Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má alchymistická dílna

2. 07. 2015 | Vaše příběhy

Dnes bych Vás ráda nechala malinko nahlédnout do své „alchymistické dílny“ - kuchyně, tedy i do té, kterou hned jak to jde, provozuji venku. Jde tedy hlavně o grilování, opékání, vaření guláše apod. Bydlíme na okraji města, kde je také kousek zeleně, ohniště i lavičky a stůl, kde možno sedět, pokud to počasí dovolí a konzumovat dobrůtky, na kterých přípravě se podílí OHEŇ. Venku je to opravdu velmi dobrý sluha, já bych toto rčení opravila, je to dobrý přítel, který dokáže pokrmům vtisknout neopakovatelnou chuť i aroma. A také prostředí, kde praská oheň a voní mňamka na roštu nebo trojnožce je k nezaplacení.

Vařím moc ráda, nebojím se zkoušet nové recepty, ty testuji, vylepšuji a dávám k ochutnání členům naší rodiny. Miluji také  pečení vánočního cukroví, tu neopakovatelnou vůni a chuť. Kolikrát si už říkám: No, dobře, 3 druhy a dost. A zase se vyšplhám k počtu 10 a více. Jsem nanejvýš potěšena, když malinké koláčky chutnají a „špehuji“, které nejvíce, abych jich příště připravila více.

Protože mám na mysli také zdraví svých blízkých, hodně v kuchyni využívám i zeleninu, olivový olej. Doma milujeme i těstoviny, které zase nejlépe zvládne dcera. Její lazaně jsou neopakovatelné. Já tedy občas experimentuji, ale česká klasika má také něco do sebe.

alchymistická dílnaVyrůstala jsem v malé podhorské vesničce na Slovensku, otcova rodina údajně pochází hodně z jihu, a tak miluji ostré guláše, také zvěřinové, grilovaná masíčka /i zeleninu/ a otevřený oheň patří v naší rodině také ke „kuchyňskému“ vybavení. Naše 3 děti se lukulských „hodů“ pod břízami rády účastní. Malá prvorozená vnučka Sárinka /2,5 roku/ prozatím jen nasává atmosféru a lákavou vůni zají kouskem rohlíku nebo chleba. Letos si už bude moci dopřát třeba grilovanou zeleninku nebo kousek kuřátka.

Co nemusím a nikdy nedělám, jsou mořské plody. Na jedné z našich dovolených /na Kubě/ jsem si jednou omylem objednala krevetový koktejl a od té doby si říkám: Nikdy víc. Jednu  „potvůrku“ jsem si pozřela, ale neuchvátila mě a do jídelníčku tyto plody nezařazuji. Miluji italskou a indickou kuchyni, samozřejmě i maďarská pikantní jídla.

Nebráním se pozvání na nějakou dobrou večeři, kde vše zase trošku jinak chutná a ta opečující atmosféra je k nezaplacení. Loni jsme dostali od syna k Vánocům poukaz na večeři pro 2 v ceně 5 tisíc Kč ve známé pražské restauraci. Prostředí neopakovatelné s výhledem na Hradčany, jídlo super. Když nám donesli na stůl běloskvoucí rolády, zprvu mě napadlo, že to asi bude kokosová roláda, kterou miluji. Už se mi sbíhaly sliny, když jsem u ruky s vidličkou ucítila závan tepla. Jo, jo, byly to mokré nahřáté miniručníčky…

Ze sladkých jídel mám ráda moravské koláčky, svatební dorty, palačinky… Jelikož jsem vyrůstala na Slovensku, patří také brynzové halušky k mým favoritům. Ty dělávám i sama pro rodinu i přátele.

Občas se zúčastňuji i vaření v nejrůznějších soutěžích a také občas i uspěju. To pak je ta pravá radost, že můj koníček a záliba, našly i ohodnocení od odbornější poroty, než je ta moje „domácí“.

Za recepty uveřejněné v jednom slovenském týdeníku jsem obdržela balík s dobrou kávou a obdarovala rodinu i známé, protože já bych ji pila asi zase do Vánoc.

A až přijdou, budu mít novou pomocnici při pečení cukroví - vnučku Sárinku, ta umí z plastelíny kouzlit drobné sněhuláčky, kuličky i rohlíčky. Určitě se mi budou její hbité prstíky hodit…


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Má alchymistická dílna:

Má alchymistická dílna
Má alchymistická dílna
Má alchymistická dílna
Má alchymistická dílna
Má alchymistická dílna
Má alchymistická dílna
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jaruš, máš můj obdiv, já bych pro cizí neuvařila ani za milion, jsem tremistka, tak ani na soutěžení bych se nedala..když má přijít návštěva, tak naštěstí vaří manžel, já bych připálila i čajSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Máš můj obdiv a než jsem dočetla tvůj článek,tak v duchu jsem ti chtěla navrhnout do prostřeno,vidím že máš jasno a i já už se málo na to koukám,něco mi tam vadí,třeba že lezou do postelí a také se tam napadají už to není ani o vaření.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný příběh, a určitě bych tě také ráda viděla v nějaké té televizní soutěži. Pokud mám čas, chut a náladu, tak také ráda peču a vařím a moc ráda zkouším nové recepty. Jen ty mořské plody nemusím. Nevím proč ale vše se mně protiví kromě ryb
Obrázek uživatelky
profil
Jsi šikulka.Smajlík Mořské plody taky nevařím a ani nejím, tedy s výjimkou smažených kalamárů. Přeji ti hodně úspěchů třeba v některých dalších soutěžích.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za hezká slova. Víte, já opravdu Prostřeno zvažovala, ale po pár dílech jsem viděla, jak se tam soutěžící znevažují, uráží, tak to si raději takovou soutěž odpustím. Potkala jsem u nás jednu starší paní- důchodkyni, která i soutěžila. Říkala mi, že byla hodně zklamaná. Prý se předem a za "úplatek" z výhry rozhodlo o tom, kdo vyhraje.
U Kluků v akci jsem se i bavila, vtipkovali, byli milí a bezprostřední a já už věděla, že jsem jedním z výherců a vařila jsem vybrané jídlo, které se líbilo.
Rovněž v Česku na talíři jsem nejdříve věděla, že jsem uspěla a tam jen vařila vybraný pokrm/ Skryje/. Také to tam bylo velice příjemné- pan Sapík i Daniela Šinkorová... Takové akce jsou obohacující a krom chuťových buněk, pohladí i "duši".
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles