trubičkami probíhá spíše jenom v sezóně). Pro děti jsou v barelu nachystané plastové rybky, které se dají pomocí háčku na prutu vylovit. Celý provoz je samoobslužný – sami si vezmete, odnesete a poté podle cen uvedených na tabulích zaplatíte do kasy nacházející se u hlavní budovy. Zakoupit můžete také magnetky, plechové hrníčky, kalendáře a další upomínkové předměty.

Přímo v obci pak můžete navštívit malou zahradu nesoucí název Faunapark, která čítá pouze menší počet zvířat v soukromém chovu. Nalezneme zde pumy, lvy, býčka, poníka, obrovské želvy, pštrosy, surikaty, papoušky a další druhy zvěře v krásném prostředí, které je doplněno o hry pro děti – na speciálních tabulích si mohou zahrát piškvorky, poznávat zvířátka, kde bydlí a co jedí či se občerstvit v místní hospůdce.

V okolí Horní-lipové je také mnoho míst k vidění. V zimě si zalyžujete ve SKI areálu Lázeňský vrch nebo SKI centrum Miroslav, kromě Jeskyně Na Pomezí se v blízkosti nachází také Jeskyně na Špičáku, navštívit můžete také čtvrtý nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku Keprník či nejvyšší horu Rychlebských hor Smrk. Z hradů a zámků jmenujme Jánský vrch, Kolštejn, Sovinec či zříceninu hradu Kaltenštějn. Protože okolí obce je velmi malebné, nachází se zde také spoustu rozhleden: Zlatý chlum, rozhledna u Tetřeví chaty a další. Pro milovníky vody je zde Aquacentrum Šumperk či termály Losiny. Zajímavá je také návštěva přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, v níž je ale třeba si návštěvu domluvit dopředu.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lipová-lázně:

Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
Lipová-lázně
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a prima hospoda U kance Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam několikrát v zimě nebo na podzim..jezdíme na Ramzovou..hezké místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já tam byla, když to byla ještě Dolní Lipová.Jeseníky miluji celé.
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles