Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má cesta do Maďarska

27. 06. 2017 | Vaše příběhy

Rád cestuji. Vydávám se na cesty nejen po naší vlasti, ale často se rozjedu i do zahraničí, a ne pokaždé najdu k sobě spolucestujícího nebo spolucestující. Mám sice dost přátel, ti ovšem nesdílí mé záliby, nebo jsou natolik časově zaneprázdněni, že nemohou se mnou vyjet na výlet. A proto se na cesty vydávám také sám, jako tomu bylo loni, kdy jsem se vydal do Maďarska.

Jistě, že jsem chtěl poznat tolik opěvované termální maďarské lázně. Lákalo mě ale také poznat okolí a místní kulturu. A tak jsem vyjížděl svým automobilem do nedalekých měst podívat se po památkách a poznat nedaleká města. Osvědčilo se mi zaparkovat v někde v centru města, poblíž nějakého náměstí a napsat si jeho název na papír tak, jak stojí na tabuli. Tak jsem papírek v případě, že jsem zabloudil, ukázal komukoli na ulici, a ten mě opět správně nasměroval zpět.

Třetí den jsem opět vyjel za poznáním do asi padesáti kilometrů vzdáleného města. Opsal jsem si text na tabuli a vydal se poznávat okolí. Kochal jsem se památkami, procházel parky, navštívil několik kostelů a ztratil orientaci, kde jsem.

Kolemjdoucímu muži jsem ukázal lísteček s textem. Podíval se na mě, poklepal si na čelo, a šel dál.

Nechápal jsem mužovu reakci. Prošel jsem několik ulic a opět jsem ukázal lísteček, tentokrát starší ženě. Ta se podívala na nebe, jako by na něm něco hledala, mávla rukou, a byla pryč. A tak jsem opět bloumal městem a přemýšlel jsem, kudy se mám dostat zpět na náměstí, kde mám zaparkovaný vůz.

Copak to je asi za místo, že každý reaguje na jeho název tak zvláštně? A opět jsem potkal skupinku lidí. Ukázal jsem lístek, který si postupně všichni přečetli. Začali se smát, a byli pryč.

Ihned po nich jsem potkal pošťáka. Ten mi jistě poradí, jak se mám na náměstí dostat.

A opět podobná reakce. Pošťák mávl rukou a něco zanadával.

Smířen s tím, že do večerního smrákání je už blízko a já vůbec nevím, kde se nacházím a kudy se dostanu ke svému autu, jsem se loudal ulicemi města. Přestože jsem potkal ještě pár lidí, netroufl jsem si jim už lístek ukazovat. Najednou jsem před jedním domem uviděl místního policistu.

Pokud ten mi nepomůže, tak už asi nikdo. S tímto zjištěním jsem přispěchal k policistovi, pozdravil jsem, protože jediný pozdrav jsem se v místním jazyce naučil, a požádal o pomoc s tím, že jsem váhavě předložil lísteček s textem. Policista si lísteček přečetl, a pak se nahlas začal smát. Prohýbal se přitom v zádech a já přemýšlel, proč všichni reagují tak divně na název náměstí ve městě, ve kterém žijí. Ukázalo se, že onen policista umí slovenštinu. Poplácal mě po rameni, a pak se mě zeptal:

„Víte vůbec, co na tom lístku máte napsáno?“

„No, název náměstí, kde jsem zaparkoval své auto. Potřebuji se k němu dostat.“

„To si jen myslíte. Na tom lístku totiž stojí: POZOR, PADÁ OMÍTKA.“

Konečně jsem pochopil, proč lidé toho města na lísteček tak reagovali, i to, proč se starší paní dívala do nebe.

Nakonec jsem přece jenom s pomocí policisty, kterému jsem popsal, jak náměstí vypadalo a co na něm bylo, dostal ke svému autu. A s údivem jsem zjistil, že jsem vlastně bloudil v okruhu zhruba kilometr vzdáleném od svého vysněného cíle.  


Svehlava - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ještě, že nakonec policajt pomohl.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
škodolibě se smějiSmajlíkSmajlíkkrásné..my neumíme cizí jazyky..dopadli bychom stejněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, pobavila jsem se a nakonec i s chutí zasmála.....SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkvtipné - i my se dostáváme v zahraničí do různých situací, kterým se pak později smějeme.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles