Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Má cesta na západ

21. 11. 2020 | Vaše příběhy

V současné době, kdy se moc nedá cestovat, leda tak prstem po mapě, rád vzpomínám na své cestovatelské zážitky z krajin více či méně vzdálených. Některé byly veselé, jiné smutné, všechny ale poučné, a každá z nich mi něco dala.

 

Když padla Železná opona, vypravil jsem se poprvé do tehdejšího západního Německa. To východní jsem navštívil mnohokrát, ale na západ jsem se tehdy dostal poprvé. Moc jsem se těšil.

 

Hodlal jsem si v Německu koupit to, o čem jsme dosud jen slýchali. Obléct se, koupit něco dětem, do domácnosti a potěšit se luxusem. Jenže… trapas jsem utržil hned v prvním „obchodě“.

Vstoupil jsem dovnitř a slušně pozdravil naučenou frází. Na ramíncích viselo oblečení, o kterém jsem snil. Ceny byly víc než příznivé. Vypadalo to, že tehdejší západ se dobře připravil na příchod nás chudáků z východu a přizpůsobili nám i ceny! Byl jsem jako v transu. S vervou a nadšením jsem strhával luxusní kousky z ramínek s úmyslem si všechny vyzkoušet. V tu chvíli mi zastoupila cestu paní prodavačka a svým tělem mi bránila zboží odnést do kabinky, která tam, jak jsem později zjistil, vůbec nebyla. Já hlupák byl totiž v prádelně a čistírně!

Oblečení jsem si přesto nějaké z Německa přivezl. Nebylo sice tak levné jako to z čistírny, ale koupil jsem si třeba letní sportovní soupravu. Abych byl in, hned jsem v ní vyšel do ulic. S hrůzou jsem zjistil od zkušenějšího krajana, který v Německu byl už poněkolikáté, že se vlastně promenáduji po ulicích v pyžamu. Krásném, ale stále pyžamu. Zamířil jsem také do obuvi. Boty byly neskutečně levné. Při jejich zkoušení, kdy si mě prodavač měřil pohledem, jsem zjistil, že bych v oněch botkách asi moc kilometrů nenachodil. Připadaly mi jako z papíru, při prvním dešti by se mi snad rozpustily. Byly to totiž boty do rakve!

 

Mnohem víc štěstí jsem měl při nákupu potravin. Tam jsem nakoupil bez nejmenších problémů a celá naše rodina si na pochoutkách dlouho pochutnávala.

 

Z Německa jsem se vracel v pozdních nočních hodinách. Nejdřív jsem litoval, že jsem se tak zdržel. Podařila se mi ale nezapomenutelná fotka Braniborské brány při západu slunce, která se stala mou nejhezčí vzpomínkou na mou cestu na západ.

 


Svehlava - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Má cesta na západ:

Má cesta na západ
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
veselé čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

u nás bylo veselo a foto se povedlo
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný příběh a moc krásné foto Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu nádherné fotoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles