Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lymeská borelioza

17. 03. 2011 | Nemoci
Blíží se jaro, rozkvetou stromy, ze zimního spánku se probere celá příroda a s ní se probudí také zvířectvo. Kromě roztomilých srneček, jezevců a lišek se však klubou na svět i jiní živočichové – takoví, ke kterým většina z nás nechová příliš láskyplné city. A řada z nich také přenáší různé nemoci – například lymeskou boreliózu.

Jméno nemoci pochází z názvu města, kde byl její výskyt poprvé popsán. Způsobuje ji bakterie rodu Borrelia (konkrétně  Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii nebo Borrelia garini). Přenáší ji nejčastěji klíšťata, ale také komáři či mochničky! Nakažený člověk naštěstí nemůže nemoc rozšířit na další lidi.
Příznaky onemocnění zahrnují celou škálu znaků, které se však vůbec nemusí objevit! Jako první symptom se často uvádí vznik červené kruhovité skvrny v okolí přisátí klíštěte, dále pak horečka, bolesti svalů a únava. Nicméně první fáze nemoci může projít i zcela bez příznaků, případně ty mohou být přisouzeny například nachlazení. Následuje často růst mízních uzlin zejména v okolí přisátí (tedy například tříselných uzlin při bodnutí do stehna), bolest kloubů a celkový únavový syndrom (kdy můžete prospat i takřka 3 dny v kuse). Dále dochází k zasažení nervové a kardiovaskulární soustavy.

Pochopitelně čím později se na nemoc přijde, tím hůře se léčí. Mohou zůstat i trvalé následky v různé podobě - od zvětšených uzlin po změnu hybnosti. Nemoc se tradičně léčí antibiotiky, nicméně jich musí pacient často vyzkoušet větší počet, než najde taková, která zaberou. Většinou se nasazují dlouhodobá – dvacetidenní antibiotika a po několika měsících se provádí kontrolní titr. Je-li pozitivní, léčba se opakuje s jiným druhem antibiotik. Výjimkou není ani tříletá léčba stále se vracejícího onemocnění. Vinu přitom nemůžeme klást slabému imunitnímu systému, ale vysoké odolnosti bakterie. Případně se pak léky podávají infúzně. V dnešní době již existuje očkování proti lymeské borelióze, nicméně ani to vás zcela neochrání, působí totiž pouze proti jednomu ze tří původců.

Snad jedinou pozitivní informací je, že v případě nakažení těhotné ženy může být dítě po narození proti této nemoci imunní. Proděláním onemocnění u dospělého však nevzniká rezistence, můžete se tedy teoreticky nakazit i vícekrát. Borelióza neprochází placentární bariérou, není tedy přenosná z matky na plod, nicméně se po porodu provádí kontrolní titr. Prevence před napadení klíštětem je známá – v přírodě se pohybujte dobře oblečeni a po návratu se zkontrolujte. Jak už však bylo řečeno, nemoc mohou přenášet i jiné druhy parazitů (komáři, mochničky, ...), před nimiž se chránit je téměř nemožné.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já vím - z vlastní zkušenosti, jsou to fakt příšerky ty borélie!
Očkování existuje, ale jen proti těm dvěma kmenům a v evropě převládá ten třetí. Nevím, jestli se to tedy vůbec tady nabízí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles