Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Listový salát - jarní životabudič

9. 05. 2011 | Zahrádka
Salát je oblíbená zelenina osvěžující chuti, která posiluje naše zdraví. Listy salátu jsou velmi jemné a chutné. Salát dodává našemu tělu vlákninu, která čistí náš organismus.

Tato zdánlivě obyčejná dobrota skrývá celou řadu  vitamínů B, provitaminu A a spoustu důležitých látek, které naše tělo potřebuje, především železo, vápník, hořčík a kyselinu listovou.
Mezi saláty patří velké množství druhů, které se liší barvou a tvarem hlávek. Salát patří mezi první jarní zeleninu, která nás posílí a dodá nám energii.


Prospívá zdraví

Obsahuje mnoho vitamínů a tím posiluje naši vitalitu.
Významně podporuje krvetvorbu a zvyšuje výkonnost svalů. Je vhodný při dietách. Zvyšuje odolnost proti stresu. Pomáhá lepšímu trávení a působí proti zácpě.

Některé druhy salátu

Hlávkový salát patří u nás mezi nejznámější a nejrozšířenější, pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší tvarem a barvou listů. V kuchyni se uplatní s různými zálivkami, jako dekorace na obložených mísách a různých teplých pokrmech. Právě jaro je nejvhodnější doba na přípravu hlávkového salátu.
Velice oblíbený je samostatně s různými zálivkami. Můžeme si ho připravit například míchaný s ředkvičkami. Výborně chutná připravený s kuřecími prsíčky.

Ledový salát patří mezi nejmladší odrůdu hlávkového salátu. Jméno získal podle lesklého povrchu hlávky, která vypadá jako zkřehlá mrazem. Je velice oblíbený pro svou křehkou, jemnou a lahodnou chuť. Můžeme si ho udělat samostatně jako salát nebo přidávat do různých míchaných salátů.

Kadeřavý salát dostaneme  koupit s červenými i zelenými listy. Je mírně nahořklý a příbuzný čekanky. Kadeřavý salát výborně chutná a také krásně vypadá. Pro svou dekorativnost se používá na ozdobení pokrmů nebo jako přísada do různých míchaných zeleninových salátů. Můžeme ho kombinovat  s různými surovinami, například s ovocem nebo ovčím sýrem. Záleží jen na vaší fantazii.

Čekanka - to jsou malé hlávky o velikosti pěsti s fialově červenými až růžovými listy, které jsou jemně nahořklé. Pro svou krásnou barevnost a cenný zdroj vitamínů se výborně hodí do míchaných zeleninových i ovocných salátů. Čekanu můžeme také tepelně zpracovat, vařit, smažit nebo zapékat.
Čekanka vypadá pěkně dekorativně a také výborně chutná.

Polníček  je krásně zelená rostlina s drobnými listy, které mají oříškovou příchuť. V jídelníčku ho nejčastěji připravujeme jako salát s různými zálivkami. Můžeme ho také tepelně upravit jako špenát.


Pěstování

U nás pěstujeme nejčastěji salát hlávkový. Ve skleníku ho můžeme pěstovat celoročně. Na zahrádku vyséváme semena listového salátu od března do podzimu. Pěstování není nijak náročné. Sazeničky malého salátu se 4 nebo šesti lístky přesazujeme na záhon ve sponu 30 x 30 cm. Při pěstování si dáváme pozor na správný výběr odrůdy.

Saláty jsou zdravé, křehké a chutné. Můžeme je podávat samostatně nebo různě upravovat do míchaných zeleninových a ovocných salátů. Listové saláty můžeme kombinovat také s kuřecím nebo rybím masem, těstovinami, rýží, sýrem nebo s vajíčky. Na přípravu používáme jen kvalitní čerstvé listy.


           
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz
    



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už mi roste na zahrádce, příští týden už bude na oběd.
Obrázek uživatelky
profil
Děvčata, já mám taky nejraději ledový salát.

Děkuji za pěkné komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
zase pěkně napsané a zrovna tak jako evabel mám raději ledový salátSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlávkový salát mám ráda a možná ještě víc mi chutná salát ledový, je křehčíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dusičnany ?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles