Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Liščí záhada

18. 04. 2014 | Vaše příběhy

S vnoučátky chodím do přírody moc ráda. Vždycky narazíme na něco zajímavého, ale o téhle příhodě jsem dlouho nevěděla, co si mám myslet. Bála jsem se, že se u nás objevila vzteklina, ale vysvětlení bylo nakonec mnohem zajímavější!

Les je asi nejvděčnější místo pro ranní a pozdně odpolední procházky. Když jdete potichu, uvidíte ledacos. Tu datla, hledajícího tučné červy pod kůrou stromů. Tu brhlíka, kterak si to metaší po stromech hlavou dolů. Tu veverky, které se perou o oříšek, nebo třeba srnčí rodinku. S liškami nebo zajíčky už je to horší. Stačí sebemenší šramot a zmizí v podrostu jako pára nad hrncem.

Ale tahle liška byla jiná. Malá, s krásným kožíškem – byl už srpen, to jsou všechna zvířátka vždycky chlupatější a chundelatější. Plížila se po louce. Pak se zničehonic odrazila a skočila. Ocas jí přitom trčel do vzduchu jako hůlka. Něco u předních tlapek čumákem poryla a zase pokračovala. Myslela jsem, že asi loví myšky, ale když uplynula čtvrthodinka a liška v tom stále pokračovala, přišlo mi to už divné. Přece by ty myšky nebyly tak hloupé, aby jí pořád běhaly pod tlapkami. Já být myškou, už jsem dávno zalezlá v noře a čekám, až ta nebezpečná zrzavá věc odejde.

liškaVnučka chtěla jít blíž, ale já to nedovolila. Opravdu jsem dostala strach, že by ta liška mohla být nemocná a pokousat nás. Druhý den jsem rychle běžela za naším známým hajným, nahlásit mu, že má v revíru vzteklinu. Zeptal se mě, co jsem přesně viděla. Tak jsem mu to popsala. Hlavně ten trčící ocas mi tam nedal spát. Poslechl si mě... a pak se nefalšovaně rozchechtal. Urazila jsem se. Já mu tu pomáhám s péčí o les a on takhle?

Nakonec mi to všechno vysvětlil. Představte si, že ta liška tam vážně byla na lovu. Ale ne myší nebo hrabošů. Ona vám lovila luční koníky! Že prý to některé dělají. Nejdříve si vyhlédnou nějaký hmyz v trávě, pak se celé napnou (včetně ocásku), skočí a předními tlapkami koníka přimáčknou. Pak ho jen čumákem rychle vydolují a zhltnou. Chvíli jsem uvažovala, jestli si ze mě nedělá legraci. Ale prý určitě ne. Docela se mi ulevilo. A už se těším na konec léta. Třeba tam zase ta zrzečka bude. A kdo ví, třeba se jí mezitím narodí malá liščátka a naučí se od maminky to samé. To teprve bude podívaná!


Rrybicka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkto bylo zajímavé, to bych nečekalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký zážitek s liškou.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to mi pripomnelo, jak muj hafanek podobnym zpusobem chtel ulovit krtecky. Jednoho se mu na louce, plne krtcincu, podarilo ulovit - prinesl ho ziveho k nam na zahradu a protoze nevedel, co s nim - opet ho pustil. Od te doby na prochazkach pred kazdym krtcincem dlouze stal, napjaty a ve strehu, vetril, usi naspicovane, jednu predni nozku ve vzduchu. Pak potichoucku preslapl - SKOK a dopadl na krtcinec - ovsem vzdy neuspesne. Zrejme to ten prezivsi krtek uz rozkecal a ostatni si davali pozor. /Ja vlastne tehdy poprve videla krtka a prekvapilo mne docela, ze nemel kalhotky s laclikemSmajlík/
Obrázek uživatelky
profil
HEZKÝ ČLÁNEK ,TO JSEM TAKY NEVĚDĚLA
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek a zajímavý zážitek....to se jen tak nezadaří...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles