Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lisa See – Tajemství hedvábného vějíře

18. 02. 2012 | Knižní tipy
Společenský román Tajemství hedvábného vějíře nám přiblíží zvyky, kulturu a mentalitu prostých venkovanů v odlehlé provincii Číny první poloviny 19. století. Vypravěčkou je osmdesátiletá paní Lu, která se ohlíží za svým životem, vzpomíná, bilancuje a hledá lék na svoji bolavou duši.

Lilie je dcerou drobného rolníka a od malička slýchá, že jako děvče nemá valnou cenu. Společně s mladší sestrou a sestřenicí se připravuje na podvazování chodidel, které dívky obvykle absolvují v šesti či sedmi letech a které je pro ně definitivní tečkou za dětstvím. Rodina je z toho nervózní, protože podvazování je nejdůležitější událostí v životě každé ženy. Pokud se něco zvrtne, a to se stává často, děvče může zemřít nebo následkem Lisa See – Tajemství hedvábného vějíředrastické procedury zůstane chromé a je pak prakticky neudatelné na sňatkovém trhu. Štěstí čeká pouze na dívky s malou nožkou a chodidlem dlouhým 7 cm, jen takové se domohou uspokojivého společenského postavení.

Lilie prochází bolestnou zkouškou dospívání, komplikovaným vztahem s matkou, vyrovnává se se smrtí sestry a později i sestřenice a začíná chápat, že jako žena nepozná v životě příliš mnoho radostí, byť se zdá, že bude mít široko daleko nejmenší a nejpůvabnější chodidla. Jedna radostná událost na ni ale přece jen čeká, a tou je svazek s lao-tchung, stejně starou holčinou z nedaleké vesnice, která se stane její spřízněnou duší, druhým já. Takové vztahy domlouvá dohazovačka, trvají celý život a jsou velmi posvátné, dokonce posvátnější než manželství. Každá dívka nemá to štěstí, aby měla svou lao-tchung, některé se pro to nehodí. Lilie ale byla vybrána a uzavírá něžné přátelství se Sněžným kvítkem.

Děvčata se sblíží, svěřují si svá tajemství a touhy, sdílejí obavy z domluvených sňatků i z budoucnosti. Sněžný kvítek pochází z výše postavené rodiny a Lilie tímto spojenectvím získává na ceně. Rodiče ji nakonec provdají lépe, než čekali, zatímco Sněžný kvítek díky otcovým dluhům paradoxně klesá až na dno společnosti a musí si vzít nečistého řezníka. Horší už je jenom role snašky.

Ženy v této době byly velmi vynalézavé, co se týká dorozumívání. Vzdělání se týkalo jen mužů, proto neuměly číst a psát a navštěvovat se směly jen dvakrát či třikrát ročně, a to v době svátků. Vynalezly tedy ženské písmo nu-šu, které se v průběhu let různě zdokonalovalo. Vyšívalo se na kapesníčky, kreslilo na látky a na vějíře. Byl to vlastně způsob dopisování. V nu-šu záleželo hodně na kontextu, proto bývalo obtížnější určit pravý význam vzkazu a výklad nejrůznějších zápisků se často stával hlavním tématem hovoru v hořejších světnicích, kde žily a pracovaly všechny ženy z rodiny.

Na vějíři Lilie a Sněžného kvítku bychom našli celý příběh jednoho výjimečného a silného vztahu dvou lao-tchung, který oběma ženám pomáhá překonat nejtěžší životní okamžiky: porody, úmrtí, bití, epidemii moru, rolnické povstání, zimu nebo hladovění. Lidé se ale mění a někdy stačí drobnost, aby navrch získala žárlivost, uražená ješitnost, nepochopení... Nebo se tolik nemění a bylo to tam už od začátku? V tomto ohledu je asi jedno, zda jsme v Číně nebo v Čechách, v každém vztahu se může objevit trhlina a možná přijdeme až pozdě na to, kde jsme chybovali.

Román Tajemství hedvábného vějíře patří každopádně k těm, které bych si přála mít doma ve své knihovně, abych se k němu mohla vracet. Od této autorky vyšly u nás ještě Dívky ze Šanghaje, příběh dvou sester, které  byly provdány z Číny až do daleké Kalifornie.


Marnie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Snaška je služka, která dělá ty nejhorší práce, pomáhá s prací na poli a ještě musí být po vůli pánovi domu, když se mu zachce. Nemusím ani říkat, že za to nic nedostává. Snaškám se chodidla nepodvazovala, aby zvládly více práce a mohly se pohybovat i na větší vzdálenosti, což ženy s podvázanými chodidly nemohly. Společnost snaškami opovrhovala a ženy výše postavené nad nimi ohrnovaly nos už pro ty jejich "velké" nohy. V podstatě to byly holky z těch nejchudších rodin, které neměly naději na vdavky a hledaly si místo služky, aby měly co jíst a kde spát. Smutné.
Obrázek uživatelky
profil
Co to je snaška?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles