Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lze se projíst ke krásným vlasům? (1)

17. 12. 2007 | Péče o vlasy
Už jste se někdy zamýšleli nad tím, zda to, jak jíte, ovlivňuje i vzhled a stav vlasů? Ne? Tak si pozorně přečtěte naše rady, třeba zjistíte, že dietní chyby nezpůsobují jen neblaze proslulý hmotnostní jo-jo efekt...

Nejdříve si pojďme připomenout, jaké faktory ovlivňují celkový vzhled a stav našich vlasů.

1. faktory genetické

Dědičnost určuje nejen barvu našich vlasů, ale i jejich hustotu, sílu a strukturu. Geny ovlivňují i kvalitu pokožky, tvorbu mazu, rychlost růstu vlasů, šedivění nebo sklon k plešatění. Základ je tedy daný, do jisté míry neměnný. Jistě, umíme změnit barvu vlasů, natrvalit je nebo chemicky narovnat, prodloužit vlasy, kterým není dáno, aby narostly do délky nebo je dokonce opticky zahustit. Ale vždy je základem stav, který nám naše geny daly do vínku. A zdá se, že jedním z genů člověka je i gen trvalé nespokojenosti s tím, jaké vlasy od přírody má.

krásné vlasy

2. faktory vnější

Do této skupiny můžeme zařadit faktory klimatické - vzdušná vlhkost, mráz, vítr, slunce, vysoká míra UV záření, to vše velmi silně působí na pokožku i na vlasy a ovlivňuje jejich stav a vzhled. Pro moderní civilizaci je bohužel novým, velmi nepřátelským faktorem znečištění životního prostředí, například výskyt prachu a agresivních chemických látek v ovzduší, výfukové plyny, přízemní ozon a další. Pak jsou tu faktory pracovního prostředí, ochranné pokrývky hlavy, vysoká vlhkost nebo teplota v některých provozech, ale koneckonců ani relativně čistý, klimatizovaný, suchý vzduch kanceláří nemusí být pro vlasy to pravé „ořechové".

No a v neposlední řadě je nutno zmínit mechanické a fyzikální faktory a chemické faktory, které na vlasy působí, když o ně takzvaně pečujeme. Frekvence mytí a teplota vody pro mytí, typ používaných detergentů, způsob úpravy vlasů teplem, používané hřebeny a kartáče, gumičky, sponky, barvení a trvalení vlasů - to všechno zcela zásadně ovlivňuje stav a vzhled našich vlasů.

Malá statistika pro osvěžení paměti: vlasy v délce na ramena dorůstají do této délky zhruba 2 roky. Za tu dobu je průměrná dospělá žena 900× učeše hřebenem nebo vykartáčuje, 350× umyje šamponem a vyfénuje, 10× obarví, 2× natrvalí nebo silně zesvětlí do melírů....

krásné vlasy

3. faktory vnitřní

Zjednodušeně lze říci, že naše pokožka a vlasy odráží stav vnitřního prostředí. Na stav a vzhled vlasů proto má vliv nejen věk fyzický, ale i skutečné stáří vlasů. Vlasy totiž máme na hlavě jen 2-5 let, pak se jeho růst zastaví, vlas vypadne a na jeho místě narůstá nový. A k tomu si přidejte hormony, stres, nemoci, působení některých léků a diety a moderní způsob stravování.

Možná namítnete, že vlas je neživý, takže proč se zabývat jeho výživou. Ale jak to, že ten neživý vlas roste? Ve vlasové cibulce - folikulu - se zárodečná vrstva buněk dělí, starší buňky rohovatí a jsou vytlačovány z cibulky. Tak vlas nebo správněji vlasový stvol roste. A pro jeho vzhled je tedy naprosto zásadní, aby vlasový folikul byl dostatečně zásoben živinami.

Naprosto jasným důkazem vlivu stravy na stav a vzhled vlasů jsou vlasy žen, které často drží diety nebo velmi radikálně zhubnou.

Jednostranná a nevyvážená strava se na vlasech neprojeví hned, ale za několik týdnů až měsíců. Vlasy jsou matné, plihlé, bez života, někdy dochází i ke zvýšenému vypadávání vlasů nebo naopak k změně jejich růstu (například u anorektiček).

A příští týden vám přineseme pokračování tématu, co jíst, aby vaše vlasy byly zdravější a jaké vitamíny jsou vhodné pro vaše vlasy.

Zdroj: www.lybar.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak si je přestan barit a je to
Obrázek uživatelky
profil
Z vlastní zkusenosti vim, ze mi super pomohl a zabral lihovy extrakt z cesneku. I na nechty! Navic po poziti nesmrdi a zveda celkove imunitu. Je ale pekelne drahy! zato funkcni....ve finale vyjde levneji nez tuny jinych preparatu a ma vse co je pro rust vlasu a nechtu dulezite!
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkUž se těším na pokračování článku.Je napsán srozumitelně a jasně a jsem přesvědčena,že mi poradí s problémy,které s vlasy mám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice