Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lyžování je hned po hokeji nejnáročnějším sportem na přesnost vidění

24. 02. 2018 | Péče o tělo
První sníh a „sněhovou kalamitu” už máme za sebou, a tak lyžařská sezóna již pomalu startuje. S prvním sněhem přichází i otázka, zda máte všechno vybavení na hory v pořádku. Po oprášení a navoskování lyží, seřízení vázání, hledání helmy a vyklepání pavouků z lyžáků, byste neměli zapomenout i na kvalitní ochranu vašeho zraku. Alpské lyžování je podle výzkumů hned po hokeji nejnáročnějším sportem na přesnost vidění. Chraňte své oči a nepodceňujte ani svou oční vadu! Brýle patří mezi nejdůležitější lyžařské ochranné pomůcky.

Slunce může být i nepřítel

Milovníci zimních radovánek na horách, pozor. „Při oslnění sluncem, zejména pak ve vyšší rychlosti na lyžích se rapidně zvyšují rizika spojená s pobytem v přírodě – čili úrazy v podobě vniknutí cizího tělíska do oka, zejména švihnutí větvičkou stromku či keře.“, varuje MUDr. Eva Jerhotová.

Lyžování je hned po hokeji nejnáročnějším sportem na přesnost viděníSvětelná reflexe čili odraz paprsků od prostředí vás může dočasně krátkodobě oslepit a dosahuje nejvyšších hodnot právě v horách pokrytých sněhem či ledem a se vzrůstající nadmořskou výškou dále stoupá. Prakticky nenaleznete pro oči rizikovější prostředí než vysoké zasněžené hory. Nejvíce nebezpečné lidskému oku je ultrafialové záření - elektromagnetické záření o malých vlnových délkách (do 400 nm), člověku neviditelné.

Je příčinou například "sněžné slepoty" a může přispívat i k rozvoji šedého zákalu. Proto kvalitní sluneční brýle by měli být základní lyžarskou výbavou. Sportovní sluneční brýle by neměly propustit UV záření do vlnové délky minimálně 400 nm, nejčastěji jsou označeny jako -400.

Svištět bezstarostně dolů z kopce…

Nepodceňte ochranu zraku před sněhem, větrem či ostrým sluncem. Pro bezpečnou jízdu a nerušený zážitek jsou lyžařské či sportovní brýle základ. Častým problémem sportovců a lyžařů s oční vadou bývá slunečné počasí. Potřebují totiž sluneční a zároveň optické brýle. Snadným řešením mohou být kontaktní čočky a přes ně samozřejmě obvyklé sluneční brýle. Jenže ne každému nošení kontaktních čoček vyhovuje.

Ať už z důvodu denního vyměňování, častému vysychání očí či pocitu škrábání v oku. Diskomfort při nošení kontaktních čoček vám může totiž zaručeně zkazit požitek z jízdy a třeba i celý den. Na trhu najdete hned několik řešení pro ty, kteří preferují dioptrické brýle. Jednou z možností jsou zabarvená dioptrická skla. Ne vždy ovšem splňují sportovní požadavky - tvar, pevnost uchycení, houževnatost zorníku, stupeň nebo tón zabarvení.

Vyrábí se proto i sluneční a lyžařské brýle takových tvarů, aby se mohly použít přes brýle dioptrické (tzv. OTG brýle z anglické over the glass). Některé speciální sluneční brýle pak také umožňují uchytit před ochranný zorník i dioptrickou vložku. Ale co si budeme povídat, módní guru by tyto brýle asi neschválil.

Vidět jako otříž

Mít ostré vidění bez nutnosti nosit brýle či čočky je snad snem všech lidí s oční vadou. Proč tedy místo čoček raději nezkusit laserovou operaci s doživotní zárukou a nevidět ostře už od probuzení? Jen pro představu - třetina lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti a každý osmý udává problémy s prostorovou koordinací. Výhod laserové operace oproti kontaktním čočkám je mnoho: „Operace je rychlá a dnes velmi bezpečná. Při nošení kontaktních čoček je největší problém možnost infikace čoček i čistícího roztoku. Oproti operačnímu řešení je tedy u nositelů kontaktních čoček významně vyšší riziko závažných očních infekcí. Taková infekce může skončit v nejhorším i oslepnutím na dané oko, v nejlepším případě dokáže pěkně znepříjemnit život. Navíc v konečném důsledku operace vyjde levněji než celoživotní nošení kontaktních čoček,“ uvádí primářka MUDr. Lucie Valešová.

Své o tom ví i Michal Tomeš, nadšenec do freeridu, ten podstoupil před dvěma lety laserovou operaci. Michal nosil brýle od základní školy. Jak říká, člověk, který chce dobře vidět, zvykne si na všechno. „Jen v létě, když bylo horko, brýle mi často sklouzávaly z nosu a to nebylo úplně příjemné.“, konstatuje Michal. Jednodenní kontaktní čočky používal pouze na sport, především při snowboardingu a lyžování. „Při velmi rychlé jízdě se mi stalo, že mi jedna čočka z oka vypadla. Neznám moc lidí, kterým se to stalo, ale musím říct, že se jedná o dost nepříjemný pocit.“.

Laserová operace trvá asi 20 minut a oči jsou během ní znecitlivěny speciálními kapkami, takže pacient necítí žádnou bolest. Navíc uklidňující lék, který pacienti dostávají před operací, pomůže zvládnout dobře i psychické napětí, které někdo může pociťovat. Dnešní operační metody jsou natolik šetrné, že se pacienti vracejí do běžného života téměř okamžitě. Takže zákrok můžete podstoupit i třeba týden před lyžovačkou. Hned po operaci vidí pacient lépe než před zákrokem a během několika hodin se zrak stabilizuje natolik, že se může dívat na televizi nebo pracovat na počítači. Druhý den po zákroku už většina lidí vidí zcela normálně. O týden později je již možné sportovat, včetně lyžování.

Ať už tedy máte zrak v pořádku nebo musíte nosit brýle či kontaktní čočky, nezapomeňte si s sebou na hory přibalit kvalitní brýle určené na sport, které vás ochrání před sluníčkem, větrem i sněhem a zabrání úrazům očí od větviček či jiných okolních nástrah.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles