Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Lupy – nemoc nebo kosmetický problém?

16. 08. 2010 | Péče o vlasy

Toto téma je pořád aktuální a pro někoho možná i důležitější, než nové účesové trendy. Lupy totiž představují problém téměř pro 50 % bělošské populace mezi 15tým a 50tým rokem života.

 

Někdo je nepozná na „vlastní kůži“ nikdy, jinému znepříjemňují celý život.
Lupy totiž představují nejen problém dermatologický, ale i estetický. Oblečení poseté lupy nebo nutkání k neustálému drbání nepřidá na sebevědomí nikomu, někdy může tato zdánlivá banalita způsobovat i psychické problémy.

Jsou lupy nemoc nebo „jen“ kosmetický problém?

Názor odborníků na mechanismus vzniku lupů není úplně jednotný, většina dermatologů řadí lupinatost mezi lehká kožní onemocnění.
Podezření na toto onemocnění vzniká tehdy, když se na temeni hlavy objeví otrubovitě se olupující šupiny, které zprvu připomínají cigaretový popel či mouku. Lupy se postupně rozšiřují do okolí temene až k vlasové hranici.  Jejich množství kolísá často bez zjevné příčiny.

Co jsou lupy?

Pod pojmem lupy (odborně nazvané Pityriasis simplex; pityron = řecky otruba, viz tvar kožních šupinek) rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu. Toto nadměrné odlupování vlasové pokožky je často doprovázeno svěděním.
Tvorba lupů, oněch stříbřitých šupinek odlupující se pokožky ve vlasaté části hlavy, je jedním z nejčastějších vlasových problémů.

Jak lupy vznikají?

Na vznik lupů má vliv řada faktorů,  jako rozhodující faktory vzniku lupů lze uvést:
• Zvýšenou sekreci mazu v oblasti skalpu.
• Přítomnost mikroorganismů Pytirosporum ovale. Ty jsou ovšem běžnou součástí kožní mikroflóry, více se vyskytují v horní části těla a právě na hlavě. V případě výskytu lupů dochází k mnohonásobnému zvýšení jejich počtu.
• Další faktory, mezi které patří jednak vrozená dispozice, dále stav hormonální hladiny organismu člověka (zvýšený mazotok v pubertě souvisí se zvyšující se hladinou testosteronu), stres, ale také používání nevhodných kosmetických přípravků nebo špatné návyky při česání vlasů (nadměrné kartáčování podporuje maštění pokožky).

 Lupy, resp. šupinatění kůže se mohou vyskytovat jako průvodní znak i při jiných onemocněních, a to nejen kožních - např. u lupénky nebo seborhoické dermatitidy, ale i při neurologických a dalších chorobách, zejména u poruch imunity. Rozpoznání příčin vzniku lupů a určení typu onemocnění je ovšem úkolem pro odborného lékaře – dermatologa. Ten rozhodne i o vhodné léčbě.

Musíme s lupy k lékaři?

Ne, většina lidí trpících lupy lékaře nikdy nevyhledá, lupy někdy zmizí velmi rychle po odstranění některého z faktorů vzniku nebo díky účinku používaných šamponů proti lupům. Lékaře je ale třeba vyhledat vždy, když se lupy rozšíří po celé hlavě a jsou doprovázeny nepříjemně zapáchajícím kožním mazem. Dále je třeba navštívit lékaře, pokud se výskyt lupů rozšíří i za hranici vlasů, například do obočí, uší nebo vousů.

Dva typy lupů

Rozlišujeme dva druhy lupů – mastné a suché. Rozdíl je právě v množství mazu způsobeném nahromaděním šupinek lupů.
Je-li toto množství mazu větší, tvoří se tzv. mastné lupy. Tyto lupy jsou nažloutlé barvy, pokožka skalpu trpí nadměrnou produkcí mazu, lupy se hůře olupují, pokožka je podrážděná, svědí, mohou se objevit i strupy. Mastné lupy můžou mít i charakteristický zápach způsobený žlutým tukem.
Suché lupy bývají bílé. Vzhledem k tomu, že je vlasová pokožka sušší, lehce se odlupují a spadají na ramena. Stejně tak jako u mastných lupů je může doprovázet svědivost, bývají však menší a proto snadněji „vypadávají“ z vlasů.

Jak se lupů zbavit?

Nejprve se zamyslet nad tím, zda problém je  „víceméně kosmetický“ nebo již zasluhuje péči odborného lékaře.
V případě lehčích forem lupinatosti se vyplatí především důkladné zamyšlení, zda náhodou některý z faktorů vzniku lupů v daném případě nepřevažuje. Ať jde třeba o období puberty, změnu šamponu, drastické česání a kartáčování. Tyto problémy jdou řešit kvalitním šamponem s protilupovým účinkem. Účinné látky, které jsou v těchto šamponech obsaženy, působí obvykle proti jednomu někdy i několika faktorům vzniku lupů a nejsou právě levné. Proto nápadně levný šampon nebude ani příliš účinný.

Velmi důležité je často agresivní šampony proti lupům střídat s šampony na citlivou pokožku!

Pro výběr správného šamponu proti lupům je třeba také správně popsat, jaký typ vlasů máte, jaký je typ lupů, zda pokožka je podrážděná, svědí, jak se vlasy mastí atd. Pak už stačí zvolit jen tu správnou kombinaci.
 
 Nezapomínejme také, že většina protilupových šamponů potřebuje delší dobu působení ve vlasech, tedy správný postup mytí vlasů. Po napěnění je třeba nechat šampon chvíli působit, pak teprve opláchnout čistou vodou.
Dále je třeba zdůraznit, že různí výrobci mají různé receptury protilupových šamponů. Proto nevidíte-li během 2 – 3 týdnů výsledky, měli bychom vyměnit šampon! Právě rozdíly v účinných látkách totiž způsobují, že účinky se u jednotlivců mohou dost lišit.

Protilupový šampon by kromě účinné látky měl obsahovat především velmi šetrné tenzidy, které dále nedráždí již tak podrážděnou pokožku skalpu a také větší množství pečujících látek nebo přímo účinné látky pro zklidnění pokožky.
Je nutné speciální šampony proti lupům střídat s jinými, avšak vždy velmi šetrnými šampony.

U těžších nebo chronických stavů lupinatosti je vhodné koupit si speciální šampon v lékárně, případně jej doplnit vlasovým tonikem nebo balzámem s protilupovými účinky. Šampony uznané jako léčivo mají vyšší obsah účinných látek, i zde je třeba důsledně dodržovat návody k použití a dobu působení šamponu na pokožku.

 

Zdroj: Nahlavu.net


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a nepríjemný
Obrázek uživatelky
profil
dobry sampon proti lupum ....a lupy jsou pryc
Obrázek uživatelky
profil
lupy jsem nikdy neměla a nemám ... jen se mi mastí vlasy ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles