Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů

10. 05. 2010 | Česká republika

Slezská obec Ludgeřovice, ležící na východním okraji Oderských vrchů, je výhodně strategicky umístěná. Jednou svou stranou hraničí s Ostravou (s městskou částí Petřkovice, odkud pochází zpěvačka Hana Zagorová), druhou stranou s Hlučínem, příjemným městečkem s možnostmi kulturního i sportovního vyžití, s rozsáhlým obchodním centrem a s hlučínským jezerem k letnímu dovádění.

První písemná zmínka o obci Ludgeřovice je uvedena v zachovalé listině, sepsané latinsky dne 28.1. 1303 na hradě Landeku. Ludgeřovice  jsou asi nejproslulejší díky svému  75 m vysokému chrámu sv. Mikuláše, dominantě obce. Tento kostel byl postaven r. 1907 v německém novogotickém slohu (zvaném též slezská gotika) a je opravdu nádherný. Chrámové varhany nedávno prošly rekonstrukcí a letos 28. května na ně v rámci cyklu Janáčkův máj zahraje jeden z  nejúspěšnějších českých varhaníků Aleš Bárta. Bude to podruhé, vloni byly Ludgeřovice jako místo konání jednoho z koncertů Janáčkova máje poctěny pozorností veřejnosti poprvé.

Chrám je obklopen přilehlým komplexem farních budov, budovou Charitního domu sv. Mikuláše pro péči o seniory a hřbitovním areálem, vše ve sjednoceném, velmi působivém duchu slezské gotiky.

Zmínila jsem hrad Landek a Petřkovice, takže je potřeba uvést, že toto je nejbližší výletní místo pro obyvatele Ludgeřovic. V sousedních Petřkovicích, okrajové městské části Ostravy, se totiž nachází kopec Landek, historicky významné místo, proslulé nálezem landecké Venuše a osady pravěkých lidí. Zde také stával hrad Landek, dnes připomínaný již jen ojedinělými kamennými zídkami. Zejména však pod Landekem najdeme Hornické muzeum na místě bývalé šachty Anselm, v níž se těžilo černé uhlí. V muzeu se i dnešní generace mohou seznámit s tvrdou hornickou dřinou, návštěvníci dostanou nejen poučný výklad, ale mohou sfárat přímo do šachty, prohlédnout si stroje, těžký terén a zažít i nefalšovanou podzemní tmu. Součástí areálu muzea je také lanové centrum, dráha pro cyklokros, sportovní hala, tenisové kurty, výběh kamerunských koz (vybudovaný ve spolupráci s ostravskou ZOO), stylová hornická hospoda-harenda a množství dalších pěkných koutků k posezení.

Na druhou stranu se mohou obyvatelé Ludgeřovic vydat směrem na Darkovičky a zde se seznámit s vojenským opevněním, které bylo vybudováno před obsazováním oblasti německými vojsky na začátku 2. světové války, ale nakonec jej naši vojáci museli opustit bez boje. A dál za Darkovičkami se dostaneme do Šilheřovic, které zlákají zejména k procházce krásným zámeckým parkem se spoustou starých vzácných dřevin. Součástí parku je i golfové hřiště, hostící mnohé i významné světové turnaje. Ovšem dominanta parku, šilheřovický zámek, je v současné době dosti zanedbaný. Snad probíhající rekonstrukce zabrání úplnému zničení památky.

 Komu se ovšem z Ludgeřovic na výlety nechce, ten nezůstane o nic ochuzen. Obec je obklopena lesy, také rybníky, nechybí síť cyklostezek, v zimě je terén výhodný i pro běžkaře. K pěknému posezení lákají cukrárny a restaurace, sportovní zážitky zajistí fotbalové zápasy na zrekonstruovaném, velmi pěkném fotbalovém hřišti, děti a mládež mohou využívat opravená hřiště v areálu základní školy. Kulturních akcí zajišťovaných obecním úřadem či místními dobrovolnickými spolky také není málo: pálení čarodějnic, májové slavnosti, oslavy Dne dětí, podzimní krmáš (posvícení), v zimě množství plesů pro dospělé a maškarních bálů pro děti.

Obec má 4660 obyvatel – a věřím, že spokojených, protože v Ludgeřovicích se věru nežije špatně.

 

Saruse – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů:

Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tolik krásných míst, kousek od nich bydlím a musím se stydět, že až na procházku zámeckým parkem v Šilheřovicích, jsem neoabsolvovala návštěvu ještě žádného z nich. To jsem ale ostuda!
Obrázek uživatelky
profil
Bydlím kousek od Ludgeřovic a můžu jenom potvrdit,že je to svata pravda...))Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je velice pěkně napsaný. Škoda, že bydlíme tak daleko. V samotné Ostravě jsem byla 1x před lety.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu moc pěkný kostelSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek, šikulka.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles