Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má být otec u porodu?

6. 09. 2009 | Porod
Patřím sice k mladší generaci, ale ani já jsem se ještě nenarodila za přítomnosti mého tatínka. Ten Totiž zatím čekal před porodnicí a doufal, stejně jako ostatní tatínkové, že vše dopadne dobře. Ale to se odehrávalo ještě v období před rokem 1989 (v roce 1983) a otcové se opravdu jen velmi výjimečně mohli účastnit porodu svého dítěte a podat tak potřebnou pomocnou ruku své manželce, přítelkyni či milence…Ale v západním světě to již i v 80.letech minulého století bylo naprosto běžné. A tak jak k nám přicházely i jiné „západní zvyklostí“ tak i tato se stala postupně běžnou a respektovanou součástí našeho života.

Mnoho lidí se však stále ještě v této souvislosti ptá, zda-li je muž při porodu opravdu potřeba, není-li tam spíše navíc a takříkajíc jen nepřekáží porodníkům? A navíc za přítomnost muže u porodu se většinou platí určitý a ne zase tak malý poplatek (kolem 1.000Kč)….

Odborníci se shodují na tom, že by přítomnost muže měli chtít oba dva partneři. Tedy budoucí mamince by mělo být příjemné a mělo by to být pro ni žádoucí, aby ji muž byl u porodu na blízku. Měl by být pro ni oporou v těch nejtěžších chvílích, pomáhal by jí dýchat, držet ji za ruku, zkrátka byl by s ní, když jí bude při porodu nejhůře.
Mnoho žen však přítomnost svého manžela naprosto odmítá a to z toho důvodu, že nechce, aby ji manžel viděl trpět, mnoho žen se také velmi obává toho, že pro muže po absolvování porodu nebude již tolik atraktivní a vše se promítne do jejich intimního života.

Existuje však také skupina mužů, která přítomnost u porodu své drahé polovičky zcela vylučuje, bez ohledu na fakt, že rodička by si jeho přítomnost velmi přála. Neznamená to ale, že by partnerku neměli rádi, resp. ji měli rádi méně než ti, co se k porodu dostaví. Často však říkají, že by ženě stejně nepomohli, že by jim bylo špatně a že by ten stav partnerky prostě nezvládli. Možná se to zdá jako pádné důvody, ale já si přesto myslím, že mnoho mužů se tímto chce takříkajíc zbavit odpovědnosti a počkat si někde v povzdálí a pak vše jen oslavit a radovat se až z krásného umytého miminka. Ale samozřejmě nelze nic hodnotit takto jednostranně, vše záleží na konkrétních jednotlivých případech. Věřím, že mnoha mužům prostě nemocnice nedělá dobře.

Při řešení této otázky to chce opravdu velkou dávku respektování názoru a ohleduplnosti k tomu druhému. Jen tak potom může tato zkušenost vztah posílit. Mnoho psychologů se totiž shoduje na názoru, že tento nevšední zážitek zlepší vztah mezi právě narozeným dítětem a tatínkem. Ale znovu je naprosto individuální a proto bych doporučila, aby se jednalo opravdu o dohodu, nikoliv vynucený souhlas.

A pokud jste se již dohodli na tom, že byste chtěli být oba u porodu, doporučila bych se podívat se na webové stránky či se zeptat ve vaší zdravotní pojišťovně, zdali vám toto pojišťovna v rámci základního pojištění neproplatí právě poplatek za přítomnost manžela u porodu. Mnohé pojišťovny to totiž již dělají. Případně, pokud neproplácejí přímo přítomnost tatínka při porodu, tak proplácejí alespoň předporodní kurzy, plavecké kurzy pro plaváčky, vitamínové prostředky během těhotenství, ultrazvukové vyšetření apod. Každá konkrétní pojišťovna má však tuto nabídku jinou, pro její využití požaduje splnění rozdílných kritérií a také má pro toto vyčleněno rozdílné množství peněz. Proto velice doporučuji, abyste se o všem důkladně informovali a využili svého práva žádat o příspěvek.

Tento článek zatím nemohu doplnit vlastní zkušeností, ale do budoucna plánuji, že nebudu chtít po svém partnerovi, aby byl při porodu přítomen. Pokud by to on sám chtěl, tak bych mu nebránila, ale rozhodně to nebudu vyžadovat. Nechám to čistě na něm.

Možnost volby tu je, otázka, zda-li pak ji využijeme, či nikoliv. A to už je pouze a jen na nás.

Zdroj: SOS

Naďa Petrová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přítel u porodu byl a jsem ráda,hodně mě to pomohlo,komplikace žádné nebyly a porod byl docela rachlý takže neměl z toho špatný zážitek.Porodní asistentky si mě moc nevšímalySmajlíkSmajlík tak jsem byla ráda když mě přítel podal třeba vodu na pití.
Obrázek uživatelky
profil
Já měla komplikovaný porod - dcera byla zaklíněná. Sestra neustále říkala, že špatně tlačím. Až se ke mě seběhli další lékaři a pomohli mi. Manžel byl celou dobu u mě a byla jsem ráda. Ví, že to nebyla hračka a že se dcera nemusela narodit.
Obrázek uživatelky
profil
Manžel byl u porodu taky a myslím že to záleží na každé z nás ale myslím že by tam chlap měl být už jenom proto aby si nemyslel že ženská zatlačí a je to. Taky takové znám no bože to nic není jen zatlač a je to.Ale když byly u porodu tak poznaly že to není jen tak přivést dítě na svět...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s libuno
Obrázek uživatelky
profil
Já měla dost těžký a dlouhý porod.Michálek měl 4.40kg.Manžel byl u porodu a psychycky mě to hodně pomohlo.Taky sám poznal,kdy se potřebuji napít a hned mě podával pití.Na to,že jsem do poslední chvíle nevěděla,jestli ho tam chci,tak jsem byla moc ráda,že tam nejsem sama.Doufám,že v březnu tam se mnou bude zase.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles