Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě

6. 01. 2019 | Evropa
Konečně je to tady! Jet na dovolenou do Portugalska k moři a zároveň dokonale poznat hlavní město Portugalska, Lisabon. My vnitrozemci se ani nedokážeme představit, že by člověk mohl bydlet v hlavním města a zároveň si kdykoliv moci užívat vymožeností přímořského života. Lisaboňané takovou možnost mají. Kterýkoli den či víkend si mohou sbalit plavky a ručník a vydat se na pláž, kam dorazí maximálně za půl hodiny.

Vůně Lisabonu je mořská

Lisabon úplně u pláže neleží, nachází se v ústí řeky Tejo, jen pár kilometrů od mořského pobřeží. Avšak celé město jakoby trochu na pláž a požitky z přímořského života pomýšlelo. Nastavuje svou tvář vodnímu živlu, ke kterému si lze z velkoměstského života odskočit. A naopak, kdykoli lze udělat čelem vzad a ponořit se do víru velkoměsta. Zažít skvělé nákupy, muzea, historii, kulturu, vyhlášené i trendy restaurace, noční život – zakusit širokou škálu prožitků, které může nabídnout jen Lisabon.

Vlastně ani člověk nemusí bydlet poblíž pláže. Celý Lisabon jakoby mořem voněl. A to doslovně. Rozprostírá se přímo v široké deltě řeky Tejo, která svou šířkou už moře nebo minimálně záliv připomíná. Jestli je nějaké místo přímo v Lisabonu, které svým rytmem připomíná dovolenou je to Park národů (Parque das Nações), kde se před 20 lety konala světová výstava EXPO zasvěcená mořím a oceánům. Významné na této areálu EXPA je, že se celý doposud využívá a všechny stavby s mořem a mořeplavectvím nějak souvisejí. V areálu vzniklo celé moderní město, s veškerou infrastrukturou a zázemím. I přespolní, tedy ti, co v Parku národů nebydlí, tu rádi tráví svůj volný čas.

Lisabon

Nejnavštěvovanější lisabonská atrakce

je z roku 1998

Kromě příznačně nazvaného nákupního centra Vasco de Gama, je nejvíce navštěvovanou atrakcí Oceanárium, kam ročně zavítá přes jeden milion návštěvníků. V Oceanáriu se nachází obrovská akvária, která budí dojem, že se jedná o jeden veliký oceán s pěti milióny litry mořské vody. Při prohlídce má návštěvník možnost poznat faunu a flóru všech světových moří, stovky druhů rostlin a zvířat, počínaje různými druhy řas, přes sasanky, korály, pestrobarevné korálové rybky a tučňáky až po žraloky. Návštěva Oceanária, druhého největšího na Pyrenejském poloostrově, uchvátí všechny – malé i velké – obdivovatele života pod mořskou hladinou.

Lisabonská riviéra, poblíž sídel králů i špionů

Skutečnou mořskou hladinu pak můžete obdivovat poblíž Lisabonu, na tzv. Lisabonské riviéře, která navazuje na Lisabon u ústí řeky Tejo do Atlantického oceánu. Silnic ke k atlantskému pobřeží vede hned několik, ale ta nejhezčí lemuje nábřeží, posléze pobřeží a jmenuje se příznačně Estrada Marginal, neboli pobřežní cesta (mezinárodní označení V6). Vede od nejvýchodnějšího cípu Lisabonu u Parku Národů, přes centrální náměstí Praça do Comércio a Belém, až do samotného Estorilu a Cascais, věhlasných letovisek na úpatí pohoří Sintra. Pláže jsou různé, prostorné s veškerou infrastrukturou jako Carcavelos, menší městské jako v Cascais až po divoké surfařské jako pláž Guincho. Portugalské Cannes tvoří městečka městečka Estoril s kasinem a městečko Cascais s malebnými uličkami, pláži i přístavem. Od hotelů se na pláž většinou dostanete přímo, tunelem vedoucím pod pobřežní cestou.  Jednotlivé pláže spojuje promenáda, na které se dnes prohánějí různí sportovci na všemožných sportovních nesmyslech na kolečkách.

Costa de Caparica, Lisabon na dotek s přírodou

Pořád ještě poblíž hlavního města, akorát na druhé straně řeky Tejo, se nachází méně exkluzivní středisko, Costa de Caparica. Menší exkluzivita Costa de Caparica spočívá v tom, že letovisko nemá tak dlouhou tradici a plejádu významných osobností, které v Cascais a Estorilu našly svůj exilový domov. Poté, co si Cascais a Estoril oblíbili v 19. století členové portugalské královské rodiny jako rekreační středisko, přišli na počátku 20. století do exilu bývalé španělské, italské i rumunské královské rodiny. A během 2. světové války, byla riviéra rájem špiónů.

Tuto historii za sebou Costa de Caparica nemá. O to přírodnější a netknutější je. Však letos v létě si pláž pro svou osvěžující koupel zvolili i divočáci z nedalekých lesů. Dlouhé písečné pláže jedna vedle druhé, návštěvník ani nepozná, kde končí jedna a začíná druhá. Navazují na sebe až k pohoří Arrábida.

Zábava pro všechny i puberťáky

Letní dovolená na plážích poblíž Lisabonu je ideální pro ty, kteří chtějí v týdenním pobytu spojit co nejvíce zážitků. Kromě párů a seniorů, ocení takovýto pobyt i rodiny. Zejména školáci i puberťáci budou nadšeni z množství interaktivních výstav a expozic. Odhlédnouc od zmíněného Oceanária, mohou zažít historii Portugalska a na vlastní kůži okusit zemětřesení v Lisboa Story Centre, v Muzeu umění, architektury a technologií (MAAT) reflexní expozice, v Muzeu elektřiny osahat staré stroje a projít se po žhavých uhlících, nebo vyjet výtahem na 7. pilíř mostu 25. dubna Pilar 7 a dozvědět se, hravou formou, historii stavby tohoto úchvatného mostu.

Zdroj, foto: FIRO-tour



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě:

Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
Lisabon, nejlepší plážová dovolená ve velkoměstě
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles