Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Luhačovice – lázeňské městečko

29. 10. 2010 | Česká republika

Když jsme se tehdy ještě s přítelem rozhodovali, kam jet na dovolenou, vyhrálo to lázeňské městečko Luhačovice. Jsou to myslím jedny z nejkrásnějších lázní u nás, které mají stále co nabídnout. Užili jsme si tam nádherný slunečný týden, na který rádi vzpomínáme.

 

Lázeňské městečko Luhačovice se nachází ve Zlínském kraji. Rozkládá se v údolí, v nadmořské výšce 250 m n. m. Jeho okolí tvoří na severozápad svahy Malé Kamenné, na jihovýchodě je to zalesněný vrchol Obětavé, na jihu je obklopeno pahorky Velké Kamenné, Solné, Lužné, Zálužné a Ovčírny. Všechny tyto kopce jsou součástí Bílých Karpat a Vizovické vrchoviny. Východní a jihovýchodní část okolí je součástí Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. V údolí protéká také říčka Olšava, též nazývaná Šťavnice.

 

Něco málo z historie

Archeologické nálezy dosvědčují, že první stopy osídlení jsou již ze 7. a 8. století, a byly nalezeny v Oboře u Luhačovic. Dlouhá léta nebyl ale kraj obydlen. První písemná zpráva o Luhačovicích je známa z roku 1412. V 15. století toto panství vlastnil uherský magnát Pankrác od sv. Mikuláše. V roce 1590 náležely Luhačovice rodu Bartodějských z Bartoděj. Následně je získal Maxmilián z Lichtenštejna, ten je roku 1629 odprodal Gabrielovi Šerenyimu. Po mužských členech šlechtického rodu Šerenyi se jmenují dva léčebné prameny, odvozené od křestních jmen, první z nich je Amandka a druhý je Vincentka.

 

Léčebné prameny

Je zde 16 pramenů, z niž bych jmenovala asi nejznámější Aloisku a Vincentku. Když už jsme zde byli, museli jsme také ochutnat, já se napila z Pramene Dr. Šťastného, chutnalo mně to podobně jako Vincentka. Manžel, tehdy ještě přítel, ochutnal Ottovku, jak se napil, hned vzápětí to vyplivnul, musela jsem se tomu smát, kdybyste viděli jeho výraz, škoda, že jsem s sebou tenkrát neměla kameru, stálo by to za to, natočit to. Od těch dob říká, že už jedině pivo.

 

Kulturní památky

Je zde mnoho památek, které určitě stojí za zhlédnutí. Mně se moc líbí Jurkovičův dům, je to nádherná stavba. Památky a prameny, co jsou podél kolonády jsme zhlédli všechny, procházeli jsme se zde každý večer a bylo se určitě na dívat.

Dále bych z památek například jmenovala Augustiniánský dům, Boží muka, Bustu Leoše Janáčka, Dům Bedřicha Smetany, Kaple Sv. Alžběty.

 

Přehrada

Když půjdete z centra kolonádou po vyznačených trasách, dojdete až k přehradě, ve které je možné se koupat, v létě je tu opravdu živo. Přehrada tu stojí od roku 1912, dokončena byla v roce 1930. Na jaře i na podzim jsou zde vyhlášené rybářské závody, které hojně navštěvují jak naši, tak i zahraniční turisté. Jsou zde také výborné podmínky pro rybolov.

 

Bydleli jsme u soukromníka, každé ráno manžel šel pro čerstvé pečivo, já zatím uvařila kafe, pak jsme celý den byli na místním koupališti, které bylo 5 min cesty od nás a navečer jsme si užívali krásy lázeňského městečka. Byla to krásná dovolená, a já doufám, že se tam snad brzy zase podíváme.

 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Luhačovice – lázeňské městečko:

Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
Luhačovice – lázeňské městečko
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak já bydlím od Luhačovic necelých 10km, takže jsem tu jako doma a musím potvrdit, že jsou opravdu krásné a všem doporučuji si sem zajet.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bydlím ve blízko Luhačovic. Ke své ostudě se musím přiznat, že jsem lázeňské městečko navštívila prvně teprve tak plus mínus sedmi lety, od té doby, zde jezdím velmi často, nádherné prostředí klid a není nad večerní čerstvé teplé oplatečky!
Obrázek uživatelky
profil
Jako dítě jsem v Luhačovicích zažila šikanu a díky tomu k Luhačovicím nemám příliš dobrý vztah..
Obrázek uživatelky
profil
Luhačovice se mi jako město moc líbí. Byla jsem tam několikrát, bohužel vždy jsem tam onemocněla. Prý mám těžkou alergii na něco, co tam roste. Jediné místo, kde je mi fajn, je v hospůdce nad přehradou, tam už asi alergeny nedolétnou. Takže pobyt v hospůdce jsem si ordinovala ze zdravotních důvodů. SmajlíkVšem vřele doporučuji - Luhačovice i jejich hospůdky. (Snad nikdo další nebude mít takovou smůlu, jako já. ;) )
Obrázek uživatelky
profil
V Luhačovicích je krásně,je to mé oblíbené město,jezdívali jsme tam tradičně na dovolenou do kempu stanovat a ráda se tam vždy vracím na výlet.Je tam krásná příroda i okolí a fajn lidé.Je fajn,že tam přibyl i nový aquapark v blízkosti přehrady,který určitě někdy navštívím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles